in

5 manieren om een statief te improviseren


7 augustus 2019, 09:05

Een statief is niet altijd even makkelijk om mee te nemen, zeker niet als je statief groot en zwaar is en jij een lange wandeling gaat maken. Gelukkig zijn er manieren om toch je camera stabiel te houden, of een statief te improviseren.

Je omgeving

Het eerste advies is om goed om je heen te kijken naar een stabiele ondergrond. De grond, een muurtje of een paaltje zijn goede opties. Zorg er wel voor dat je camera stevig staat en dat je camera er niet zomaar af kan vallen. Je kunt desnoods je camerariem aan je pols vast maken zodat je camera in ieder geval veilig is.


Foto: 1103

Een muurtje is ideaal omdat het stevig is en vaak ook breed genoeg voor je camera. Wil je zoveel mogelijk beweging voorkomen, gebruik dan een externe ontspanner als je camera op het muurtje staat. Heb je geen externe ontspanner? Zet hem dan op de zelfontspanner om bewegingen van je hand te voorkomen.


Foto: fred2420

Kersenpittenzak

Een andere optie, die ook heel gemakkelijk mee te nemen is, is de kersenpittenzak! Als er in je omgeving iets te vinden is waar je je camera op kan zetten, zoals de grond of een muurtje, kun je de kersenpittenzak onder je camera leggen. Deze kun je makkelijk vervormen naar hoe jij dat wilt, en hierdoor kun je de compositie naar je hand zetten. De kersenpittenzak is licht om mee te nemen, neemt niet zoveel ruimte in beslag als een statief, en is inzetbaar in verschillende situaties. Super handig dus.

Wat wel een belangrijk punt is als je je camera ergens op legt, dat je de autofocus uitzet als het objectief ergens op leunt. Als de autofocus aanstaat gaat de focusring heen en weer bij het focussen, en als hij dan ergens op leunt kunnen er krassen op je objectief komen.

Jas of tas

Heb je geen kersenpittenzak of iets dergelijks bij je? Dan kun je de camera ook op je jas of trui, je portemonnee of fototas zetten. Ze zijn wat minder plooibaar als een kersenpittenzak, maar deze items kunnen toch helpen je camera in een bepaalde hoek te zetten. Ook bij deze tip is het belangrijk om je autofocus uit te zetten als je objectief ergens op leunt.


Foto: blunder

Een touw

Je kunt ook een touw aan je camera binden, die naar beneden laten hangen en daar met je voet op staan. Zo heb je een strakke lijn van de grond naar je camera. Deze manier zorgt ervoor dat je camera niet meer op-en-neer kan bewegen als je het touw strak houdt. Deze methode is extra effectief als je ook nog een muurtje hebt waar je tegenaan kan leunen om ook de beweging van links-naar-rechts te verminderen.

Jezelf

Als er geen stabiele ondergronden in de buurt zijn, kun je altijd zelf een stabiele houding aannemen. Als je jezelf gebruikt als stabilisatie is het belangrijk dat er veel contactpunten zijn tussen jou en de camera. En dat je de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt. Je kan door je knieën gaan en een been naar voren zetten. Zet dan je camera of je elleboog op je bovenbeen en zo ben je al een stuk stabieler.


Foto: iso1600

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon PowerShot G7 X Mark III

Wanneer gebruik je wel en juist niet de beeldstabilisatie