in

4 tips voor fotografie bij kaarslicht


28 maart 2020, 09:46

Het is Earth Hour vanavond. Een actie die jaren geleden werd begonnen door het WWF om het bewustzijn rondom de opwarming van de aarde te vergroten. Doe je mee aan deze actie, dan doe je om 20:30 alle lichten in je huis en de tuin een uur lang uit. Een goed argument om te oefenen met fotografie bij kaarslicht.

Let op je witbalans

Echt goede voorinstellingen zijn er niet voor de witbalans bij het fotograferen met kaarslicht. De meeste witbalans mogelijkheden in je camera slaan erg rood uit, zoals daglicht en schaduw. Bij de optie ‘lamplicht’ of ‘incandescent’ krijg je het meest neutrale licht en is de kaars-sfeer er volledig uit. Om toch nog wel een beetje die kaars-sfeer erin te krijgen kun je het beste je witbalans handmatig instellen. Dat is natuurlijk per situatie en smaak verschillend, dus het is even uitproberen op hoeveel K je je camera dan het beste in kan stellen. Natuurlijk kun je, als je in RAW fotografeert, de witbalans later bij de bewerking nog helemaal aanpassen.


Foto: limarckx

Houd je iso waarde laag

Als je met kaarslicht fotografeert, is de kans groot dat je foto behoorlijk donker wordt. Je zal dan de neiging hebben om je iso waarde op te schroeven, maar probeer waar mogelijk toch met een standaard en een wat lagere sluitertijd te fotograferen. Dit zorgt voor veel minder ruis in de foto en voor dus een hogere beeldkwaliteit.


Foto: Photophilla

Ga wat dichter bij staan

Zoals we hierboven ook al schreven, is er meestal niet zo veel licht als je bij kaarslicht gaat fotograferen. Hoe dichter je bij je onderwerp staat, hoe meer licht je in feite vangt. Als je wat dichter bij je onderwerp staat, wordt je foto dus ook lichter. Let er dan wel op dat je, als je met een model werkt, niet te dichtbij gaat staan dan dat hij of zij zich niet ongemakkelijk gaat voelen. Verder is het ook verstandig om gebruik te maken van een statief, zodat je de sluitertijd wat omlaag kan zetten en je ook op die manier wat meer licht vangt.


Foto: Carla34

Gebruik meerdere kaarsen

Er zijn twee redenen om meerdere kaarsen te gebruiken in je foto. Ten eerste krijg je natuurlijk met meerdere kaarsen ook meer licht om mee te werken. Verder kun je met meer kaarsen ook lastige en lelijke schaduwen voorkomen. Zeker bij portretten is dit van belang. Probeer zoveel mogelijk van bovenaf te belichten, anders krijg je rare schaduwen in het gezicht van je model.


Foto: karins87

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De verschillende soorten autofocus uitgelegd

Ontwikkel jezelf als fotograaf: wees kritisch op je eigen foto’s