in

10 leuke fotografie-ideeën om in 2017 uit te voeren – Daag jezelf uit


17 december 2016, 09:00

Het nieuwe jaar is vaak voor nieuwe dingen en goede voornemens, maar als fotograaf is het soms lastig om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven. Om het nieuwe jaar goed te beginnen, hebben wij tien fotografie ideeën bedacht om fris 2017 in te gaan en je fotografie-niveau naar een hoger plan te tillen!

De volgende tien ideeën zijn voorbeelden van opdrachten die je jezelf kunt geven om eens uit te proberen. Maak het voor jezelf een uitdaging om je er ook echt aan te houden. Misschien levert het je heel wat op en geeft het je weer motivatie en inspirate, maar misschien werkt het ook niet! Kies er eentje of probeer er meerdere uit! Succes!

1 Oog contact of geen oogcontact

Vaak is het een kwestie van toeval als je op straat fotografeert en iemand heeft direct oogcontact met je. Wat maakt een straatfoto nou beter, oogcontact of geen oogcontact? Probeer eens beide te schieten! Maak eerst een foto van de persoon in kwestie zonder hem of haar te hebben aangesproken en zonder oogcontact. Spreek diegene daarna aan en vraag of je een foto mag maken waarin de persoon in kwestie wel in de camera kijkt en dus oogcontact met je heeft.

Doe dit een periode lang en leg alle foto’s eens naast elkaar. Wat vind jij zelf beter? Wel of geen oogcontact?

Palac

2 Verwijder al je foto’s van je social media account

Start fris het nieuwe jaar en verwijder je foto’s van bijvoorbeeld je Instagram account. Zo kun je opnieuw beginnen met misschien een bepaalde stijl. Je moet natuurlijk wel even een drempel over om alles te verwijderen. Uiteraard kun je eerst je afbeeldingen downloaden en apart opslaan, voordat je alles verwijdert.

3 Blijf een uur op dezelfde straathoek staan en maak foto’s

Door stil te blijven staan ben je afhankelijk van wat er allemaal op je afkomt, in plaats van dat je afloopt op wat jij wilt fotograferen. Zo moet je het doen met wat je krijgt en voor je ziet. Een leuke uitdaging!


Nicojanssen

4 Fotografeer een maand in zwart-wit

Fotografeer je veel in kleur? Of wissel je af tussen kleur en zwart-wit? Geef jezelf eens de opdracht om een maand alleen in zwart-wit te fotograferen. Haal de kleur uit je foto’s en zie wat het voor effect heeft. Wat maakt een mooi zwart-witfoto? En wat niet? Doe dit experiment en je leert zwart-witfotografie beter kennen!

Stophensteph

5 Gebruik een maand lang alleen je smartphone

En haal daar dus het beste uit! Onderzoek welke apps er allemaal zijn voor smartphone fotografie. Niet alleen de apps met een speciale camera of camerafuncties, maar ook de apps met de nabewerking voor foto’s! Hier hoef je natuurlijk niet veel geld aan uit te geven, want veel apps zijn tegenwoordig gratis.

Ook kun je misschien ergens een goedkope lens voor je smartphone aanschaffen! Wat kun je hiermee? En wat voor beelden levert dat op?

Deze foto is gemaakt door Sweets, met een iPhone 6s en een Hema opzetlens

6 Maak elke dag van januari (of februari) een foto

Fotografeer je te weinig? Geef jezelf dan de opdracht om een maand lang, elke dag een foto te maken. Zo gaat het in je systeem zitten en wie weet houd je er nooit meer mee op!

7 Geen hoofden meer

Het is gebruikelijk dat op straatfoto’s of portretten het hoofd te zien is van de mensen die je fotografeert. Het kan soms een interessant beeld opleveren als je het gezicht van een persoon weglaat. Fotografeer bijvoorbeeld alleen de handen of het lichaam van mensen op straat. Het laat een vraagteken achter; wie is deze persoon? Laat mensen nadenken!

Willow

8 Raak je camera een bepaalde periode niet aan

Het onthouden van fotograferen kan ook helpen om een betere fotograaf te worden. Kijk om je heen, laat je inspireren door anderen, bekijk social media kanalen en zoek fotografen op. Schrijf alle ideeën op die je die maand te binnen schieten. Ga dan na die maand weer vol nieuwe projecten aan de slag. Een pauze kan soms goed doen en ga om je heen kijken in plaats van door je lens.

9 Maak je eigen fotoboek

Je hebt je eigen foto’s vast wel op een website of mediakanaal staan. Niemand print zijn foto’s eigenlijk nog uit. Ga dat eens doen en geef hier ook eens geld aan uit. Het geeft toch een ander gevoel om foto’s echt afgedrukt vast te houden en daarbij zien de foto’s er meteen ook anders uit. Zo heb je iets moois om te laten zien aan mensen die benieuwd zijn naar je werk en heb je voor altijd jouw mooiste foto’s in de huiskamer liggen.

Cathhermans

10 Plan een fotografie workshop

Misschien is er een bepaald fotografiegenre wat je zelf nooit zou uitoefenen, maar die je wel interessant vindt. Probeer dit uit door er een workshop in te volgen. De drempel wordt lager van wat je er allemaal voor nodig hebt of voor moet regelen, en je doet veel ervaring op!

Ronaldkoster

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Adobe updates voor Lightroom en Camera Raw

Fuji X-Pro2 getest op het ijsbeeldenfestival