in

Zo pas je makkelijk een kleur aan in Photoshop

Er zijn veel aanpassingslagen in Photoshop voor kleuren beschikbaar. We gaan onder andere aan de slag met de kleurtoon, de kleurbalans, zwart-wit, filters, selectieve kleuren en meer.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Levendigheid

Met de aanpassingslaag Levendigheid beïnvloed je de verzadiging van beelden. Toch werkt deze aanpassingslaag anders dan een standaard-aanpassing van verzadiging. Levendigheid laat de kleuren die al sterker verzadigd zijn zoveel mogelijk ongemoeid, en schroeft de verzadiging vooral op in gebieden van de afbeelding waarvan de kleuren nog niet verzadigd zijn.

Verzadiging?

Als voorbeeld van het verschil zie je hieronder dezelfde afbeelding, met eerst een aanpassing voor Levendigheid en daarna voor Verzadiging, met dezelfde waardes.

Je ziet dat door de verzadiging op te schroeven, alle kleuren vrij snel oververzadigd worden. Levendigheid is dus handiger om kleuren die wat fletser overkomen wat meer in het oog te laten springen, zonder overal teveel verzadiging te krijgen.

Aanpassing van Levendigheid en Verzadiging geeft echt andere effecten.

Kleurtoon/Verzadiging

Ook met de aanpassing Kleurtoon/Verzadiging heb je invloed op de kleuren van je beelden. Het is het eerste pictogram van de middelste rij.

Voorinstellingen

Wanneer je deze aanpassing toevoegt door erop te klikken, krijg je in het paneel Eigenschappen eerst weer de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal voorinstellingen. Het is een goed idee om deze te verkennen om te zien wat verschillende waardes doen met onze kleuren.

We zien dan bijvoorbeeld dat de voorinstelling Meer rood de rode kleuren van ons beeld versterkt door de kleurtoon iets te wijzigen en de verzadiging van rood iets op te schroeven.

Direct onder de voorinstellingen heb je eventueel de mogelijkheid om te kiezen welke kleuren je wilt beïnvloeden.

Blader eens door de voorinstellingen om te zien wat er mogelijk is.

Kleurtoon wijzigen

Daaronder hebben we controle over de kleurtoon. We zien daar een balk die verloopt van rood, via andere kleuren, naar rood. Als we het pijltje helemaal naar links slepen, dan zien we onze voorbeeldafbeelding blauw worden. Als we het pijltje helemaal rechts zetten, zien we hetzelfde. Waarom worden beide zijdes van de aanpassing dezelfde kleur?

De kleurtoon is in principe een eendimensionale weergave van een tweedimensionaal kleurenwiel. Het verloopt dus vloeiend van rood naar oranje/geel//groen/cyaan/blauw/magenta. In dit paneel wordt het kleurenwiel dus weergegeven als een lijn.

De kleurtoon is eigenlijk een lijnweergave van het kleurenwiel.

Op het oog

Het eerst wat opvalt wanneer we de kleurtoon aanpassen, is dat de afbeelding niet verandert naar de kleur waarop we de schuif zetten. Zetten we deze op groen, dan wordt het rode hart van onze afbeelding niet groen.

Zetten we het schuifje bij groen, dan wordt het hart … niet groen.

Dit komt omdat elke kleur weer andere waardes heeft en we bij de kleurtoon een eenvoudige weergave van een kleurenspectrum hebben. Als we willen zien welke kleur weergegeven wordt op de afbeelding, kijken we naar de bovenste gekleurde balk onderaan in het paneel.

Om te zien welke kleur het wordt, kijk je onder in het paneel.

Het is overigens niet mogelijk om vooraf een specifieke kleur in te voeren om zo toe te wijzen aan de onderliggende lagen. We moeten op het oog een bepaalde kleur opzoeken door met deze schuif te spelen.

Verzadiging

Als we de kleurtoon weer op 0 zetten, hebben we weer de normale kleuren van de afbeelding. Nu kijken we even naar het schuifje Verzadiging. Schuif je deze naar links, dan zuigen we alle kleuren uit de afbeelding. Deze wordt dan weergegeven in platte grijstinten. Sleep je het schuifje helemaal naar rechts, dan raakt de afbeelding uiteraard oververzadigd.

Over het algemeen is het beter om de verzadiging niet te veel op te schroeven, omdat alle kleuren gelijkmatig worden verzadigd. Kleuren die al verzadigd zijn, worden al snel opgeblazen en niet meer mooi.

Hierboven zie je de twee uitersten van Verzadiging.

Lichtheid

Met de schuif Lichtheid kun je de hele afbeelding (of in ieder geval de gebieden waar de aanpassingslaag actief is) donkerder of lichter maken. In een later voorbeeld zullen we zien dat we hier gebruik van kunnen maken om kleuren op te zoeken die we met kleurtoon en verzadiging lastiger kunnen benaderen.

