in

5 inspirerende onderwerpen voor Macrofotografie


25 juni 2019, 08:24

Macrofotografie kennen de meeste mensen van extreme close-ups van insecten en bloemen; foto’s waarop de meeldraden van een tulp tot in detail zijn te bestuderen. Prachtige plaatjes! Maar je kunt zo veel meer met macrofotografie! We geven je 5 inspirerende onderwerpen om mee te experimenteren.

We spiegelen je een aantal ideeën voor over uiteenlopende macro-onderwerpen en hoe je deze op een inspirerende, creatieve en opvallende manier kunt vastleggen. Je leert vooral hoe je creatiever kunt gaan kijken. De onderwerpen zijn namelijk overal om ons heen te vinden: van een golfbal tot een vork en van een Lego-poppetje tot de onderkant van een paddenstoel.

Een kleur als onderwerp

Een van de basiselementen van een goede macrofoto is kleur. Kleurige onderwerpen doen het erg fraai als macro-onderwerp. Ook het gebrek daaraan, zoals monochroom of zwart-wit, kan sterke beelden opleveren. Met kleur kun je emoties oproepen bij je publiek. Zo geven groen en rood een mysterieus effect, zwart werkt dreigend, geel of oranje straalt warmte uit en blauw heeft een koele uitwerking. Houd daar dus rekening mee in je foto’s.

Zoek ook naar contrasterende kleuren (of juist kleuren die elkaar aanvullen). Zo’n doordacht kleurgebruik kan de zeggenschap van je foto enorm verbeteren. Tot slot kun je kleur zelf ook als onderwerp gebruiken voor een abstracte macro. Denk aan extreme close-ups van de bloemen in je tuin. Doordat vorm, structuur en herkenning van het onderwerp wegvallen, worden de kleuren zelf het belangrijkste in je foto!

Iris Stassen, irisstassen.zoom.nl – Panasonic Lumix DMC-FS 10 – ISO 320 – F2,8 – 1/125 SEC – 5 MM
Zelfs veren van je carnavalsversiering kunnen een geschikt onderwerp zijn.

Abstracten

Door voorwerpen, planten en insecten zo te fotograferen dat ze niet meer als zodanig herkenbaar zijn, ontstaat een abstract beeld. Denk aan details van insectenvleugels of de nerven van een blad. Abstracten zijn vaak erg leuk om vast te leggen, omdat je ook jezelf verrast tijdens het fotograferen. Er ontstaat telkens een beeld dat je zelf nog nooit hebt gezien en dat maakt deze variant van macrofotografie zo spannend.

Combineer vormen, lijnen, kleuren, licht en schaduw in je foto’s en wees niet te snel tevreden. Door een iets andere beeldhoek te kiezen, kan je foto er ineens totaal anders uitzien. Werk dus net zolang door met een abstract onderwerp tot je alle mogelijkheden hebt benut!

Experimenteer ook eens met scherptediepte (stel een heel groot of juist een heel klein F-getal in op je camera). Met een kleiner F-getal krijg je minder scherpte in je foto’s en zal het eindresultaat abstracter zijn.

Loes Belovics, belton.zoom.nl – Sony A7RII – ISO 640 /- F2,8 – 1/125 SEC – 90 MM
Had jij deze steeltjes herkend als mos?

Vloeistoffen

Vloeistof wordt vaak over het hoofd gezien als foto-onderwerp. Maar close-ups van regendruppels onder aan een blad geven een heus Droste-effect! Druppels olie, zeep of melk hebben weer een heel ander effect. En wat dacht je van de reflecties in een zeepbel of de koolzuurbelletjes in een glas cola?

Karin Verbrugge, kariver.zoom.nl – Nikon D5300 – ISO 400 – F2,8 – 1/60 SEC – 105 MM
Fotografeer eens olie op water, met een kleurrijke achtergrond. De perfecte uitdaging voor een regenachtige herfstdag!

Structuur en vormen

Structuren, patronen, vormen en textuur lenen zich ook uitstekend voor verrassende macrofoto’s. Het is vaak de kracht van de herhaling die onderwerpen extra laat opvallen. In dit geval kies je het lijnen-, structuur of vlakkenspel als onderwerp van je foto. Bedenk dat schuine lijnen over het algemeen een dynamisch effect hebben en dat herhaling van vormen erg goed werkt.

Combineer ook licht en kleur in je composities. Schaduwen, lichtvlekken en gouden lichtkransjes accentueren vormen en textuur en kleur kan letterlijk een extra dimensie aan je structuurfoto’s geven. Grillige, glimmende of reflecterende onderwerpen zorgen verder voor de meest verrassende resultaten.

Licht

Net als bij alle andere vormen van fotografie is licht ook bij macrofotografie van essentieel belang. En dan met name de intensiteit van het licht en de hoek waarin het je onderwerp beschijnt. Een foto van een frontaal belichte bloem is leuk en technisch prima, maar oogt al snel vlak en fantasieloos. Door dezelfde bloem met tegenlicht te fotograferen, lichten de bloembladen ineens fraai op, krijgen de randen een lichtkransje en veranderen dauwdruppels in mooie ronde lichtvlekjes.

Arjo van Dijk, arjovandijk.zoom.nl – Sony A77 – ISO 100 – F2,8 – 1/1000 SEC – 100 MM
De ronde vlekken in de achtergrond ontstaan door reflecterende dauwdruppels, die door de onscherpte vervagen.

Is er weinig licht? Gebruik dan een zaklamp (ledlicht werkt het best). Experimenteer ook in dit geval met de hoek en de sterkte van je lichtbron. Door recht tegen de lichtbron in te fotograferen, ontstaat een zwart silhouet in een zee van licht. Duidelijk herkenbare onderwerpen als vlinders, bloemen of paddenstoelen werken het best bij tegenlichtopnamen. Het onderwerp krijgt immers letterlijk alle aandacht en moet daarom zo interessant mogelijk zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Winnaar Djoser fotowedstrijd: Met oog voor Latijns-Amerika

Zeevonk in Nederland gespot – Fotografeer vanavond dit natuurfenomeen!