in

4 trucs om meer uit je accu te halen


8 december 2019, 09:50

Een lege accu is een schrikbeeld voor de meeste fotografen. Geen kracht betekent immers geen foto’s. Hoe spring je zo zuinig mogelijk om met de beschikbare kracht in je accu? We geven je tips.

Digitale camera’s hebben ontzettend veel fijne en praktische eigenschappen, maar een – soms nadrukkelijk aanwezige – negatieve eigenschap blijft toch nog altijd de beperkte accucapaciteit. Sommige camera’s (zoals spiegelreflex-camera’s) springen daar relatief zuinig mee om, maar andere (vaak systeemcamera’s) verbruiken best veel kracht. Zo kan het zijn dat je na maar een paar honderd foto’s al toe bent aan een partijtje accu-laden. Dat komt vaak niet zo goed uit, zeker niet als je daadwerkelijk aan het fotograferen bent of op een plek bent waar je geen accu op kunt laden. Op de volgende manieren kun je ervoor zorgen dat je toch nog nét wat langer kunt blijven fotograferen.

1: Schakel het scherm uit en werk niet in live-view

Je scherp achterop is zo ongeveer de grootste stroomverbruiker in je hele camera. Gebruik je het scherm constant om foto’s te bekijken of om te fotograferen in live-view, dan kan het zijn dat je accu een heel stuk sneller leeg is dan je zou willen of verwachten. Een display laten branden kost nu eenmaal veel stroom, zeker als de helderheid en het contrast hoog zijn. Zorg er daarom voor dat je beperkt gebruikmaakt van het scherm, hoe aantrekkelijk het ook is om aldoor je foto’s te bekijken of te controleren. Wil je toch elke foto even zien, stel dan op je camera in dat dit maar één of twee seconden duurt – en niet vijf of meer. Fotografeer daarnaast liever niet via live-view, maar via de optische zoeker of de elektronische zoeker. Het spreekt vanzelf dat die eerste optie (de optische zoeker) minder energie verbruikt dan de tweede (de evf). Zo’n elektronische zoeker is immers ook gewoon een (klein) display en verbruikt dus stroom uit je accu.

2: Gebruik je flitser zo min mogelijk

Een tweede grote stroomverbruiker is je ingebouwde flitser. Flitsen kost veel stroom en als je vaak flitst zorgt dat er daarom voor dat je accu snel leeg raakt. Probeer dus niet te flitsen als dat niet per se nodig is. Kijk eens kritisch naar je eigen flitsgedrag en onderzoek of je in bepaalde situaties niet zonder flits kunt en gebruik kunt maken van natuurlijk licht of andere instellingen.

Het gebruik je van je beeldscherm en live-view kost veel kracht

3: Zet stroomverbruikende opties uit

Een moderne digitale camera heeft ontzettend veel mogelijkheden aan boord en veel van die opties vragen een hoop van je camera-accu. Zo is het verstandig om bijvoorbeeld gps, wifi, beeldstabilisatie, opties die je helpen bij het invullen van schaduwen, bluetooth, andere draadloze verbindingen, geluidjes, animaties en sensor-reiniging uit te schakelen als je langer met je accu zou willen doen.

4: Neem extra accu’s mee

Als laatste tip willen we jullie meegeven dat het natuurlijk altijd het beste is om een extra accu bij te hebben in je fototas. Hoe inventief je ook met de beschikbare kracht in je accu omspringt, er komt een moment dat je camera het genoeg vindt en stopt met fotograferen. Dat komt nooit goed uit. Heb je op zo’n moment een nieuwe en volle accu bij je, dan kun je vrolijk verder met fotograferen zonder dat er een vuiltje aan de lucht is. Daarnaast geeft het je tijdens het fotograferen een heleboel rust omdat je weet dat je nooit zonder power zit en geen mooie of belangrijke momenten hoeft te missen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gesplitste tinten voor een Hollywood look

Zo maak je back-ups in Lightroom