in

Zo krijg je boterzachte bokeh: bloemen en insecten fotograferen

Als je bloemen en insecten fotografeert heb je als fotograaf te maken met een grote portie onscherpte in je beelden. Hoe speel je met die onscherpte en op welke manier krijg je een boterzacht bokeh?

Veel fotografen zijn op zoek naar een fraai bokeh als ze bloemen of insecten fotograferen. Dat is niet gek, want de onscherpte in een beeld geeft de foto vaak extra karakter en is daarnaast ook nog eens beeldend interessant. Hoe krijg je een onscherpe achtergrond en kun je zelf invloed uitoefenen op hoe die er precies uitziet?

Onscherpe achtergrond

Als je een onscherpe achtergrond wilt creëren, dan hebben de afstand tot je onderwerp en het gebruikte diafragma daar invloed op. Als je macro- of close-upfoto’s maakt, dan ben je meestal al op korte afstand van je ‘model’ en dat betekent dat je op dat gebied al de juiste basis hebt gelegd. Een korte afstand tot je onderwerp zorgt er namelijk voor dat je scherpte snel weg zal lopen. Dit zelfs relatief onafhankelijk van je gebruikte diafragma, want ook bij een klein diafragma van bijvoorbeeld f/11 – waarmee je normaal gesproken alles in je beeld scherp op de foto zet – lukt het om bij een macro of close-up onscherpte in je beeld te krijgen. Moet je nagaan wat er gebeurt als je ook nog eens een groot diafragma zoals f/2.8 gaat gebruiken. In dat geval is er waarschijnlijk meer onscherpte dan scherpe in je foto te vinden, wat veel macrofotografen toch een tikje te ver gaat. Het is een kwestie van smaak, maar bij een bloem of een bij kan het mooi zijn om heel die bloem of heel het insect scherp op de foto te zetten. Dat is een uitdaging, want zoals we net al schreven is dat in veel gevallen zelfs bij f/11 niet mogelijk op korte afstand. 

De afstand tot je onderwerp speelt dus een doorslaggevende rol. Experimenteer daar dus mee en kijk welke afstand en welk diafragma voor jou de beste foto opleveren. Op die manier kun je het spel van scherpte en onscherpte mooi controleren.     

De kwaliteit

De kwaliteit of de aard van die onscherpte, daar kun heb je zelf veel minder controle over. Die staat namelijk vast en hangt samen met welke lens je gebruikt. Elke lens tekent weer anders en heeft dus ook een andere onscherpte. Je hebt lenzen die een heel dynamische en ‘harde’ onscherpte bezitten en je hebt exemplaren met een boterzacht bokeh. Wat je zelf liever ziet is daarnaast ook een kwestie van smaak. De een houdt van de wilde look van een dynamisch en drukke onscherpte en de ander is vooral op zoek naar zachtheid en subtiliteit. Als het uiterlijk van de onscherpte voor jou van belang is, wordt het dus belangrijk om daar op te letten als je een nieuwe lens aan gaat schaffen. Iedere lens is weer anders en samen met de variaties in smaak van verschillende fotografen is er waarschijnlijk voor iedereen wat wils.  

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste instellingen voor het fotograferen van huisdieren

Op stap in de avond: landschappen bij het blauwe uur