in

12 tips voor het maken van geweldige vogelfoto’s


13 april 2018, 14:50

Vogels fotograferen is is populair bij vele fotografen. Het kan nog best lastig zijn om dit onder de knie te krijgen. Met deze tips leer de de beste vogelfoto’s te maken!

Voorbereidend onderzoek

Hoewel je voor elke soort fotografie kennis van je onderwerp nodig hebt, is dit bij vogelfotografie nog eens een stukje meer van toepassing. Zoals bij vrijwel alle wilde dieren kunnen vogels onvoorspelbaar zijn, zeker voor mensen die weinig kennis over vogels en hun gedrag hebben. Om onnodig lang wachten te voorkomen is het daarom handig om je van tevoren even in je onderwerp te verdiepen. Zoek bijvoorbeeld voor je op pad gaat eerst uit waar bepaalde vogels voorkomen, en wat hun precieze leefomgevingen zijn. Wanneer zijn ze vooral te zien, en waar verstoppen ze zich graag, maar bijvoorbeeld ook wat bepaalde soorten eten, of het meer sociale of solitaire dieren zijn, en of ze het hele jaar op dezelfde plek blijven of rondtrekken. Al deze dingen zullen je helpen om een goede plek te vinden om te fotograferen, de juiste apparatuur en instellingen te kiezen, en in te helpen schatten waar vogels zich waarschijnlijk zullen laten zien in het landschap.

Foto: tom-kruissink

Oefen

Voordat je ‘in het wild’ op zoek gaat naar mooie vogels, is het altijd verstandig om eerst goed te oefenen. Ga een dag naar de dierentuin of naar een vogelpark. De vogels hier zijn een stuk tammer en dus veel makkelijker te benaderen. Ze zijn perfect om op te oefenen voordat je echt de natuur intrekt. Bovendien kom je in deze parken soorten tegen die je niet snel zal aantreffen in de Nederlandse natuur.

Foto: grekenrooi

Instellingen

De beste instellingen voor vogelfotografie licht erg aan de omgeving en de soort vogel die je in beeld wil brengen. Over het algemeen zijn er echter wel twee soorten instellingen waar je zou kunnen beginnen, namelijk die voor vogels die snel van omgeving veranderen of vliegen, en die voor vogels die (relatief) stil zitten.

Als vogels snel van omgeving veranderen is het handig om zoveel mogelijk vanuit de AV-stand (diafragmavoorkeuze) foto’s te maken. Als lichtmeting is spotmeting of centrum gemiddelde de meest gebruikte optie. Gebruik vooral in het begin AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen. Selecteer een zo hoog mogelijke ISO-waarde, vooral in bijvoorbeeld het bos waar toch altijd minder licht is, maar pas op voor ruis die ten koste gaat van de kwaliteit en scherpte van de opname.

Wie een vogel fotografeert die stil zit (Of niet continu van omgeving veranderd) is een focus op sluitertijd meer van belang. Voor een snelle sluitertijd in mindere lichtomstandigheden is het ook hier handig de ISO-waarde omhoog te zetten. (Ook hier geld, pas op voor ruis!) Vooral bij erg rustige vogels, zoals bijvoorbeeld watervogels, kun je in dit geval makkelijker handmatig scherpstellen.

Foto: robwijn

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

Scherpte

Het allerbelangrijkste in de vogelfotografie is scherpte. Waar je bij andere soorten fotografie nog kan spelen met het diafragma, moet bij vogelfotografie ieder veertje en elk detail haarscherp zijn. Belangrijk is om te focussen op de ogen. Dit zorgt ervoor dat de kop en snavel, de belangrijkste elementen van de vogel, in ieder geval in focus zijn. Probeer foto’s met een langere snavel, zoals reigers, ooievaars en lepelaars altijd van de zijkant te fotograferen. Zo voorkom je onscherpte halverwege de snavel.

Foto: larissarand

De achtergrond

Een scherpe of onscherpe achtergrond bepaalt voor een groot deel de toon van je foto. Het is mooi om de vogel in zijn habitat te laten zien door middel van veel details in de achtergrond. Het nadeel hieraan is dat de foto snel druk oogt en dat de vogel wegvalt tegen de achtergrond. Een volledig onscherpe achtergrond kan juist weer saai ogen. Probeer daarom de juiste balans te vinden en de achtergrond te gebruiken in je compositie. Schuine takken vormen een mooie diagonaal en verschillende kleuren in de maken je foto levendiger.

