in

5 locaties voor de mooiste bosfoto’s!


9 mei 2019, 09:10

Dromerige bossen, mist tussen de bomen, en heel veel groen. Bossen leveren vaak mooie plaatjes op! Of het nou lente of herfst is, een bos is in elk seizoen uniek. Maar waar in Nederland kun je dan het beste naartoe? In dit artikel geven we je 5 locaties waar je naartoe kunt gaan om prachtige bossen te fotograferen.


foto: roeliesteinmann · Canon EOS 6D Mark II (Canon) · ISO 400 · F 13.0 · 0,3 SEC · 150 MM

Speulderbos
Ideaal gelegen in het midden van ons land, dit bos met eeuwenoude eikenbomen is een prachtplek voor iedereen die graag de natuur in gaat. De eiken maken zich golvend een weg naar de hemel, waardoor dit bos de bijnaam ‘het bos van de dansende bomen’ heeft gekregen. Dit sprookjesbos is volgens velen het mooiste bos van Nederland.

Er zijn ook delen in het bos met naaldbomen en sparren die een dichtbegroeid plafond boven je vormen. Deze donkere gedeeltes geven een mysterieuze sfeer. De natuur mag vrij zijn gang gaan in dit bos, en daarom is het ook een goede plek om wilde dieren tegen te komen.


foto: ingebovens · Canon PowerShot SX60 HS · ISO 100 · F 8.0 · 1/8 SEC · 11 MM

Vijlenerbos
Helemaal in het meest zuidelijke puntje van Nederland ligt het Vijlenerbos. Doordat dit gebied wat heuvelachtig is, inclusief de bekende Vaalserberg, biedt dit bos iets wat je niet snel ergens anders in Nederland kunt vinden. Er zijn lagere gedeeltes met beekjes, maar ook hellingen en grote hoogte verschillen. Door deze hoogteverschillen zijn er veel gevarieerde flora en fauna te vinden. Het klimaat lijkt een beetje op die van de Belgische Ardennen, omdat de hoge ligging zorgt voor een lage temperatuur, met meer bewolking, regen, hagel en sneeuw. Deze omstandigheden zijn natuurlijk een buitenkansje voor elke bosfotograaf.


foto: robvisser · Nikon D5100 · ISO 100 · F 9.0 · 1/100 SEC · 105 MM

Liesbos
Ook in het zuiden van het land, ten westen van Breda, is een prachtig gevarieerd bos te vinden. Naast een mooie collectie loofbomen en naaldbomen, is het ook het grootste oude zomereikenbos van Nederland. Daarnaast is er een uniek stukje te vinden genaamd ‘het rondje’ of ‘het hemeltje’. Hier staat een grote plataan, omringd door oude beukenbomen. Sommige van deze beuken zijn omgevallen, en dit kan net wat extra’s geven in je compositie.


foto: arjenu79 · NIKON D3400 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 7.1 · 1/60 SEC · 50 MM

Bergherbos (ook wel Zeddammerbos)
In de buurt van Doetinchem tegen de Duitse grens aan ligt het Bergherbos. Dit heuvelachtige gebied levert mooie plaatjes op. In dit bos zijn ook nog sporen te zien van beide wereldoorlogen, met loopgraven en tankgrachten. Naast het bos vindt je stuwwallen en glooiende akkers, die een mooi contrast leveren met het donkere naald en loofbos. Door deze heuvels waan je jezelf bijna in het buitenland.


foto: gijsbertpeijs · ILCE-7RM2 (SONY) · ISO 400 · F 6.3 · 1/320 SEC · 75 MM

Heilooërbos
Gelegen naast het imposante landgoed Nijenburg ligt het Heilooërbos. Dit gebied in Noord Holland dicht bij Alkmaar geeft een prachtig plaatje met bos, water en het landhuis. Deze combinatie leent zich voor mooie composities in het bos met een doorkijkje naar het landhuis.

Ook is er in het bos een heuveltje genaamd De Kattenberg met bovenop een grote oude linde. Deze linde kronkelt veel met zijn takken, een heeft hierdoor een soort mythische uitstraling. Vanuit elk perspectief geeft deze boom wel een interessant plaatje.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bezuinig hier niet op als je een camera koopt

Vuil op je sensor? Zo verwijder je het