Vullen met kleur

Onder de schuiven zie je nog de optie Vullen met kleur. Klik je hierop, dan worden alle kleuren van de onderliggende lagen overschreven, en zie je in eerste instantie rood. Verschuif je nu de kleurtoon, dan zie je dat er simpelweg een kleurenfilter over de afbeelding komt te liggen.

Vullen met kleur zorgt voor een kleurenfilter.

Kleurbalans

De volgende aanpassing waar we naar kijken is Kleurbalans. Dit is de tweede aanpassing van de middelste rij.

Kleurzweem

De aanpassing Kleurbalans geeft je de mogelijkheid om een kleurzweem toe te voegen aan de schaduwen, middentonen en/of hooglichten van een afbeelding. In principe vul je één van deze lichtsterktes met een bepaalde kleur. Dit kun je gebruiken om de witbalans van een afbeelding handmatig te corrigeren, of om een creatief effect toe te voegen. Veel filters in apps waarin je foto’s kunt bewerken, zoals Instagram, werken op basis van deze techniek.

Met Kleurbalans kun je een kleurzweem toevoegen.

Kleurtoon toevoegen

In eerste instantie heb je in dit Eigenschappen-paneel de mogelijkheid om te kiezen of je de schaduwen, middentonen of hooglichten wilt veranderen; dit doe je bij Tint. Laat deze voor nu even staan op Middentonen. Als je nu wat rood gaat toevoegen door de bovenste schuif wat naar rechts te slepen, zie je dat de middentonen deels gevuld worden met rood, wat de afbeelding meteen een andere indruk geeft.

Voeg je nu ook nog wat groen toe aan de schaduwen, dan komt de afbeelding weer heel anders over. Zo kun je dus spelen met de kleurbalans om de look en feel van je beelden aan te passen.

Speel met de kleurbalans van de verschillende lichttinten.

Praktische toepassing

Deze aanpassingslaag is overigens ook erg geschikt om samengestelde afbeeldingen realistischer over te laten komen. Wanneer we meerdere afbeeldingen samenvoegen met behulp van laagmaskers, komen de kleuren vaak niet exact overeen. Met deze aanpassing kunnen we op basis van de lichtsterkte de beelden beter samen laten vloeien door er een kleur aan toe te voegen.

Zwart-wit

Zoals de naam al doet vermoeden halen we met de aanpassingslaag Zwart-wit alle kleur uit het beeld. Je klikt hiervoor op het derde icoon in de tweede rij.

Meer controle

We zagen al dat je alle kleuren uit je beeld kunt halen met de aanpassingslaag Kleurtoon/Verzadiging, door de verzadiging terug te schroeven. Maar de aanpassingslaag Zwart-Wit geeft je exacte controle over hoe zwart of hoe wit bepaalde kleuren worden weergegeven.

Je kunt per kleur aangeven hoe zwart of wit deze wordt getoond.

Kleurzweem

Ten eerste hebben we in het paneel Eigenschappen de mogelijkheid om een kleurzweem toe te voegen, door een vinkje te zetten voor Kleurtint. Dit kunnen we gebruiken als we bijvoorbeeld een sepiatint over de afbeelding willen leggen. De tint kun je aanpassen door op de huidige kleur te klikken.

Met de knop Automatisch past Photoshop automatisch het contrast tussen de kleuren aan. Met de schuiven hieronder heb je dus zelf controle over hoe wit en hoe zwart kleuren worden getoond.

Je kunt makkelijk een sepia-beeld maken.

Selectief aanpassen

Het wolkje waar ons model op zit, is het enige gebied van de afbeelding met magenta kleurinformatie erin. Scrol je naar beneden in de lijst met kleuren, dan kom je Magenta tegen. Als je de waarde hiervan verhoogt, dan zie je dat alleen het wolkje lichter wordt.

Met deze aanpassingslaag hebben we dus controle over het contrast van beelden die we zwart-wit maken. We kunnen op eenvoudige wijze bepalen welke kleuren lichter of donkerder moeten zijn om bepaalde delen van een afbeelding beter uit te lichten.

Door het schuifje bij Magenta te wijzigen, passen we hier alleen het wolkje aan.

Meer weten over het krijgen van de juiste kleuren in je foto? Lees alles over de instellingen voor kleur die je tijdens het fotograferen al kunt gebruiken.

Wil je als expert aan de slag? Ook leren we omgaan met Color Grading in Adobe Lightroom.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over maskers en aanpassingslagen
  • De basis voor het werken met lagen
  • Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten
  • Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer

Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De eerste stappen in een studio: zo gebruik je flitsers

6 fotolocaties aan het IJsselmeer