in

Zo zet je een watermerk in je foto in Lightroom


23 november 2020, 08:43

Je ziet het veel: zo’n klein watermerkje linksonder of rechtsonder in een foto. Dit kan op basis van tekst of zelfs op basis van een afbeelding. Het instellen van een watermerk in Lightroom kent behoorlijk veel mogelijkheden.

Als je een watermerk wilt invoegen, zet je een vinkje in het vakje bij Watermerk. In het keuzemenu direct daarachter kies je voor Watermerken bewerken. Meteen opent zich een venster, waarbij één van je te exporteren foto’s te zien is als voorbeeld. In dit venster kunnen we ons watermerk volledig naar onze wensen instellen.


In de Editor watermerk kunnen we alle instellingen hiervoor bepalen.

Editor watermerk

Het geopende scherm kent in feite drie delen. In het midden zie je één van je foto’s met daarop een watermerk als voorvertoning. Rechts zie je alle watermerk-instellingsmogelijkheden en onder in het venster zie je een witte balk als tekstvak, met daarin wellicht al je naam of een andere tekst.

Afbeelding of tekst

Rechtsboven in de watermerk-editor heb je als eerste een keuze te maken om te werken met een watermerk. Je geeft bij Watermerkstijl aan of je op basis van Tekst of op basis van een Afbeelding wilt werken. Dikwijls zie je de allermooiste watermerken met namen in sierlijke letters, met daarbij zelfs een subliem logo. Dit soort watermerken zijn op basis van een afbeelding gemaakt.

Zo’n afbeelding kun je in een andere programma maken, en als png-afbeelding opslaan. Die kun je dan in de watermerk-editor toevoegen. Heb je zo’n png-afbeelding? Kies dan bij Watermerkstijl voor Afbeelding, waarna je kunt aangeven waar je afbeelding zich bevindt.

Tekst

In ons voorbeeld kiezen we als Watermerkstijl voor Tekst. Hiermee laten we onze naam in iedere foto als watermerk verschijnen. Nadat je gekozen hebt voor Tekst, kun je vervolgens onder in je scherm, in het witte tekstveld, de gewenste tekst intypen. We kiezen voor de tekst Zoom Academy, zodat die tekst als watermerk op al onze foto’s verschijnt (als we bij de export dus aangeven dat we dat willen).

Typ je dus naam of een andere tekst in de witte balk onder in het venster. Je ziet die meteen in de foto verschijnen. Dit is slechts de basis: de gekozen tekst laat zich nog volledig vormen en kneden. Dat vormen en kneden van je watermerk doen we aan de rechterzijde van het scherm.


Er zijn talloze mogelijkheden om het watermerk eenvoudig te vormen en te kneden.

Tekstopties

Boven in het paneel zie je bij de Tekstopties overeenkomsten met een tekstverwerkingsprogramma. Hier kies je simpelweg het lettertype van je logo, de stijl, de kleur en de uitlijning. Direct daaronder kun je aangeven of je een Schaduw wilt onder je tekst of afbeelding. Dit laat het logo een klein beetje loskomen. Speel met de vier schuiven daarvan en bepaal je eigen effect.

Effecten

Bij het paneel bij Watermerkeffecten kunnen we met de Dekking aangeven of het watermerk volledig dekkend moet zijn of dat de foto eronder een beetje door de tekst mag heen schijnen. Hoe lager de Dekking, hoe meer doorschijnend de foto wordt die er onder ligt.

Ook de Grootte van de tekst laat zich makkelijk aanpassen. Door te kiezen voor Proportioneel en vervolgens met de schuif daaronder daadwerkelijk de grootte te bepalen, kun je je watermerk perfect in omvang vormen.

Bij Inzet kan je je watermerk wat naar links en rechts verschuiven of een stukje naar boven of beneden. Door deze instelling te combineren met Plaatsing, waarbij je kiest waar je watermerk geplaatst mag worden, kun je de perfecte locatie definiëren.

Ons watermerk is gevormd!

Watermerk opslaan

Wil je je watermerk opslaan, zodat je deze later makkelijk kan inzetten als je hem nodig hebt? Klik dan linksboven in je scherm onder de titel Editor watermerk op het pulldown-menu waar nu Aangepast staat. Kies voor Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling. Geef een naam op voor je watermerk. Wij kiezen voor Zoom Academy Watermerk. Bevestig je naam door de klikken op Maken. Klik vervolgens als laatste stap rechts onderin het editor-venster op Gereed.


We slaan ons nieuwe watermerk op voor later gebruik.

Watermerk plaatsen

Na het klikken op Gereed, keer je automatisch terug naar de exportinstellingen. Je ziet nu bij het kopje Watermerken dat je een vinkje kunt plaatsen. Daarachter kun je je zojuist gemaakte watermerk selecteren. Vink je deze optie niet aan, dan blijft de foto vrij van dat watermerk.

Kies het juiste watermerk dat je wilt invoegen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waar vind je de beste locaties om wildlife in Nederland te fotograferen?

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Straat’ en win een Panasonic camera!