Foto: i-ineke

Vogels in vlucht

Vogels in vlucht zijn veel moeilijker om te fotograferen dan vogels die stilzitten op een tak of op een paal. Om de vogel ’te bevriezen’ heb je een sluitertijd nodig van minimaal 1/1000ste, in dit geval houd je nog een klein beetje bewegingsonscherpte in de vleugels, maar dit zorgt voor meer spanning in je beeld. Wat het scherpstellen betreft kan je het beste kiezen voor ‘Continu focus’. De camera gebruikt in dit geval meerdere scherpstelpunten om de vogel te volgen en scherp in beeld te houden. Wil je de vogel bevriezen maar toch beweging in je beeld houden? Kies in dat geval voor panning.

Foto: hermanderaaf

Neem de tijd

Een mooie foto van een huismus kan bijna iedereen wel maken. Maar hoe maak je nu een bijzondere foto? Geduld is de oplossing. Verwacht niet dat je binnen een kwartier ‘hét plaatje’ kan maken. De meeste professionele natuurfotografen spenderen dagen, soms weken in een vogelhut of camouflagetent om te wachten op het juiste moment. Voor een amateur is dit misschien teveel gevraagd, maar ook voor hen geldt dat je mooie momenten alleen zal zien als je lang genoeg wacht.

Foto: cordebruijn

Apparatuur

Voor deze vorm van fotografie is niet zo zeer de camera, maar vooral de lens die je gebruikt erg belangrijk. Aangezien je je onderwerp niet te dicht kunt naderen heb je al snel een lens met een flinke brandpuntafstand nodig. Een lens vanaf 400mm is al goed bruikbaar, maar de meest gebruikte lens is toch wel een 500mm lens. Zoomlenzen, zoals bijvoorbeeld een 80-400, zijn ook erg handig, aangezien je zo je onderwerp makkelijker kunt volgen, maar zullen nooit de kwaliteit en snelheid van een prime lens halen. Lichtsterke lenzen hebben de voorkeur maar zijn in dit geval alleen voor de echte diehards weggelecht. (Aangezien lichtsterke lenzen met grote brandpunten niet alleen erg zwaar, maar met prijzen rond de 9000 euro of meer, ook erg prijzig zijn.)

Foto: swlodarz

Gebruik een statief

De meeste vogels zijn lastig te benaderen. Je hebt daarom flink wat millimeters nodig om de beestjes enigszins beeldvullend in beeld te krijgen. Een flinke brandpuntsafstand is niet eenvoudig om stabiel te houden. Gebruik daarom een statief. Eventueel kan je een flinke zand- of rijstzak gebruiken om onder je lens te leggen voor extra stabiliteit. Kijk in dit geval wel uit dat de zak je autofocus niet tegenwerkt.

Foto: anna-rass

Camouflage

Als je vogels in het wild wat dichter wilt benaderen dan gelden er een aantal regels. Maak niet teveel geluid en zorg voor goede camouflage van jezelf en je apparatuur. In Nederland zijn op verschillende plekken zogenaamde vogelhutten te vinden. In deze blog van Bob Luijks en Marcel van Balkom leggen ze uit waar je op moet letten als je wilt fotograferen vanuit een vogelhut. Wil je op een andere plek of buiten Nederland vogels fotograferen? Gebruik in dat geval een camouflagetent of stel jezelf verdekt op achter bomen of struiken.

Foto: petersmit50

Tips voor een mooie foto

Als je een mooie vogelfoto wil maken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Een zo laag mogelijk standpunt geeft vaak erg mooie resultaten aangezien je zo op ooghoogte van het dier zit. Ook is het belangrijk om de vogel te ‘isoleren’ door de achtergrond flink onscherp te maken. Hierdoor word je niet afgeleid en blijft een foto rustig. Als je handmatig scherpstelt is het belangrijk om scherp te stellen op het oog en de snavel van de vogel. Maak je foto’s van dieren met een erg lange snavel, maak dan vooral foto’s van de zijkant om vertekeningen en onscherpte van de snavel te voorkomen.

Foto: rbvandaag

Doe inspiratie op!

Natuurfotograaf Marcel van Balkom schreef eerder al een blog waarin hij meer uitleg gaf over natuurfotografie. Daarnaast kan je prachtige vogelfoto’s zien in onze fotocollectie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 tips voor bruidsfotografie

Expertuitdaging: Dierenportretfotografie