in

3 fotolocaties om slangen te fotograferen

Als je aan slangen denkt, denk je misschien niet direct aan Nederland, maar in ons kleine landje zijn weldegelijk een paar slangen te vinden. De dieren zijn prachtig om te fotograferen en het is dan ook erg speciaal wanneer je er een tegen weet te komen. In dit artikel geven we je een paar fotolocaties om slangen te fotograferen en geven we je een paar tips om ze te spotten en vast te leggen.

In het artikel hieronder geven we je een aantal fotolocaties om slangen te fotograferen. Verder vertellen we je het een en ander over de dieren die in Nederland leven en geven we je wat tips voor het fotograferen. Zo weet je zeker dat je goed op pad kunt.

Let op! Houd altijd rekening met de natuur wanneer je wildlife gaat fotograferen. Laat geen afval achter, blijf op de gebaande paden en stoor de dieren niet. Alle inheemse slangensoorten zijn beschermd in Nederland, logisch, want het zijn prachtige beesten. Ga dus met respect om met de natuur.

Meer leren over fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Basiscursus fotografie!

Over Nederlandse slangen

Er leven drie inheemse soorten slangen in Nederland: de ringslang, de gladde slang en de adder. Hieronder zullen we ze even kort voor je beschrijven. Verder leeft er ook een hagedis in Nederland die vaak als slang wordt aangezien. De hazelworm heeft namelijk geen poten en lijkt dus erg op een slang. Toch hoort dit diertje onder de hagedissen en behandelen we deze niet in dit artikel. 

slangen

Foto: poetsiepoets – ISO 1600 · ƒ/4.5 · 1/1600s · 280mm

De ringslang

De kans om een ringslang tegen te komen in Nederland is het grootst, de populatie ringslangen is namelijk ook het grootst. De ringslang is daarbij ook de grootste slang van de slangensoorten in ons land en kan wel 130 centimeter lang worden. Zijn naam heeft hij te danken aan de aftekening van een ring die je om zijn nek kunt zien. De slang is niet agressief en bijt vrijwel nooit, maar als de slang zich bedreigd voelt, scheidt hij wel een vieze, stinkende vloeistof uit.

Ringslangen leven op plekken met veel water, bijvoorbeeld aan een meer of een beek. Het is de enige slang in Nederland die ook buiten natuurgebieden voorkomt. Je kunt ze echt op heel veel plekken vinden. Soms kun je ze zelfs in een stad spotten, zo worden er regelmatig ringslangen in Amsterdam gespot. Je kunt ze vinden op plekken waar dus veel water is en voldoende voedsel, zoals kikkers, padden, salamanders of kleine zoogdieren. De slang komt verder veel voor in Utrecht, Drenthe en Friesland.

Slangen

Klik op de kaart om deze gedetailleerder te bekijken
Bron: NDFF

De gladde slang

De gladde slang is een stuk kleiner dan de ringslang en wordt vaak niet langer dan 60 centimeter. De slang heeft een spitse snuit en de vorm van de schubben zorgen ervoor dat de slang er letterlijk glad uitziet. De gladde slang heeft een kleur die varieert van grijsachtig tot bruin of roodbruin en is niet gevaarlijk. Hij is niet giftig en ook niet agressief. Daarbij leeft hij redelijk verborgen, waardoor hij lastig te spotten is.

De gladde slang staat helaas op de rode lijst voor bedreigde diersoorten, wat betekent dat de kans dat je hem tegen kunt komen niet zo groot is. Gebieden waar je de slang eventueel kunt spotten zijn veengebieden, heidevelden en stuwwallen. In het noorden van Nederland, op de Veluwe en in sommige delen van Limburg komt de gladde slang het meest voor.

Slangen

Klik op de kaart om deze gedetailleerder te bekijken
Bron: NDFF

De adder

De adder is Nederlands beruchtste slang, omdat deze slang, in tegenstelling tot de gladde slang en de ringslang, wel giftig is. Dat betekent echter niet dat je bang moet zijn voor de adder. De adder is namelijk zeker niet agressief en de afgelopen 150 jaar is het aantal mensen dat is overleden aan een adderbeet dan ook op één hand te tellen. Als je snel hulp zoekt na een adderbeet, is de kans dat je er niets aan overhoud erg groot.

Je kunt de adder goed herkennen aan de spleetvormige pupil, de twee andere slangen in Nederland hebben namelijk ronde pupillen. De adder heeft daarbij relatief ruwe schubben en een zigzaglijn over zijn rug lopen. De adder komt in grote delen van Nederland voor, zo kun je hem vinden in Drenthe, Friesland, Limburg en Gelderland.

