in

11 tips voor Carnaval-fotografie

Binnenkort is het weer carnaval in Nederland. Wij geven tips om leuke foto’s te maken tijdens deze feestelijke dagen.

Begin met een goede voorbereiding zowel thuis als op locatie

Vergeet niet om je batterij op te laden, een extra batterij mee te nemen en zorg voor voldoende (lege) SD-kaartjes. Stem op locatie je wit-balans af op de weersomstandigheden (bewolkt of zonnig) en houdt ook je iso laag (100 of 200) zodat je lange sluitertijden kunt gebruiken.


(foto: heidivar)

Gebruik een kleine spiegelreflexcamera met slechts twee lenzen

zoals een groothoekobjectief en kleine zoomlens. Een 70-200mm zoomlens is al snel te opvallend, maar wel ideaal voor portretten in de mensenmassa.


(foto: heidivar)

Richt je niet op één fotosoort maar wissel juist eens af.

Tijdens carnaval kom je alles tegen: verklede mensen, praalwagens en eten en drinken. Je kunt dus allerlei foto’s maken. Portretfoto’s, omgevingsfoto’s of detailfoto’s. Richt je niet op één fotosoort maar wissel juist eens af.


(foto: petervannijnatten)

Zorg voor een focuspunt

Carnaval is druk met veel mensen. Wil je een overzichtsfoto maken, zorg dan voor een focuspunt zoals een groepje mensen of een individu. Anders straalt de foto chaos uit. Verander ook regelmatig van fotolocatie en standpunt. Alle foto’s met hetzelfde standpunt wordt eentonig.

Gebruik een open diafragma

(laag getal) om een mooie portretfoto van de verklede mensen te maken. Een open diafragma zorgt voor weinig scherptediepte. Hiermee komt het persoon vrij van de achtergrond en gaat alle aandacht naar de kleurrijke outfit.


(foto: topgreen)

Speel met je sluitertijd

We willen beweging en mensen al snel scherp vastgelegen, maar het is met carnaval juist om de beweging van de dansende mensen te tonen. Gebruik hiervoor een langere sluitertijd zoals 1/8 seconde of 1/15 seconde.


(foto: hela)

Ga op in de massa

Vind je het ongemakkelijk om foto’s van feestende mensen te maken? Je gaat makkelijk op in de mensenmassa waardoor je niet erg opvalt met je camera. Bovendien zullen de meeste mensen die meelopen in een parade het niet erg vinden als je ze fotografeert. Je zal niet de enige fotograaf zijn.


(foto: wikado)

Flitsen tijdens carnaval

Er zijn voor- en nadelen om te flitsen tijdens carnaval. Je kunt schaduwen uit het gezicht flitsen, maar het kan ook een hard resultaat leveren. En de mensen worden misschien niet even blij van een felle flits in hun gezicht.


(foto: maniax)

Schiet je foto’s in raw

zo kun je nog altijd eventuele belichtingsfoutjes corrigeren. Bovendien legt raw de kleuren, het licht en de schaduwen beter vast dan een jpgfoto.


(foto: powermac63)

Let op je eigendommen in verband met diefstal.

Een cameratas trekt snel de aandacht. Kies daarom een onopvallende tas waar je slechts een paar objectieven en de extra geheugenkaartjes en batterijen in meeneemt.

Bekijk niet direct al je foto’s.

Misschien mis je het perfecte moment juist door je vorige foto terug te kijken (en je batterij loopt ook nog eens sneller leeg).


(foto: leenhitzerd)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon Capture NX-D

Werk efficiënter in Adobe Lightroom