in

Zo kun je makkelijk verzamelingen maken in Lightroom


22 juni 2020, 05:41

Een mapindeling in Lightroom op basis van onderwerpen is geen goed idee. Een foto kan immers meerdere onderwerpen bevatten, en dan weet je niet in welke map je die foto zou moeten stoppen. Om toch met een goede organisatiestructuur te kunnen maken, kent Lightroom daarom het begrip Verzamelingen.

Sorteren op onderwerp

Je zou een Verzameling kunnen zien als een virtuele map. Een verzameling is feitelijk gewoon een lijstje van bepaalde foto’s, en daarom kan een foto in meerdere verzamelingen voorkomen. Dat is daarmee de kracht van deze manier van organiseren. Herinner je je die foto van de olifant met de impala’s nog?

Hoort deze foto onder Olifanten, onder Antilopen of onder Natuur?

Verzameling maken

De vraag of dit nu een landschapsfoto of een foto van een olifant of een foto van een groepje impala’s is, is nu opeens niet relevant meer. Je kunt deze foto gewoon in zowel de verzameling ‘Olifanten’ opnemen, als de verzameling ‘Antilopen’, en in een eventuele extra verzameling ‘Afrikaanse Landschappen’.

Een verzameling maken van een groepje foto’s gaat heel eenvoudig. Selecteer de foto’s waar het om gaat en klik vervolgens op het plusje naast Verzamelingen. Je krijgt een dialoogvenster waarin je de naam kunt opgeven en kunt aangeven dat alle geselecteerde foto’s meteen in die verzameling moeten worden opgenomen. Wil je foto’s aan een bestaande verzameling toevoegen, dan selecteer je ze en sleep je ze op de verzameling in het linker paneel.

Selecteer de foto’s en maak er een Verzameling van om ze te verzamelen op onderwerp.

Slimme verzameling

Naast een gewone verzameling bestaat er ook een Slimme verzameling. Dat is een verzameling die die zichzelf up-to-date houdt, omdat hij gebaseerd is op bepaalde criteria. Voldoet een foto aan die criteria, dan wordt hij in die slimme verzameling getoond. Verander je iets aan een foto waardoor deze plotseling nu ook aan die criteria voldoet, dan wordt die foto vanaf dat moment ook binnen de slimme verzameling getoond. Verander je iets waardoor een bepaalde foto niet meer aan de criteria voldoet, dan verdwijnt hij ook automatisch uit de slimme verzameling. Ook als je later een foto aan de catalogus toevoegt die ook aan deze criteria voldoet, wordt die foto automatisch in de desbetreffende slimme verzameling opgenomen.

Dat is uiteraard veel handiger dan een gewone verzameling, die je handmatig moet bijhouden. Een slimme verzameling is dus een permanent bewaarde zoekopdracht. Je maakt zo’n verzameling aan door weer op het plusje achter Verzamelingen te klikken en dan te kiezen voor Slimme verzameling maken. Lightroom komt standaard al met enkele handige slimme verzamelingen, zoals ‘Vijf sterren’ en ‘Zonder trefwoorden’. Een voorbeeld van een eigen gemaakte slimme verzameling zou kunnen zijn dat de foto het trefwoord ‘Vulkaan’ moet bevatten én vijf sterren moet hebben. Dit wordt daarmee een slimme verzameling die je beste vulkaanfoto’s bevat.

Alles met het trefwoord Vulkaan én met vijf sterren komt automatisch in de verzameling terecht.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Buiten fotograferen: zo heb je altijd een goede belichting

Snapseed: fotobewerken met een app