in

10 tips voor het fotograferen met een omgekeerde lens


10 april 2014, 15:50

Eerder schreef Jeroen Hoppenbrouwers al een blog over macrofotografie met een omgekeerde lens. In deze blog gaat hij 10 tips voor deze speciale fotografietechniek.

Er zijn veel hulpmiddelen voor de macrofotograaf. Speciale macro-objectieven, voorzetlenzen en tussenringen om dat kleine mooi groot op de foto te krijgen. Jeroen Hoppenbrouwers heeft een hele andere techniek. Hij draait zijn lens om! Hoe dat werkt legt hij in zijn eerste blog Fotograferen met een omgedraaide lens uit. In deze blog gaat hij dieper op deze speciale techniek in.

Heel dichtbij

Wanneer je gaat fotograferen met een omgekeerde lens is het eerste wat opvalt en wat heel anders is dan bij alle andere lenzen, dat je heel dichtbij je onderwerp moet komen om het scherp in beeld te krijgen. In het begin zal je denken dat het vrijwel onmogelijk is om zo insecten op de foto te krijgen. Maar het is echt niet zo moeilijk als dat het in het begin lijkt. Als je het onder de knie krijgt ,geeft dat ook een groot voordeel met een reguliere macro lens. Want je weet beter hoe je bepaalde diertjes kunt benaderen.

Hier geef ik een aantal tips voor het fotograferen van insecten met een omgekeerde lens.
1 Ken je omgeving
Vaak ben ik naar prachtige natuurgebieden gegaan om te fotograferen maar waar ik de beste foto’s heb geschoten is gewoon in de achtertuin. Na een tijdje ken je bepaalde plekken waar diertjes te vinden zijn. En om insecten te fotograferen heb je vaak ook niet meer nodig dan een achtertuin of balkon. Vul eens een plantenbak met wat vlinder – of insectenzaden. Een plantenbak vol bloemen kan dan voor meer diversiteit aan vlinders en insecten zorgen dan dat je in een week in een natuurgebied zou kunnen vinden.

Een springspin op zijn vaste stekkie.

2 Neem de omgeving in je op
Vaak als je zoekend rondloopt naar diertjes zie je op het eerste gezicht vrij weinig. Ga dan eens stil staan, neem de tijd en kijk eens goed rond. Zo vallen ineens dingen op die je misschien anders de hele dag voorbij gelopen was en met een omgekeerde 28 tot 20mm lens kun je ook echt hele kleine dingen fotograferen, dingen die je pas kunt zien als je echt goed kijkt.

Een springstaartje op een buxusblad zal je pas zien wanneer je echt heel goed kijkt.

3 Let op je schaduw
Veel diertjes zitten graag lekker in het zonnetje. Ik heb gemerkt dat veel diertjes zich niet zozeer storen aan jou met die camera, maar het vooral niet leuk vinden dat je ze uit het zonnetje haalt met je schaduw. Zie je een prachtige zeldzame vlinder zitten ga er dan met een boog omheen als de schaduw niet gunstig is.

4 Elk insect is anders
Je hebt insecten die enorm schichtig zijn, maar ook insecten die je zelfs aan kunt raken en die dan nog blijven zitten. Een daas die zit uit te rusten laat zich bijvoorbeeld gemoedwillig op de foto zetten. Af en toe kun je ze zelfs met je vinger een beetje opzij zetten om een betere compositie te krijgen. Dit leer je al doende.

Een daas welke zich gewillig liet fotograferen op een weidepaaltje.

5 Weg is niet altijd weg
Benader je een diertje en vliegt het weg volg het dan goed, als het weer gaat zitten heb je vaak nog een goede kans. Houtpantserjuffers bijvoorbeeld vliegen vaak heel even weg en gaan daarna gewoon op hetzelfde plekje terug zitten.

Een houtpantserjuffer is een vrij makkelijk te fotograferen insect.

6 Leer fotograferen zonder statief
Heel veel van de insecten die er rond vliegen en kruipen gaan echt niet wachten tot je je statiefopstelling klaar hebt staan en zullen al lang weg zijn als jij nog je statief aan het afstellen bent. Een groot voordeel van het fotograferen met een omgekeerde lens is dat je heel je omgeving als statief kan gebruiken. Door de korte scherpstelafstand is er vaak wel iets te vinden om tegenaan te leunen of de camera op te zetten. Als je een vlieg op een raamkozijn ziet gebruik dan het kozijn om tegenaan te leunen. Zo haal je heel veel aan trillingen weg.

7 Heb respect voor de natuur
Haal geen fratsen uit met diertjes. Ik lees weleens op forums over macro fotografie dat je insecten in de koelkast of vriezer kunt stoppen om ze zo sloom en gewillig te maken voor een foto. Doe dit niet en heb respect voor de natuur. Ik zou zelf niet trots kunnen zijn op een foto op die manier gemaakt.

8 Houd je in met het controleren van foto’s
Als je de moeite hebt gedaan om een diertje voorzichtig te benaderen en het blijft zitten, kijk dan vooral niet na de eerste foto of deze is gelukt! Zodra je dat doet is vaak het diertje weg. Schiet liever foto’s tot het diertje het beu is en ga dan pas kijken of er een paar goede foto’s bij zitten. Dat levert veel meer geslaagde foto’s op dan na elke foto controleren, je schiet immers digitaal. Het is geen schande dat je één op de twintig foto’s scherp schiet.

9 Fotografeer in RAW
Als ik met een omgekeerde lens fotografeer zie ik een goed gemaakte foto niet als een foto die af is, maar iets wat bruikbaar is. Zo’n foto heeft nabewerking nodig en als je in RAW fotografeert kun je het maximale uit je foto halen in de nabewerking. Ik gebruik hiervoor Adobe Lightroom. Je hoeft dan een stuk minder in te zitten over de belichting, wat met een omgekeerde lens vrij moeilijk is om goed te krijgen. Uit een flink onder of overbelichte foto kan ineens een prachtige plaat tevoorschijn komen als je gaat bewerken.

10 Stofjes
Tenslotte wil ik nog een opmerking geven over het fotograferen met een omgekeerde lens. Wanneer je de foto’s op je computer gaat bekijken zal je ongetwijfeld donkere stipjes zien. Dit zit niet in je lens maar zijn stofjes op je sensor. Ren nu niet gelijk naar de camerashop om je sensor te laten reinigen. Want na 2 weken zitten er al weer een paar terug. Dit zijn stofjes die met geen enkele andere lens echt zichtbaar zijn. Maar die ineens erg goed zichtbaar worden door het gebruik van een omgekeerde lens. Werk ze gewoon weg met een fotoprogramma als Adobe Lightroom of Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Universele 3-in-1 lenskit

Fotodokter: Foto afdrukken