in

Zo maak je sfeervolle kerstfoto’s!24 december 2018, 14:00

Met kerst draait het natuurlijk allemaal om gezelligheid en het samen zijn met familie en vrienden. Iedereen heeft wel een bepaald gevoel bij kerst; er hangt een sfeer rondom kerstmis. Hoe krijg je het voor elkaar om deze sfeer vast te leggen in foto’s? Wij geven je een aantal tips voor het maken van sfeervolle kerstfoto’s!

Lampjes, lampjes, lampjes

Een kerst zonder lampjes en versieringen bestaat haast niet, daarom is het juist zo leuk om dit vast te leggen met kerst! Mensen associëren veel kleine lampjes met kerst en je krijgt daar gelijk een gevoel bij. Wil je de kerstsfeer dus vastleggen? Ga op zoek naar een omgeving waar deze lampjes – het liefst in vele aantallen – te zien zijn en probeer dit op een creatieve manier vast te leggen. In de steden zijn er rond deze tijd van het jaar veel plekken te vinden met lampjes en versieringen. Maar, je kunt het ook dichterbij zoeken en je eigen kerstboom op de foto zetten. Speel bij het fotograferen van lampjes met de sluitertijd op je camera. Je kunt ervoor kiezen om een korte sluitertijd te gebruiken, maar om écht de sfeer in je beeld vast te leggen, is het slim om gebruik te maken van een lange sluitertijd. Wanneer je lampjes fotografeert met een lange sluitertijd, veranderen de lampjes in mooie sterrenvormen, wat een erg leuk beeld oplevert! Lampjes fotograferen is pas echt mooi als het goed donker is. Ook hierom is het belangrijk om een lange sluitertijd te gebruiken. Vergeet alleen je statief niet! Zo voorkom je bewegingsonscherpte in je beeld. Meer weten over hoe je een lange sluitertijd moet gebruiken? Je leest het hier!


Rieannuh

Smaakvol eten

Wat is kerst zonder eten! Uiteraard mag een sfeervolle foodfoto niet ontbreken bij het maken van kerstfoto’s. Vaak is er met kerst extra veel moeite gestoken in het dekken van de tafel en het klaarmaken van het eten. Goed moment dus om je camera erbij te pakken. Begin bij het maken van een foto vóórdat het eten begint. Een mooi opgemaakte tafel kan al een mooie kerstsfeer weergeven. Vergeet ook niet om tijdens het eten foto’s te maken, bijvoorbeeld tijdens het aansnijden van bepaalde gerechten. Ook details op of in het eten zijn prachtig om te fotograferen, om de extra smaakvolle delen uit te lichten. Wil je weten hoe je de mooiste en vooral lekkerste foodfoto’s moet maken? In dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je dit kunt doen.


SuusH

Warme tinten

Kerst wordt toch wel geassocieerd met een warm gevoel, ook al is het buiten koud. Het is dus aan te raden om vooral warme tinten te gebruiken in je kerstfoto’s, zodat je deze warme sfeer ook echt over laat komen in je beeld. Wil je zorgen dat je foto’s er warmer uit zien? Dit kun je gemakkelijk doen door de witbalans op je camera aan te passen. Precies weten hoe je dit doet? In dit artikel leggen we het uitgebreid aan je uit. Uiteraard kun je achteraf ook nog de tempratuur in je foto aanpassen in de nabewerking. Aan te raden is dus om foto’s te maken in RAW, zodat je altijd nog de kleuren in je beeld aan kunt passen en dus meer sfeer kunt toevoegen. Ook kun je in de nabewerking in Lightroom ervoor kiezen om bepaalde kleuren sterker naar voren te laten komen dan andere kleuren. Licht bijvoorbeeld de kleuren rood, oranje en groen uit in je foto’s, zodat deze kerstkleuren er mooi uitspringen.


AdoreD

Details

In al die prachtige versieringen met kerst, zijn heel veel interessante details te zien om te fotograferen. Neem bijvoorbeeld de kerstboom met tal van kerstballen, versieringen en lampjes. Door in te zoomen op een klein detail in de boom, kan er een erg sfeervol beeld ontstaan. Door gebruik te maken van weinig scherptediepte, kun je een onderwerp – in dit geval in de boom – mooi uitlichten. Ook kun je door het gebruik van weinig scherptediepte ervoor zorgen dat er een mooie bokeh achtergrond ontstaat, wat er altijd leuk uit ziet bij kerstlampjes. Kerstlampjes veranderen door een bokeh in leuke, gekleurde cirkels op de achtergrond. Dit kan net dat beetje extra sfeer toevoegen aan je foto! Ook leuk om te doen: maak een selfie in een spiegelkerstbal voor een originele kerstfoto van jezelf.


joostopzoomnl

Emotie

Tijdens het vieren van kerst met familie komen er veel emoties kijken. Kerst is de tijd van het jaar dat je met familie en vrienden samen een leuke tijd beleefd, waardoor er hopelijk veel gelachen wordt samen. Zulke momenten zijn erg leuk om vast te leggen met je camera. Leg je camera niet weg tijdens het eten, maar fotografeer juist de gezellige sfeer aan tafel, de leuke gesprekken of zorg dat je met elkaar gaat toosten voor extra spontane emoties! Iets wat ook leuk is om te fotograferen, is het uitpakken van de cadeaus onder de kerstboom. Hierbij zullen hopelijk ook veel blije emoties te zien zijn, die je mooi kunt vastleggen met je camera. Bij het vastleggen van emoties draait het vaak om één of enkele personen. Zorg dus dat je deze personen mooi uitlicht in je foto, door bijvoorbeeld weinig scherptediepte te gebruiken.


nathalievanes

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor een Familieportret

Resultaten expertuitdaging: low-key fotografie