in

Zo kun je selectief een foto verscherpen in Photoshop


8 februari 2021, 07:05

Een foto hoort scherp te zijn. Ook al is een foto op zichzelf al scherp, soms wil je deze nog een stukje verscherpen. Dat kan natuurlijk prima in Photoshop.

Nu zijn er twee soorten scherpte: de eigenlijke scherpte van een beeld en de scherpte zoals die wordt ervaren. Met andere woorden: een foto kan scherp zijn, maar niet zo scherp lijken voor de kijker. Scherpte in digitale foto’s heeft dan ook vooral te maken met het contrast van randen in je foto. Als het contrast groter is, zijn die randen scherper, en lijkt je hele beeld dus scherper. Dat is de manier waarop Photoshop scherpte toevoegt aan je beeld, bijvoorbeeld via Filter, Verscherpen, Onscherp masker.

Van die wetenschap kun je gebruikmaken tijdens de nabewerking. Het is namelijk zo dat niet ieder gedeelte van je portret dezelfde scherpte nodig heeft. Het kan zelfs zo zijn dat als je overal dezelfde (zware) verscherping toepast, er vreemde effecten ontstaan bij sommige randen in je beeld. Daarom is het verstandiger om selectief te werk te gaan en via diverse lagen je scherpte op te bouwen. Zodoende heb je aparte lagen met scherpte voor de allerkleinste details, voor de middelgrote details en voor de grove details, en voorkom je dat delen van je beeld te sterk verscherpt worden.

Stap 1

Maak eerst weer een kopie van de achtergrondlaag (Laag, Laag dupliceren). Maak deze laag zwart-wit (Ctrl+Shift+U of Cmd+Shift+U bij macOS) en maak dan drie kopieën aan (Ctrl+J of Cmd+J bij macOS).


Stap 1: Maak eerst drie aparte lagen aan voor kleine, middelgrote en grove details.

Stap 2

Kies bij iedere laag Filter, Overige, Hoogdoorlaat. Nu ligt het aan je beeld welke waardes er voor elk van deze lagen gekozen dient te worden. De eerste laag is de laag voor de allerkleinste details. Beweeg met de schuifregelaar bij Straal tot je precies díé details terugziet in de grijze laag. Klik dan op OK. Herhaal dit bij iedere laag.


Stap 2: Via de Straal selecteer je de gewenste details. Zo kun je op maat verscherpen.

Stap 3

Verander de Overvloeimodus van deze lagen in Bedekken (Engels: Overlay) en maak het laagmasker negatief. Vervolgens ‘schilder’ je de aanpassingen in je beeld op de plekken die je graag wilt voorzien van wat extra scherpte. Doe dit voor ieder van deze verscherpingslagen.


Stap 3: Het resultaat van de verscherping.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

12 fotolocaties voor het fotograferen van bruggen

Macrofotografie: dit zijn je benodigdheden