in

10 indrukwekkende documentaires die je als fotograaf echt moet kijken!

Eline Sips

Heb je niks te kijken in de avonduren of ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker eens deze documentaires! Er zit voor iedere fotograaf wel een onderwerp tussen dat in zijn/haar straatje ligt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Finding Vivian Mayer

Voor iedere liefhebber van straatfotografie is dit echt een must-see-documentaire! In deze film duikt John Maloof in de mysterieuze wereld van de intrigerende straatfotografe Vivian Maier. Maloof tikte voor zo’n $300 een grote doos aan negatieven op de kop, tijdens een veiling. De beelden blijken van een zeer getalenteerde fotografe/nanny uit Chicago te zijn. Haar archief staat bol van de prachtige en zeer indrukwekkende straatfoto’s, gemaakt met haar Rolleiflex.

Annie Leibovitz: Life through a lens

Annie Leibovitz is haast net zo beroemd als de mensen die ze gefotografeerd heeft. Haar foto’s zijn gebruikt op covers van Vanity Fair, de New Yorker en Rolling Stone. Iedereen die een passie heeft voor het fotograferen van indrukwekkende portretten in prachtige gestileerde settings, kan leren van deze echte vakvrouw.

Objectified

Door deze documentaire ga je compleet anders kijken naar alledaagse huis-tuin-en-keuken-voorwerpen. De documentaire draait niet zozeer om fotografie, maar het is vooral een mooie inspiratiebron voor fotografen die op zoek zijn naar inspiratie in hun eigen achtertuin. Design staat centraal en wordt ook nog eens prachtig in beeld gebracht.

Bill Cunningham New York

Straatfotografie met een belangrijke invloed van fashionfotografie, dat staat centraal in het werk van Bill Cunningham. Als fotograaf voor de New York Times struinde hij ruim vijftig jaar de straten van New York af, op zoek naar indrukwekkende portretten. Ondanks zijn contact met allerlei beroemdheden, leidt Cunningham zelf een behoorlijk eenvoudig leven.

The Mexican Suitcase

De Spaanse burgeroorlog, tussen 1936 en 1939, werd vastgelegd door verschillende fotografen, waaronder Gerda Taro, Robert Capa en David Seymour. De beelden raakten echter verloren rond de Tweede Wereldoorlog, maar werden in 2007 teruggevonden. In de documentaire zie je hoe deze prachtige oorlogsfotografie nu alsnog het verhaal van de Spaanse burgeroorlog tot leven brengt.

Join a Wildlife Photographer on the Hunt for the Perfect Shot

Een korte online documentaire door National Geographic, waarin de Belgische fotograaf Michel d’Oltremont wordt gevolgd. Vooral zijn ongelofelijke geduld en uithoudingsvermogen staan centraal, waardoor je een bijzonder kijkje krijgt in het werk van een professionele natuurfotograaf.

Frame by frame

Heb je interesse in fotojournalistiek en oorlogsverslaggeving? Dan is Frame by frame zeker de moeite waard om te bekijken! De film toont verschillende Afghaanse oorlogsfotografen die langzaam de vrije pers in hun land proberen op te bouwen.

Ansel Adams: A documentary Film

Deze documentaire laat een prachtig portret zien van de wereldberoemde fotograaf Ansal Adams. Zijn zwart-wit-fotografie en uitgedachte technieken worden in de hedendaagse fotografie nog altijd als toonaangevend gezien!

Tales by Light

Deze fotografiedocumentaire volgt fotografen uit Australië en andere landen tijdens hun avonturen om de wereld met zijn pracht vast te leggen. De fotografen vertellen hoe, en waarom ze op zoek zijn naar natuur, cultuur, en verhalen. De documentaireserie heeft inmiddels 3 seizoenen en is te zien op Netflix.

The Genius of Photography

Deze zesdelige serie, gemaakt door de BBC, bespreekt de geschiedenis van de fotografie, en benoemd een paar hoogtepunten en momenten binnen de ontwikkeling van het medium.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo gebruik je presets in Lightroom!

14 van de mooiste herfstlocaties om te fotograferen