in

5 fotolocaties om otters te fotograferen

Hoewel veel mensen het niet weten, kun je in Nederland zeker otters vinden. Otters zijn dan ook hartstikke leuke diertjes en geweldig om te fotograferen. In dit artikel geven we je een aantal locaties om otters te fotograferen én een aantal tips om ze mooi op de foto te leggen!

In het artikel hieronder vertellen we je alles over de otter en waar je dit prachtige diertje kunt vinden. Daarbij geven we je een aantal fototips. Zo kun je goed voorbereid op pad. Benieuwd naar onze andere locatie artikelen. Je kunt ze allemaal hier vinden.

LET OP! De otter is een beschermde diersoort in ons land. Daarbij is het verder belangrijk dat je, wanneer je wildlife gaat fotograferen, altijd rekening houd met de natuur en je omgeving. Blijf op de gebaande paden, laat geen spullen, eten of afval achter, neem ook niks mee en laat de dieren en planten met rust. Heb respect voor de natuur, zodat ook anderen er nog lang van kunnen genieten.

Meer leren over fotografie? In de Zoom Academy cursus Basiscursus Fotografie leer je alles over je camera en het vastleggen van mooie momenten.

Over otters in Nederland

De otter stierf in 1988 uit in ons land, maar in 2002 werden de eerste otters opnieuw uitgezet in Nederland. Sindsdien stijgt de populatie otters en kun je dit diertje dus ook weer in het wild tegenkomen. De otter behoort tot de familie der marterachtigen en is een kleine vleeseter die voornamelijk vis eet. Het dier heeft een glanzende, dichte, donkerbruine vacht die de otter droog houd in het water.

De verspreidingskaart van de otter vindt je hieronder. Klik op de kaart om deze gedetailleerder te bekijken.

Bron: NDFF – Klik op de kaart om deze gedetailleerder te bekijken

1. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden kan gezien worden als de kraamkamer van de Nederlandse otter. Hier werd de otter namelijk in 2002 voor het eerst uitgezet, waarna het dier zich heeft verspreid naar andere natuurgebieden. Omdat de otter bezig is aan een flinke opmars, heeft het park 2021 als jaar van de otter uitgeroepen.

otters

Foto: WilkoVisscher

2. Rottige Meente

Ook in de wateren van de Rottige Meente en omstreken kun je de otter tegenkomen. Het gebied is dankzij aan een grote hoeveelheid vis perfect voor de otter. In de buurt van dit gebied, ligt ook otteropvang de RietNymf, ook zeker het bezoeken waard. 

otters

Foto: TaraKiekt

3. Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen is een van de gebieden waar de otter terecht is gekomen na het uitzetten in de Weerribben-Wieden. De otterpopulatie steeg snel en zijn daardoor gaan zwerven, op zoek naar een nieuwe leefomgeving. De Nieuwkoopse Plassen zijn hier perfect voor en zo is de otter hier dan ook terecht gekomen. Als je hier een kano huurt, kun je een speciale otterroute varen, wie weet kom je hem dan wel tegen.

otters

Foto: fotohela – ISO 200 · ƒ/6.7 · 1/180s · 70mm

4. Naardermeer

In 2019 werden ottersporen gevonden bij het Naardermeer en inmiddels is het een van de locaties waarvan zeker is dat de otter zich hier heeft gevestigd. Het is een prachtig watergebied, waar je niet alleen de zeldzame otter kunt spotten, maar ook bijvoorbeeld de purperreiger.

otters

Foto: Arnoud78 – ISO 100 · ƒ/16 · 1/3s · 10mm

5. Nationaal Park Lauwersmeer

Als laatste in dit lijstje noemen we Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is een enorm natuurgebied met veel water waar je grote aantallen vogels kunt spotten, waaronder veel zeldzame vogels. De otter is hier dus ook te vinden en nestelt al een aantal jaren in dit prachtige gebied.

otters

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/11 · 1/5s · 11mm

Fotolocaties om otters te fotograferen op de kaart

Het gaat erg goed met de otterpopulatie en dus zijn er waarschijnlijk nog een aantal andere gebieden waar je otters kunt spotten. De komende jaren zal dat waarschijnlijk ook nog uitbreiden. Van de gebieden die we hierboven noemden is echter zeker dat er otters gevestigd zijn. Hieronder hebben we deze locaties even voor je in kaart gebracht.

Tips om otters te fotograferen

Nu je weet waar je otters kunt vinden, is het natuurlijk ook fijn als je ze kunt fotograferen. Om ervoor te zorgen dat je ze goed vast kunt leggen, geven we je daarom hieronder een paar korte tips. Meer tips kun je vinden in het artikel 7 tips voor wildlife fotografie.

Ga op excursie

Als je echt op pad wilt om otters te spotten, is het slim om een excursie te boeken bij een natuurbeheerder. Omdat deze mensen precies weten waar ze moeten zoeken, is de kans namelijk veel groter dat je een otter tegenkomt. Zijn er geen excursies? Vraag dan eens na bij natuurbeheerders of je eens een keer mee op pad mag, of dat hij misschien een aantal tips heeft.

otters

Foto: CoenDeLange

Het juiste objectief

Als je aan de slag gaat met wildlife fotografie is een goed objectief altijd belangrijk. Je wilt immers voldoende bereik hebben om de dieren dichtbij te halen. Met een groothoeklens kom je dan niet ver, de otter is dan al lang gevlucht. Ga daarom voor een goede zoomlens van rond de 400 mm of meer. Zo weet je zeker dat je de otter lekker dichtbij kunt halen, terwijl je wel voldoende afstand van het dier kunt houden. 

otters

Foto: lubor – ISO 400 · ƒ/4.5 · 1/80s · 150mm

Verstop je

Het is misschien nogal een inkoppertje, maar wanneer je met een hoop parfum op luidruchtig door een natuurgebied stampt, zul je weinig wilde dieren tegenkomen. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat jij de dieren eerder ziet dan zij jou. Dat vergt een hoop oefening, maar daarbij is het ook belangrijk dat je je op de juiste manier kleed. Draag geen felle kleding, maar donkere kleding met groene, zwarte of bruine tinten. Laat geurtjes zoals parfum en deodorant achterwege en probeer zo veel mogelijk tegen de wind in te lopen.

otters

Foto: gladiola – ISO 400 · ƒ/4 · 1/500s · 500mm

Bekijk de video!

In de Biesbosch is de otter nog niet te vinden (al wordt verwacht dat dat niet lang meer zal duren). Bevers en andere dieren kun je wel in dit prachtige natuurgebied vinden. In deze video volg je een aantal Zoomers die een workshop fotografie in de Biesbosch krijgen. Meer kijken? We namen eerder ook een video over wildlife fotografie met Dick van Duijn op.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Otters hebben we de mooiste foto’s van otters voor je samengezet. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

otters

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de mist: tips voor de juiste belichting en scherpte

Zo maak je een indringend beeld van een kind – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 7