in

Zo krijg je inspiratie om de lente te fotograferen


20 maart 2021, 07:28

De lente is bij uitstek een seizoen om met je camera op pad te gaan. Het weer wordt aantrekkelijker, de bloemen en planten staan in bloei en de lucht is weer vaker blauw. Toch kan het zijn dat de inspiratie voor een potje fotograferen niet automatisch tot je komt. Op deze manier kun je daar zelf wat aan doen.

Fotograferen is ontzettend leuk. Tenminste, als je vol enthousiasme een nieuw idee bedenkt en niet kan wachten om met je camera naar buiten te gaan. Dat is helaas niet altijd zo, er zijn ook tijden dat je helemaal niet weet wat je dan buiten precies wilt gaan doen. Een bloem, plant of kuikentje fotograferen is zo gebeurd en wat daarna? Daarom is het tijd jezelf uit te dagen en op pad te gaan op basis van concrete ideeën.

Kleuren-challenge

De lente is – net zoals de herfst – een seizoen van kleuren. Frisse kleuren die helder met elkaar samenwerken zorgen voor een vrolijk palet. Zomaar de straat op gaan om die kleuren te fotograferen is even leuk, maar zorgt niet voor meerdere uren plezier. Stel daarom vooraf een plannetje op en ga kijken of je allerlei verschillende kleuren op een zo uitdagende manier kunt vastleggen. Van rood tot geel en van groen tot blauw, we weten zeker dat je ze op meerdere plekken tegen gaat komen. Daarbij kun je jezelf ook limiteren tot de natuur, of het jezelf moeilijk maken en juist de natuur volledig buitensluiten. Verzamel ze allemaal!

Leg de voortgang vast

Een andere leuke uitdaging is deze: leg de voortgang in de natuur vast. Kies een aantal verschillende planten, bomen of plantsoenen uit en ga daar op regelmatige basis langs om te kijken hoe de planten groeien en bloeien. Maak iedere keer exact dezelfde foto en leg die naderhand naast elkaar als een serie. Zeker als je de fotomodellen goed kiest kun je daar een verrassend leuke serie uit samenstellen.

Bloesemtocht

Maak eens een serie met allemaal dezelfde foto’s binnen één thema, bijvoorbeeld bloesem. Elke boom is natuurlijk anders, maar zoek naar een manier om toch een overkoepelende uitstraling te creëren. Fotografeer de bloesem bijvoorbeeld van onderaf tegen een blauwe lucht zonder de stam van de boom te laten zien. Die ‘bloesemtocht’ levert je op die manier allerlei leuke en vrolijke foto’s op die afzonderlijk van elkaar misschien niet fantastisch zijn, maar allemaal samen één groot kleurrijk geheel vormen.

Maak een serie luchten

De lucht zelf kan ook voor inspiratie zorgen. Zeker een blauwe lucht met een paar strepen wolk kan heel grafisch en bijna abstract werken als je hem goed fotografeert. Verzamel een paar mooie luchten en plak die als een collage bij elkaar.

Zorg voor een wedstrijdelement

Fotografie is leuker als het met andere enthousiaste fotografen deelt. Zoek daarom een kennis, vriend of familielid uit met wie je op pad kunt gaan. Zorg ook voor een wedstrijdelement. Bepaal vooraf wat jullie gaan fotograferen en kijk wie er met de meest originele foto thuiskomt. Vaak is het verrassend hoe verschillend de kijk van twee verschillende mensen kan zijn terwijl ze op precies dezelfde plek hebben gefotografeerd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony FE 50mm F1.2 GM – Lichtsterk standaardobjectief

8 industriële fotolocaties voor een fotoshoot