in

5 fotolocaties om de maan te fotograferen

Onze maan is een van de vijf grootste manen van ons zonnestelsel. Hij wordt veel gefotografeerd en dat is ook niet zo gek, want het is een prachtig hemellichaam dat vrijwel altijd goed te zien is. In dit artikel geven we je daarom een paar fotolocaties om de maan mooi op de foto te zetten. Daarbij geven we je ook een hoop tips om de maan te fotograferen.

 

De maan is vanaf veel plekken goed te zien en omdat deze vaak redelijk fel is, heb je tijdens het fotograferen minder last van lichtvervuiling dan wanneer je bijvoorbeeld de Melkweg wilt fotograferen. In het artikel hieronder vertellen we je kort iets over de maan, geven we je een aantal fotolocaties om de maan vast te leggen en geven we je tips om de maan te fotograferen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad kunt. Op zoek naar andere fotolocaties? Hier kun je al onze locatie artikelen vinden.

Meer leren over nachtfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotografeer de nacht en avond!

 

Over de maan

Als je de maan gaat fotograferen is het handig dat je wat weet over de maan. Wat je waarschijnlijk al wel weet, is dat de maan een hemellichaam in ons sterrenstelsel is. Er zijn meerdere manen in ons sterrenstelsel, maar de maan die wij kunnen zien is dé maan. Onze maan heet dan ook letterlijk de Maan. Doorgaans schrijven we de naam van de maan niet met hoofdletter, net zoals dat we de zon en planeet aarde niet met hoofdletter schrijven. Waar wij maar één maan hebben, heeft een planeet zoals Jupiter veel meer manen. Deze manen hebben namen zoals Europa en Ganymedes.

Goed, wij hebben dus maar één maan en dat is dé maan. De maan draait om de aarde. Dat duurt ongeveer een maand en gedurende die tijd valt het licht van de zon steeds op een andere manier op de maan. Dit zorgt ervoor dat wij de maan soms klein zien (een nieuwe maan) en soms groot (een volle maan). Dat de zon tegen de maan aan schijnt, zorgt ook voor het licht dat we zien. Dat weerkaatst namelijk op de maan, waarna het terug naar de aarde reflecteert. Maanlicht is dus eigenlijk nog gewoon zonlicht. De stand van de maan heeft invloed op een hoop dingen, bijvoorbeeld op de getijden van de zee.

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je meer leren over de maan? Luister dan de podcast hieronder. 

 

1. Nationaal Park Lauwersmeer

Nederland heeft twee nog heel donkere gebieden. Nationaal Park het Lauwersmeer is daar één van. Dit nationale park is namelijk door de International Dark Sky Organisation uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is dan ook de perfecte locatie om de nachtelijke hemel te fotograferen, je hebt hier namelijk weinig lichtvervuiling. 

 

 

maan

 

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/22 · 25s · 11mm

2. Boschplaat

Op Terschelling kun je het tweede Dark Sky Park van Nederland vinden, namelijk de Boschplaat. Dit natuurgebied is perfect voor het fotograferen van de maan, maar ook bijvoorbeeld de Melkweg of vallende sterren.

 

 

maan

 

Foto: Ruud_Mulder – ISO 800 · ƒ/29 · 1/6s · 324mm

 

3. Amersfoort

Wanneer je aan een goede locatie voor het fotograferen van de maan denkt, denk je misschien niet direct aan een stad. Daar is immers een hoop lichtvervuiling te vinden. Toch kunnen steden erg mooi zijn om te fotograferen samen met de maan. Denk bijvoorbeeld aan de maan die boven een stad hangt, of een toren die voor de maan staat. Dat zorgt voor prachtige contrasten. De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is zo’n toren. Ben je op zoek naar andere mooie stedelijke gebieden om de maan te fotograferen? Lees dan ons artikel 8 fotolocaties voor het maken van de mooiste avond- en nachtfoto’s. Fotografeer je liever een skyline met de maan? Lees dan eens 10 fotolocaties om Nederlandse skylines te fotograferen.

 

 

maan

 

Foto: jlinnenkamp – ISO 1250 · ƒ/1 · 1/2s · 50mm

 

4. Palendorp Petten 

De maan aan het water fotograferen is eigenlijk altijd een goed idee. De maan en water zijn immers sterk met elkaar verbonden. Daarbij kan de maan prachtig op het water weerspiegelen. Een plek als Palendorp Petten in de zee is altijd een mooie plek om te fotograferen, maar met de maan is de locatie nog helemaal niet zo vaak vastgelegd. Zeker eens de moeite waard om te proberen dus. Op zoek naar andere mooie fotolocaties aan het water? Eerder schreven we 7 fotolocaties aan het water. Ben je specifiek op zoek naar een mooi strand? Lees dan eens 10 fotolocaties voor het fotograferen van het strand.

 

 

maan

 

Foto: reinder.tasma – ISO 100 · ƒ/10 · 6s · 44mm

 

5. Maasduinen

De Maasduinen is een bijzonder bosgebied waar zich de langste rivierduinengordel van Nederland bevindt. Dat maakt het gebied prachtig én uniek. Het gebied is dan ook altijd mooi om te fotograferen, probeer bijvoorbeeld eens de maan vast te leggen in dit gebied. Op zoek naar andere mooie bosgebieden om te fotograferen? Lees dan 10 fotolocaties voor het fotograferen van bossen.

