in

10 tips voor food fotografie – Foto’s om van te smullen!


7 april 2017, 15:00

Lekker koken is één ding, maar het ook nog eens heel smakelijk fotograferen een tweede! Nancy van Oosterhout geeft 10 belangrijke tips om je foto’s zo smakelijk mogelijk over te laten komen.

Tip 1: Het belang van de setting

Een goed plan is enorm belangrijk, dus bereid je goed voor. Waar ga je alles zetten? Hoe staat je belichting? Hoe is je compositie? Door de hele entourage alvast klaar te zetten, hoef je als het eten klaar is niet te stressen dat het afkoelt.

Zet alles klaar en gebruik als oefenvoorwerp bijvoorbeeld een sinaasappel op een bord. Op deze manier weet je zeker dat alle instellingen goed staan. Gebruik indien mogelijk ook een statief, zodat ook de compositie al vaststaat.

Tip 2: Compositie en perspectief

Hoewel het aantrekkelijk is om het eten in het midden van de foto te plaatsen, is het juist interessant om dit niet te doen. Door de regel van derden toe te passen, plaats je het onderwerp op een van de snijpunten van de in negen verdeelde vlakken op de foto. Lees hier meer over hoe je de regel van derden toepast.

Denk ook aan het perspectief van de foto: door vanuit verschillende hoeken te fotograferen kun je bepalen vanuit welke hoek het eten er het lekkerst uitziet. Een taart is bijvoorbeeld mooi om van boven te fotograferen, maar een hamburger of sandwich wil je juist vanuit een lage hoek vastleggen. Let erop dat je foto recht is. Gebruik mooie contrastkleuren; zo ga je geen pizza op een rode doek fotograferen. In de zomer is het mooier om gebruik te maken van lichte tinten terwijl je in de herfst meer gebruik maakt van wat donkerdere tinten.


Foto © benfrank

Tip 3: Geheim ingrediënt

Maak veel verschillende foto’s, van veraf en dichtbij. Stel jezelf de vraag: wat is eigenlijk het lekkerste ingrediënt/gedeelte van dit gerecht? Probeer vervolgens de aandacht op dat ingrediënt te vestigen om een wow-effect te creëren. Het doel is immers om mensen zo te overtuigen dat ze zin krijgen in het eten.

Tip 4: Actie!

Een actiefoto heeft vaak meer impact. Je kunt bijvoorbeeld een kop chocolademelk fotograferen maar het zal er aantrekkelijker en lekkerder uit gaan zien als je ziet dat er van boven de chocolademelk wat cacao wordt gestrooid. Zo zal een salade ook meer uitstraling krijgen als je de dressing erover giet. Beweging in de foto maakt het spannender, en aantrekkelijker om naar te kijken.


Foto © jacky-B

Tip 5: Materiaal en licht

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk daglicht. Door dicht bij een raam te gaan staan kun je het natuurlijke licht vangen. Zorg er wel voor dat je geen schaduwen of lelijke randen krijgt. Dit kun je voorkomen door een reflectiescherm te gebruiken. Als het licht bijvoorbeeld van rechts komt dan krijg je schaduw op links. Door je reflectiescherm nu op links te zetten komt het licht terug en zal de schaduw verdwijnen.

Mocht het echt niet lukken om overdag te fotograferen, dan kun je ook een daglichtlamp gebruiken met een witte paraplu om het licht zachter te maken. Maak ook hierbij weer gebruik van een reflectiescherm.

Tip 6: Voeg elementen toe

Zorg dat er leuke en bijpassende elementen het product versterken. Bij een foto van een ontbijt is het erg mooi om er bijvoorbeeld een kop koffie of verse jus d’orange bij te zetten. Bij andere gerechten is de garnering erg belangrijk, zoals verse kruiden, maar ook fruit of bloemen bij het gerecht leggen werkt heel goed. Let er wel op dat de aandacht op het gerecht blijft en niet op de garnering. Ook het plaatsen van een lepel of vaasje is leuk om er wat meer spanning in te brengen.


Foto © CynthiaFotografie

Tip 7: Vers fruit en nevel

Vers fruit en Gebruik altijd verse producten als je gaat fotograferen. Een doosje fruit of sla dat een paar dagen in de koelkast ligt gaat er al snel minder fraai uitzien. Je wilt juist de smakelijkheid laten zien. Als je groente en fruit wilt laten glinsteren kun je het licht vernevelen met wat water. Hierdoor krijgt het meer glans.

Vleesgerechten die warm zijn koelen ook snel af en zullen hun glans verliezen. Dit kun je voorkomen door het met bakolie in te smeren. Ook werkt dit perfect bij pastagerechten. Ben wel voorzichtig want te veel olie zorgt voor een vettig effect en dat wil je natuurlijk niet.

Tip 8: Haal er een puntje uit

Geef meer diepte en spanning door een stukje uit je gerecht te halen. Een mooi voorbeeld is een taartpunt uit de taart te halen je ziet dan de prachtige binnenkant van de taart. Een sneetje brood lossnijden geeft ook een mooi beeld. Het stapelen van gerechten kan ook een mooi effect geven: een pannenkoek kun je ook spannend fotograferen door er meer op elkaar te stapelen. Ook kun je ook beter vierkante borden gebruiken voor ronde gerechten zoals pannenkoeken. Let er ook hier weer op dat de aandacht op het gerecht blijft.


Foto © RickKloekke

Tip 9: Speel met de achtergrond

Zorg voor een mooie achtergrond. Voor een paar euro kun je bij de bouwmarkt al wat planken kopen. Dit geeft een rustiek gevoel. Je kunt de ene kant donker verven en de andere kant licht. Ook mooie vellen papier of behang kunnen een prachtig effect geven. Zorg er wel voor dat de achtergrond niet te opvallend en aanwezig is. Het moet een mooie sfeer weergeven. Investeer in mooie servetten. Ook een snijplank is een accessoire dat een mooi effect geeft.

Tip 10 Scherpte en brandpuntafstand

Ik fotografeer het liefst met de 50 mm lens. Deze lens is niet alleen geschikt voor foodfotografie maar ook voor portretten. Voor mij is een diafragma van 5.6 of 6.3 het beste, zo loopt de scherpte mooi weg.


Foto © chrisvandolle

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM: Licht voor dichtbij

Nieuw: Canon PowerShot SX730 HS