in

Zo voeg je effectief trefwoorden toe in Lightroom


27 april 2020, 08:10

Stel dat je een serie foto’s uit Sicilië hebt geïmporteerd, met daarin de trefwoorden Italië en Sicilië. Dan wil je waarschijnlijk ook nog dieper kunnen zoeken, bijvoorbeeld alleen op Etna. Andersom zou het handig zijn om bijvoorbeeld ook te kunnen zoeken op Vulkaan en dan alle foto’s van vulkanen te vinden, ongeacht welke vulkaan het is.

Stel dat je een serie foto’s uit Sicilië hebt geïmporteerd, met daarin de trefwoorden Italië en Sicilië. Dan wil je waarschijnlijk ook nog dieper kunnen zoeken, bijvoorbeeld alleen op Etna. Andersom zou het handig zijn om bijvoorbeeld ook te kunnen zoeken op Vulkaan en dan alle foto’s van vulkanen te vinden, ongeacht welke vulkaan het is.

Trefwoorden toevoegen

Je zult dus altijd aan een zojuist geïmporteerde serie foto’s nog wat extra trefwoorden willen toevoegen, die je niet bij het importeren al kon meegeven, omdat die specifieke trefwoorden niet voor alle foto’s in de serie gelden. Dat is dus na het importeren je eerstvolgende stap.

In dit voorbeeld hebben we een aantal foto’s geselecteerd van de Etna. Als je aan een of meer foto’s een nieuw trefwoord wilt toevoegen (een trefwoord dat je nog nooit eerder gebruikt hebt), dan kan je dit eenvoudig doen door die foto’s te selecteren en vervolgens naar de sectie Trefwoorden vastleggen in het rechterpaneel te gaan. Meteen onder Trefwoordtags vind je het veld met alle trefwoorden van die foto’s.

Door de optie Trefwoorden invoeren te kiezen en dan in het veld te klikken, kun je eenvoudig één of meerdere trefwoorden aan de geselecteerde foto’s toevoegen. Zet een komma tussen ieder trefwoord, want bij een spatie worden alle woorden als één trefwoordzin gezien.


Zet een komma tussen de verschillende trefwoorden.

Sneller toevoegen

Heb je een trefwoord al eerder gebruikt, dan zijn er een paar handige methoden om het toevoegen van dat trefwoord aan een nieuwe serie foto’s sneller te doen. Allereerst zul je zien dat het trefwoord nu ook in de trefwoordenlijst in het rechterpaneel staat. Je kunt foto’s selecteren en dan het trefwoord in de lijst aanvinken om het aan de foto’s toe te voegen.

Bij een lange lijst met trefwoorden is dat minder handig, omdat je dan veel moet scrollen en zoeken, en daarom is er een mooiere optie. Lightroom komt namelijk met Suggesties voor trefwoorden. Als er al één foto bestaat waarbij de trefwoorden Etna en Sicilië gecombineerd zijn, dan begrijpt het programma dat dit wel eens vaker zo zou kunnen zijn, en geeft Etna aan als suggestie voor iedere foto met het trefwoord Sicilië (en andersom).

Je kunt een gesuggereerd trefwoord razendsnel aan een serie foto’s toevoegen, door een serie foto’s te selecteren en dan op het gesuggereerde trefwoord te klikken.

Klik op het gesuggereerde trefwoord om het toe te voegen.

Trefwoordensets

Lightroom heeft ook nog een aantal standaard sets met trefwoorden, die gegroepeerd staan onder kopjes als Natuur- en landschapsfotografie, Portretfotografie en Huwelijksfotografie. Lightroom noemt dit een Trefwoordenset. In het rechterpaneel bij Trefwoorden, meteen onder het veld met trefwoordsuggesties, kun je via een pop-upmenu zo’n Trefwoordenset oproepen.

Standaard zie je hier een lijstje van Recente trefwoorden, wat natuurlijk vaak net zo goed werkt als de trefwoordsuggesties erboven. Je kunt ook zelf op verschillende manieren een trefwoordset aanmaken. Om een lijst met recente trefwoorden als set te definiëren, hoef je alleen maar uit dat menu Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling te kiezen.

Om een willekeurige groep van trefwoorden als nieuwe set te definiëren, selecteer je Set bewerken. Je krijgt dan een dialoogvenster te zien waarin je maximaal negen trefwoorden kunt invoeren als nieuwe Aangepaste set, of een bestaande set kunt selecteren en veranderen. Daarna geef je deze een eigen naam. De trefwoorden in zo’n lijstje functioneren weer als knoppen om ze snel aan foto’s toe te voegen.


Standaard zie je als trefwoordenset de Recente trefwoorden staan.

Trefwoorden rangschikken

Naarmate je meerdere trefwoorden hebt toegevoegd, wordt de lijst in het rechterpaneel een beetje een rommeltje. Alles staat gewoon in alfabetische volgorde, en dus volkomen door elkaar heen als het gaat om trefwoorden die bij elkaar horen.

Lightroom biedt daarom de mogelijkheid om trefwoorden hiërarchisch te ordenen, en bij elkaar te voegen als subtrefwoorden onder een hoofdtrefwoord. Dat gaat heel eenvoudig. Sleep het trefwoord Sicilië op het trefwoord Italië, om Sicilië als subtrefwoord onder Italië te rangschikken. Je kunt net zo diep gaan met een hiërarchie als je zelf wilt, dus Etna kan weer een subtrefwoord van Sicilië zijn.


Je kunt trefwoorden hiërarchisch ordenen.

Veel werk? Best wel! Maar het zal het toevoegen van trefwoorden en daarmee het terugvinden van je foto’s écht veel makkelijker maken, dus steek die tijd er even in.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Compact, systeem of spiegelreflexcamera, wat past het beste bij jou?

3 creatieve foto projecten voor thuis