in

Zo maak je een kleurrijke Hollandse natuurfoto – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 4

We zijn al even bezig in het 2021 seizoen van Het Perfecte Plaatje! Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak een kleurrijke Hollandse natuurfoto!”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Kies je apparatuur

Zoveel onderwerpen, zoveel keus uit apparatuur. Gebruik de apparatuur die bij jouw soort fotografie past. Voor macrofoto’s heb je minder behoefte aan een telelens en als je landschappen fotografeert, hoef je geen camera te kopen die 12 foto’s per seconden kan schieten. Teveel spullen meenemen zorgt voor veel gewicht, belemmeren je in je bewegingen en zijn vaak onnodig omdat je meestal slechts één voorkeurslens en body gebruikt.

Voor dieren kies je een camera en objectief met zoveel mogelijk telebereik. Veel dieren zijn immers klein en schuw, zodat je ze vanaf een aanzienlijke afstand moet fotograferen. Kies dus voor een langere telelens. Minimaal 300 mm voor zoogdieren en 500 à 600 mm voor vogels.

Landschaps- en macrofotografen zijn vooral gebaat bij een grotere (fullframe) beeldchip voor zoveel mogelijk detail en een groothoek- of macrolens. Landschapsfotografen werken veel met ND-verloopfilters die het contrast tussen lichte en donkere partijen verkleinen en polarisatiefilters waarmee wolkenluchten meer tekening krijgen.

En of je nu dieren of landschappen fotografeert: gebruik een statief. Een statief zorgt meteen voor betere resultaten. Je hebt minder last van bewegings-onscherpte en kunt langere sluitertijden gebruiken. Bovendien dwingt een statief je om de tijd te nemen voor het maken van een foto. Wil je geen zwaar driepootstatief meenemen? Denk dan aan lichtere alternatieven als een monopod, een rijstzak of een gorillapod. Wil je meer tips voor natuurfotografie? Lees dan dit artikel met tips voor beginners!

Foto: joostlagerweij · ISO 200 · ƒ/10 · 1/80s · 31.5mm

Het licht

Voor deze opdracht kun je werken met kunstlicht, maar de natuur is vooral op zijn mooist met natuurlijk licht. Maar wanneer heb je prachtig licht? De meeste fotografen zullen zeggen: tijdens zonsopkomst en zonsondergang, ofwel: het gouden- en blauwe uur. 

Tijdens het blauwe en het gouden uur is het licht prachtig van kleur en kwaliteit. Deze momenten vind je in de ochtend en vroege avond: vlak na opkomst van de zon en vlak voor én vlak na de zonsondergang. In het gouden uur is het licht oranje, rood en geel, vandaar de naam ‘gouden’. Daarentegen zijn de kleuren in het blauwe uur blauwachtig van kleur en toon.

Overigens zijn deze lichtomstandigheden geen uur lang te zien, zoals de naam doet vermoeden. Helaas kun je er vaak veel korter van genieten. Het gouden en blauwe uur gaan ook in elkaar over, waardoor het soms moeilijk is ze van elkaar te onderscheiden. Nu maakt dat op zich niets uit; het gaat er natuurlijk om dat je fraai licht hebt om bij te fotograferen.

De tijden waarop je dit soort omstandigheden aantreft, zijn iedere dag anders. Daarom is het een goed idee om hulpmiddelen te gebruiken zodat je kunt voorspellen wanneer je het mooiste licht kunt verwachten. Daar zijn gelukkig allerlei apps voor beschikbaar die je vertellen hoe laat de zon opkomt en onder gaat en wanneer je dus het beste op pad kunt gaan om te fotograferen. Eén van die apps is ‘Magic Hour’. Daarmee kun je kijken wanneer het beste licht op je pad komt en hoeveel tijd je nog hebt om het vast te leggen. Ook kun je kijken hoe het licht is op andere locaties en tijden. Kortom: een handige en bijna onmisbare app. Wil je meer leren over natuurfotografie? Lees dan dit artikel over het fotograferen van natuur met natuurlijk licht.

