in

Zo maak je een prachtige bloemenveld foto!

Bloemenvelden geven een typisch Hollands beeld, en vaak is het een van dé onderwerpen die elke fotograaf wel eens in zijn carrière wil fotograferen. In dit artikel geven we je een aantal tips als je een bloemenveld gaat fotograferen!

De tips in het kort:

  • Vraag toestemming
  • Zoek naar een hoofdonderwerp
  • Gebruik de lijnen
  • Maak een focus-stack

Vraag toestemming

Een bloemenveld mag je niet zomaar betreden. Je moet altijd om toestemming vragen, en wees ook extra voorzichtig als je je verplaatst van veld naar veld. Op de ene soort bloem kunnen namelijk virussen zitten die voor de andere soort nog vreemd zijn, en door het lopen tussen verschillende velden kun je deze ziekten overbrengen naar de andere bloemen. Pas dus altijd op, kom niet te dicht bij het veld en loop niet tussen de bloemen door, tenzij je daar expliciet toestemming voor hebt.

Ben je op zoek naar mooie locaties met bloemen? In dit artikel geven we je de mooiste fotolocaties om bloemen te fotograferen in Nederland en België!

Foto: kasteelheertje · EXIF onbekend

Zoek naar een hoofdonderwerp

Een groot veld met bloemen is natuurlijk schitterend om te zien, de kleuren springen op je af en de lijnen lopen ogenschijnlijk eindig door. Maar om een foto interessant te maken voor de kijker moet je wel op zoek gaan naar een hoofdonderwerp waar je de kijker naartoe kunt leiden. Denk hierbij aan een interessant onderwerp in de verte, een mooie uitstekende bloem of een vogel. Als je een groothoeklens gebruikt kun je kijken of er een interessant onderwerp in de verte te vinden is, en werk je met een teleobjectief, probeer dan eens een vogel of een enkele bloem vast te leggen.

Wil je nog meer tips voor het vastleggen van de prachtige lente? In dit artikel geven we je 10 tips!

Foto: mitevisuals · ISO 100 · ƒ/4 · 1/80s · 24mm

Gebruik de lijnen

Bloemen- en tulpenvelden hebben door de manier waarop ze zijn opgesteld al prachtige rechte lijnen. Deze lijnen kun je op een interessante manier gebruiken om de kijker de foto ‘in te trekken’. Als er een hoofdonderwerp te vinden is aan het eind van de lijnen breng je de aandacht meteen naar dat onderwerp. Daarnaast kun je, bijvoorbeeld door het fotograferen met een drone, de lijnen gebruiken om een abstract beeld neer te zetten, met rechte of diagonale lijnen.

Heb je een drone, en ben je op zoek naar interessante locaties? In dit artikel geven we je 9 fotolocaties voor dronefotografie.

Foto: mitevisuals · ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/100s · 12.29mm

Maak een focus-stack

Om alle bloemen in de voor- en achtergrond scherp te krijgen moet je al snel gebruik maken van een focus-stack techniek, zeker als de bloemen al dichtbij de lens beginnen. Om een focus-stack te maken maak je verschillende foto’s van hetzelfde landschap, waarbij je enkel elke keer het focuspunt verlegd.  Om zo’n foto te maken is het in eerste instantie belangrijk dat je fotografeert vanaf een statisch punt, bijvoorbeeld vanaf een statief. Zorg ervoor dat je de camera op manuele scherpstelling hebt staan en dat alle instellingen verder hetzelfde blijven tussen de foto’s. 

Stel dan handmatig scherp op de voorgrond, het midden, en de achtergrond en maak na het verstellen van je focus elke keer een foto. Als je dicht bij de eerste bloemen staat moet je meer foto’s maken van de voorgrond, omdat het scherptegebied al snel verloopt. Uiteindelijk kun je de meerdere foto’s samenvoegen in een programma zoals Photoshop.

Wil je meer leren over de techniek van het focus-stacken? Lees dan hier meer over wat het is en hoe het werkt, en in dit artikel geven we je een makkelijk stappenplan.

Foto: niels_dam · ISO 64 · ƒ/11 · 1/2s · 16mm

Meer tips voor het fotograferen van een bloemenveld? Bekijk deze video: 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Scherptediepte uitgelegd: waar scherp onscherp wordt

Doe nu mee met de “Battle of the Fotoclubs”-fotowedstrijd!