Slangen

Klik op de kaart om deze gedetailleerder te bekijken
Bron: NDFF

Fotolocaties voor slangen

Hierboven hebben we je al een gedetailleerde kaart en uitleg over de specifieke slangensoorten gegeven. Er zijn ook een hoop natuurgebieden waar je alle drie de slangen kunt spotten. Hieronder noemen we drie fotolocaties voor je op. Wil je weten waar de dieren regelmatig worden gespot? Check dan Waarnemingen.nl.

1. Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe is natuurlijk hét epicentrum voor wildlife fotografie. Het park is een van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden en hier kun je vrijwel alle reptielensoorten die in ons land voorkomen vinden. Het is dan ook niet gek dat je hier ook slangen kunt vinden. Op de Veluwe zijn alle drie de soorten slangen te vinden.

slangen

Foto: MirthevanderMeulen

2. Fochteloërveen

In Drenthe kun je ook alledrie de soorten slangen vinden. De gladde slang kun je in bijvoorbeeld het Drents-Friese Wold tegenkomen, maar wordt veel regelmatiger gespot in het Fochteloërveen. Gezien deze slang het moeilijkste is om te spotten, is dit zeker een locatie om in gedachten te houden.

slangen

Foto: MartzenBruining

3. Kalmthoutse heide

De Kalmthoutse heide is een natuurgebied dat gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in België ligt. Je kunt hier alle soorten slangen spotten, namelijk zowel de gladde slang als de adder.

slangen

Foto: ThomasVdW – ISO 100 · ƒ/11 · 1/3s · 16mm

Fotolocaties om slangen te spotten op de kaart

De drie fotolocaties die we hierboven nog even voor je hebben genoemd, hebben we hieronder even voor je in kaart gebracht. Zo weet je precies waar je heen moet. Klik op de rode cameraatjes voor extra gegevens.

Tips om slangen te fotograferen

Goed, je hebt nu waarschijnlijk een goed idee waar je slangen kunt vinden, maar hoe spot je ze en hoe fotografeer je ze vervolgens. Om je daarmee op weg te helpen, vertellen we je daar hieronder meer over.

Lees ook: 7 tips voor wildlife fotografie

Slangen spotten

In de winter hoef je niet op zoek te gaan naar slangen, dan gaan ze namelijk in winterslaap. Begin maart komen ze meestal weer naar buiten. Ze zijn dan nog koud en sloom en grijpen ieder moment aan om even lekker in de zon te gaan liggen. Vanaf die tijd kun je slangen spotten. Als je op pad gaat, kun je het besten ‘s ochtends op pad gaan, dan komen de slangen namelijk naar buiten om op te warmen.

Zorg er verder voor dat jij de dieren eerder ziet dan zij jou. Dat is nogal een kunst en dat vergt even oefening, maar je zult zien dat je er na een tijdje beter in wordt. Als je dan eenmaal een slang hebt gevonden, is het slim om rustig te bewegen. Zorg ervoor dat de slang niet schrikt en laat hem even aan je wennen.

slangen

Foto: vliegert

Het juiste objectief

Een groothoeklens is niet per se de juiste lens om slangen mee te gaan fotograferen. Wanneer je een ringslang of gladde slang fotografeert, ben je niet echt in gevaar, maar ook voor de slang is het niet prettig als je zo dichtbij komt om te fotograferen. Waarschijnlijk vlucht de slang dan weg, of doet hij toch een aanvalspoging. Een zoomlens is dus handig, liefst gebruik je een fijne wildlife lens van rond de 400 mm. 

slangen

Foto: daan de vos – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/1600s · 100mm

Ooghoogte

Een slang is natuurlijk tof om te fotograferen, maar als je deze van boven fotografeert, doet dat niet zo veel voor je foto. Probeer de slang daarom op ooghoogte te fotograferen. Als je op zoek gaat naar slangen is het dan ook slim om een broek aan te doen die vuil mag worden, zodat je op de grond kunt gaan zitten als je een slang hebt gevonden.

slangen

Foto: Dutchlatino – ISO 400 · ƒ/5 · 1/320s · 100mm

Bekijk de video!

Wil je meer leren over wildlife fotografie? Wij ging met wildlife fotograaf Dick van Duijn op pad. In deze video zie je hoe dat eraan toe ging!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? In de galerij Slangen zetten we de mooiste foto’s van slangen voor je op een rijtje. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

slangen

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Architectuurfotografie: zo fotografeer je een gebouw

OM System ED 20mm F1.4 PRO