Foto: KarindeBruin · ISO 100 · ƒ/8 · 212s · 35mm

Macro

De achtergrond van je beeld speelt een grote rol in macrofotografie. Vaak is het door de grote onscherpte in je beeld niet duidelijk wat zich afspeelt in die achtergrond, maar zie je eerder een kleur of wat hints naar vormen en elementen. Dat maakt het belang van die achtergrond echter niet kleiner. Je kunt de achtergrond in een macrobeeld zien als het ‘bedje’ waar je hoofdonderwerp op ligt. Als de basis niet goed is, wordt het beeld als geheel ook niet goed.

Doordat je vaak bovenop je onderwerp zit als je een macrofoto maakt, is het eenvoudig om de achtergrond te veranderen. Als je je camera een paar centimeter naar rechts of links verplaatst, heb je al een heel andere achtergrond te pakken. Een klein verschil in standpunt betekent een paar meter verder een groot verschil.

Net als bij het kijken door een verrekijker; een tikje naar rechts betekent een heel nieuw uitzicht voor de kijker. Maak daar dus gebruik van. Zoek naar een achtergrond waarop je hoofdonderwerp fraai afsteekt. Afhankelijk van je eigen smaak en de stijl van je beeld kun je kiezen voor een drukke of juist een rustige achtergrond. Wil je meer leren over macrofotografie? Lees dan hier ons artikel over het gebruiken van natuurlijk licht bij macrofotografie.

Foto: gerjovl · ISO 100 · ƒ/3.5 · 1/30s · 100mm

Landschap

Compositie is bij landschapsfotografie erg belangrijk. Gebruik aanwezige hoogteverschillen om diepte te creëren in je foto en gebruik duidelijke aandachtspunten, zoals bossen of bergen, als ankerpunt aan de horizon. Is je landschap vlak (zoals vaak het geval hier in Nederland bijvoorbeeld), gebruik dan vooral de natuurlijke lijnen in het landschap. Zo kun je een weg of vaart gebruiken om diepte te creëren. Ook kunnen dieren zoals schaapjes in een veld toch nog wat leven in een plat beeld brengen. Natuurlijk kun je ook de horizon naar beneden verplaatsen om een saaie voorgrond te verwijderen, al moet je dan wel een interessante lucht hebben. Het voordeel is wel dat als je eenmaal een mooi plekje hebt gevonden, hij niet zomaar weg zal lopen. Zo kun je makkelijk een aantal verschillende opties uitproberen of zelfs een andere dag terugkomen als de omstandigheden beter zijn. Wil je meer leren over het maken van landschapsfoto’s? Lees dan hier ons artikel met 8 tips!

Foto: keesvandongen · ISO 800 · ƒ/9 · 1/85s · 110mm

Nabewerking

In nabewerking kun je tegenwoordig nog erg veel aan je foto aanpassen zoals bijvoorbeeld contrast, verzadiging en scherpte. Maak je foto’s het liefst in RAW. Zo blijft er meer ruimte om dingen aan te passen en blijft er bovendien meer van je foto behouden als je er wat bewerkingen op loslaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles later in de nabewerking te doen. De mooiste foto’s zijn die waar weinig aan hoeft te veranderen en slechts een beetje extra contrast of verzadiging voldoende is. Bekijk hier ons artikel inclusief video over het bewerken van een natuurfoto en het versterken van de herfstkleuren.

Foto: peacefull · ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/8s · 100mm

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan dit artikel met beginnerstips voor landschapsfotografie. Weet je niet helemaal wat je wil fotograferen in deze periode van het jaar? In dit artikel vind je een overzicht van de natuurfotografie onderwerpen per maand. Of ben je na het uitvoeren van de opdracht helemaal enthousiast over natuurfotografie en wil je hier meer over leren? Volg dan onze cursus Landschap in Nederland, of de cursus Macro & Close-up op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine 10/2021 is uit!

Objectief onder de loep: werken met een groothoeklens