in

Zo maak je een foto waar de emotie van af knalt – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 6

We zijn alweer in week 6 van het 2021 seizoen van Het Perfecte Plaatje! Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak een foto waar de emotie van af knalt!”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Zorg voor een ontspannen sfeer

Het vangen van emotie in je foto’s is enorm moeilijk. Waar wij mensen vaak al aan de sfeer voelen hoe iemand zich voelt, is dat in een foto een stuk moeilijker over te brengen.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je emotie in je foto wilt brengen. Het liefst wil je natuurlijk je model zo spontaan mogelijk op de foto zetten. In sommige situaties kan dat en heb je genoeg spontane momenten. Ben je echter bezig met een shoot, dan wordt het al een stuk lastiger om die spontaniteit op te zoeken.

Foto: maaiway · ISO 250 · ƒ/3.5 · 1/500s · 26mm

Omgang met je model

Als je een model op de foto gaat zetten is het belangrijk dat jij zelf op je gemak bent en dat je zeker bent van je zaak. Sommige modellen zijn erg ervaren en weten bij het minste of geringste precies wat ze moeten doen, maar veel modellen zijn ook wat minder ervaren en worden wat onzeker als jij niet stevig in je schoenen staat.

Communiceer goed tijdens de shoot. Geef je model complimentjes als ze een mooie pose maakt of als ze mooi op de foto staat en geef af en toe rustig aanwijzingen. Het is belangrijk dat je model niet onzeker wordt, dat zie je namelijk gelijk in de foto. Geef geen negatief commentaar, wees altijd positief, ook als iets niet meteen lukt of niet gelijk gaat zoals jij wilt. Laat tussendoor af en toe ook wat foto’s zien. Je model vindt dat vaak leuk en het zorgt weer voor een extra boost zelfvertrouwen. Daarbij kunnen jullie ook samen kijken wat goed werkt en wat minder. Wil je meer tips over het omgaan met het model? Lees dan ons artikel met 5 tips!

Foto: Mirna · EXIF onbekend

Laat je model(len) hun gang gaan

Als je toch graag een spontane foto wilt maken, kun je je model vragen om zich om de draaien. Laat je model even lekker bewegen, even zijn of haar schouders loswerken of even een paar keer op en neer springen. Zorg ervoor dat je model ontspannen is en dat hij zich lekker en op zijn gemak voelt. Vraag je model dan om zich, bijvoorbeeld met een lach of een serieus gezicht, om te draaien en om direct in de pose te gaan staan. Snelheid is hier belangrijk. Maak de foto zodra je de kans krijgt. Wacht niet te lang, dan bevriest de emotie of vaagt die weer weg. Op zoek naar meer praktische tips voor het maken van portretten? Lees dan hier ons artikel met tips om sprekende portretten te maken!

Foto: Beyoutifulfotografie · ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/160s · 31mm

Let op de lichaamshouding

Ook de lichaamshouding van je model is belangrijk. Een model kan met een enorm vrolijk gezicht op de foto staan, maar als hij zijn armen gekruist heeft, zal de foto er toch niet echt blij uitzien. Bedenk welke pose bij de emotie van je model past en gebruik die. Wil je meer tips over emotie vastleggen in foto’s? Lees dan hier ons artikel met tips!

Foto: Isabeauphotography · ISO 100 · ƒ/3.5 · 1/400s · 50mm

Kleurgebruik

Het gebruik van enkel kleur zorgt over het algemeen niet voor een sterke emotie in een beeld. Je kunt echter wel kleur gebruiken om de emotie die je probeert vast te leggen te versterken. Maak je bijvoorbeeld een foto waarin de emotie verdriet of eenzaamheid naar voren komt, dan kun je bijvoorbeeld donkerblauwe accenten of een donkerblauwe achtergrond gebruiken om die emotie te benadrukken. Hieronder vind je een lijstje van kleuren zoals ze vaak ook in de filmindustrie worden gebruikt:

  • Rood: liefde, passie, geweld, gevaar, boosheid en kracht.
  • Paars: zoet, vrouwelijkheid, speels, sympathie en schoonheid.
  • Oranje: warmte, gezelligheid, vriendelijk, geluk, exotisch en jeugd.
  • Geel: vrolijk, waanzin, ziek, onzekerheid, obsessief, idyllisch en naïef.
  • Groen: natuur, onvolwassen, corruptie, jaloezie, geld, donker en gevaar
  • Blauw: koud, geïsoleerd, eenzaamheid, verdriet, brein/hersens, melancholie, passief en kalm.
  • Blauwpaars of roze: fantasie, etherisch, erotiek, virtueel, mysterieus en onheilspellend.
  • Zwart: dood, angst en onzekerheid.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? In de galerij Portretten vol emotie zetten we mooie foto’s met emoties voor je op een rijtje. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

Foto: Kimfotografiehaarsteeg · https://zoom.nl/profiel/kimfotografiehaarsteeg · ISO 250 · ƒ/3.2 · 1/125s · 62mm

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Volg dan onze cursus Binnen- en buitenportretten, of onze Masterclass met William Rutten op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!

Foto: MajelPieterse · EXIF ongebekend


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beginnen met Photoshop: zo installeer je de Creative Cloud en Photoshop

Werken met lange sluitertijden: bewegende wolken fotograferen