 

 

maan

 

Foto: wendy1985 – ISO 100 · ƒ/11 · 1/100s · 50mm

 

De fotolocaties om de maan te fotograferen op de kaart

De maan kun je dus eigenlijk overal fotograferen, het hangt er helemaal vanaf wat voor soort foto je wilt maken. Ga je voor een stad zoals Amersfoort, de zee zoals Palendorp Petten, een Dark Sky Park, of toch liever een bos? Nu we alle fotolocaties voor je hebben opgesomd, is het natuurlijk ook fijn als je de fotolocaties ook weet te vinden. Op het kaartje hieronder, hebben we de locaties daarom even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.

 

Tips om de maan te fotograferen

Nu je weet waar je de maan mooi op de foto kunt zetten, is het natuurlijk ook fijn als je weet hoe je de maan op de foto zet. Hieronder geven we je daarom een paar tips voor het fotograferen van de maan. Zo weet je hoe je te werk moet gaan, ben je goed voorbereid en kun je alles uit je tocht halen. Wil je nog meer leren over het fotograferen van de maan? In het artikel Hoe fotografeer je de maan gaan we daar wat dieper op in.

Neem je statief mee

Het is een vaste regel bij nachtfotografie en misschien ken je hem ook al wel, als je ‘s nachts op pad gaat om te fotograferen, neem je een statief mee. ‘s Nachts heb je namelijk te maken met langere sluitertijden, waardoor je al snel bewegingsonscherpte van je handen in je foto krijgt. Je kunt je camera namelijk onmogelijk lang genoeg handmatig stil houden om met een langere sluitertijd een mooie, scherpe foto te maken. Daarvoor gebruik je dus een statief. Het statief zorgt ervoor dat je camera mooi stil staat en dat eventuele trillingen van je ademhaling en je hand niet worden opgevangen. Fotografeer je vanaf een statief, zet dan wel je beeldstabilisatie uit. 

 

 

maan

 

Foto: tnleeuw – ISO 640 · ƒ/2.8 · 1/210s · 800mm

 

De juiste timing

De timing en het perspectief van je foto is erg belangrijk. Dat is het altijd, maar in het geval van het fotograferen van de maan is dat zeker zo. Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat de maan op een mooie plek achter bijvoorbeeld een toren of vuurtoren valt, zul je op het juiste moment moeten wachten. Zorg er dan voor dat je op tijd bent en wees niet te haastig met het maken van de foto. Wacht dan ook tot de maan écht op de juiste plek staat. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je weet met wat voor soort maan je te maken hebt en hoeveel procent van de maan zichtbaar is. De actuele maanstand check je op deze website.

 

 

maan

 

Foto: peterabbes – ISO 800 · ƒ/2.8 · 4s · 140mm

 

Welk objectief kies je?

Als je de maan gaat fotograferen, is het belangrijk dat je eerst goed bedenkt of je de maan volledig in beeld wilt brengen, of dat je juist de maan in een omgeving op de foto wilt zetten. Zet je de maan beeldvullend op de foto, dan heb je een telelens nodig van minimaal 200mm. Werk je met een camera met een full-frame sensor, dan is een 300mm lens eigenlijk nog beter. Met deze lens kun je de maan mooi groot in beeld krijgen. Lukt dat toch nog niet goed? Dan kun je de foto later in de nabewerking nog wat croppen. Let er dan wel op dat je niet te veel bijsnijd. Dat kan ten koste gaan van je foto.

Wil je de maan met een omgeving in beeld brengen? Dan kan een groothoeklens of een andere lens ook volstaan. Je lenskeuze hangt dan voornamelijk af van de omgeving en je voorgrond.

 

 

maan

 

Foto: Rodink – ISO 100 · ƒ/11 · 10s · 24mm

 

De instellingen

Zoals altijd zijn je instellingen cruciaal voor het maken van je foto. Wanneer je de maan vol in beeld wil brengen, zul je zien dat je kunt kiezen voor een behoorlijk snelle sluitertijd. Dit komt omdat de maan zelf behoorlijk wat licht weerkaatst. Je kunt dan je iso mooi laag houden. Verder zet je wel je diafragma zo wijd mogelijk open, er is verder namelijk toch niets in beeld dat scherp moet zijn.

Zet je meer dan alleen de maan op de foto? Dan zal je iso misschien wat omhoog moeten, evenals je diafragma. Je kunt er dan voor kiezen om een foto met meerdere belichtingen te maken, zodat je zowel de maan, als de rest van de omgeving mooi belicht op de foto kunt zetten. In dit artikel vertellen we je meer over deze techniek.

 

 

maan

 

Foto: Wvdz – ISO 800 · ƒ/5.6 · 4s · 14mm

 

Let op het weer

Wil je de maan op de foto zetten, dan is het natuurlijk enorm belangrijk dat het goed weer is. Wanneer het regent is het lastiger fotograferen, daarbij is de hemel dan bewolkt. Om de maan op de foto te zetten, moet de hemel natuurlijk helder zijn, anders kun je de maan niet goed zien. Een paar kleine wolkjes kunnen niet zoveel kwaad, zolang ze maar niet direct voor de maan hangen. 

 

 

maan

 

Foto: Dianavandenheuvel

 

Bekijk de video!

Meer leren over fotograferen in het donker? In deze video gaan we aan de slag met macrofotografie in de nacht, laten we je de beste instellingen zien voor nachtfoto’s en gaan we aan de slag met het gouden uur in Lightroom.

 

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je toch nog wat inspiratie nodig voordat je echt aan de slag gaat? In de galerij In de maneschijn hebben we de mooiste foto’s van de maan en van maanlicht voor je samen gezet. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

 

 

maan

 

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Bekijk ook deze video over het fotograferen van de maan:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beweging fotograferen: sporters in de winter

Hoe zit het ook alweer? Lightroom versus Lightroom Classic