in

Zo maak je een virtuele kopie van je foto in Lightroom


24 augustus 2020, 09:05

Soms ben je zo ver met je bewerking en denk je klaar te zijn … maar ergens in je achterhoofd knaagt er nog een gedachte dat een extra toevoeging het geheel nóg wel toffer kan maken. Maar je bent al tevreden. Wel doorgaan? Of toch niet? Advies? Ga door op een Virtuele kopie.

Een virtuele kopie is een momentopname die je vast wilt leggen. Je hebt net alle schuiven naar je zin staan, je hebt geretoucheerd en gecorrigeerd. Eigenlijk ben je best wel tevreden. Maar heel graag wil je van diezelfde foto nog een andere versie maken. Eentje in zwart-wit bijvoorbeeld. Of eentje waarin je de kleuren nog nét ietsje extra aanzet.

De werkwijze is eenvoudig.

Een bewerkte foto van Meike.

Virtuele kopie maken

Als je in de Ontwikkelmodule werkt aan de bewerkingen van je foto, zie je onderin je scherm de Filmstrip. Hier zie met een lichte markering met welke foto je bezig bent. In ons geval is dat de meest linkse foto in de strip. Zie je de Filmstrip niet, druk dan op F6 op je toetsenbord. Hiermee zet je de strip aan en uit.

Nu we tevreden zijn over de foto, willen we toch graag een extra versie van deze foto maken. We willen namelijk graag kijken hoe deze uitkomt als we hem omzetten naar zwart-wit.

Hiervoor willen we niet werken in het zojuist bewerkte origineel. We maken dus een virtuele kopie aan. Dat gaat als volgt: klik in de filmstrip met je rechtermuisknop op de afbeelding. Kies in het menu dat zich nu opent voor Virtuele kopie maken. Je kunt dit eventueel ook doen via het menu Foto boven in je scherm, waar je in het menu kiest voor Virtuele kopie maken.


Het maken van een virtuele kopie gaat via het rechtermuisknopmenu.

Herkennen

Onder in je scherm, in de Filmstrip, zie je nu een kopie van je foto verschijnen. Deze kopie krijgt ook de benaming kopie in de bestandsnaam. De kopie is meteen geselecteerd. Kijk je in de Bibliotheek-module in de rasterweergave, dan is de Virtuele kopie herkenbaar aan een ezelsoor.

De virtuele kopie is een exacte kopie van de foto die je gekopieerd hebt, en heeft ook alle bewerkingen die je op dat beeld had gedaan in zich. Vanaf hier heb je een startpunt om met de virtuele kopie aan de slag te gaan als tweede versie van je foto. Wij kunnen nu dus aan de slag met het omzetten van de virtuele kopie naar zwart-wit.


De virtuele kopie in zwart-wit is een tweede versie van onze foto.

Geen extra schijfruimte

Het maken van virtuele kopieën kan tot in het oneindige. Zo kun je van één originele foto dus meerdere versies maken. En het mooie hiervan is dat deze geen grote hoeveelheden extra ruimte innemen op je harde schijf of van je cloud-opslag. De foto’s worden namelijk niet écht gekopieerd, alleen de nieuwe bewerkingen worden opgeslagen. Erg handig dus!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Rembrandt portretten maken met raamlicht

Creatieve fotografie: timelapse