in

Zo houd je je camera schoon

Als je een digitale camera hebt – weet je dat je lens, maar ook de spiegel en zelfs de sensor stoffig en vlekkerig kan worden. De onderdelen zijn kwetsbaar en er is niet veel voor nodig om je foto’s negatief te beïnvloeden. We vertellen je hoe je je camera schoon houdt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Het goede nieuws is dat het niet veel moeite kost om je camera schoon en in topvorm te houden. Afhankelijk van het soort camera is er een handjevol onderdelen die je schoon moet houden. De lens moet altijd netjes schoon zijn natuurlijk. Als je een camera met verwijderbare lenzen hebt moet je ook het achterste lenselement, de connecties en de sensor schoonhouden. Hier is wat je moet weten – en de tools die je ervoor nodig hebt.

De lens reinigen

Er zijn een heleboel schoonmaakkits, doekjes, vloeistoffen, en gadgets waaruit je kunt kiezen wanneer het gaat om het schoonmaken van je cameralens.

Het enige wat je echt nodig hebt om je lens schoon te houden is een pakje met goedkope lensschoonmaaktissues en wat lensschoonmaakvloeistof. Zorg alleen wel dat je geen gewone tissues gebruikt, maar tissues die speciaal voor lenzen bedoeld zijn zodat er geen pluisjes achterblijven. Je doet er ook goed aan om een kleine fles lensreinigingsoplossing te kopen. Je hebt er niet veel van nodig, een klein flesje gaat lang mee.

Je moet nooit flesjes met samengeperste lucht in de buurt van je camera gebruiken – je kunt je apparatuur beschadigen als je het drijfgas per ongeluk op je camera spuit. Probeer in plaats daarvan een blaasbalg bv van Giottos, Hama, JJC of König. Dit apparaatje blaast luchtstoten uit wanneer je erin knijpt.

Om je lens te reinigen, begin door de lens schoon te blazen met je blaasbalg om grotere deeltjes te verwijderen die tijdens de volgende schoonmaakfase voor krassen zouden kunnen zorgen.

Breng één of twee druppels schoonmaakvloeistof aan op het papier – nooit direct op de lens zelf – en maak de lens schoon met zachte ronddraaiende bewegingen.

Een andere optie is een Lenspen. Deze pen-achtige gadget heeft een borsteltje aan de ene kant en aan de andere kant een viltachtig kussentje dat behandeld is met een reinigingsmiddel, perfect om stof mee weg te vegen en vlekken van de lens af te halen.

Je hebt vast weleens gehoord dat je je lens met een microvezeldoek moet schoonmaken, het soort dat je voor je bril gebruikt. Helaas kan een microvezeldoek hardnekkige pluisjes achterlaten die bijna net zo lastig te verwijderen zijn als het stof. Ons advies? Gebruik het nooit voor de lens.

Maar dat betekent niet dat er geen reden is om een microvezeldoekje aan te schaffen. Als je een camera met verwijderbare lenzen hebt, gebruik het doekje dan om de lenskap te reinigen – vooral de binnenkant, waar hij op de lens aansluit – en maak er ook de beschermkap van je camera mee schoon. Je moet het doekje ook gebruiken (met een paar druppels reinigingsmiddel) om de metalen ringen waarmee de lens aan de camera verbonden wordt mee schoon te maken, net als de elektronische contacten die de camera met de lens laten communiceren.

De spiegel reinigen

Maak je spiegel niet schoon. De spiegel in een spiegelreflexcamera heeft geen invloed op de kwaliteit van je foto’s. Hij heeft alleen invloed op wat je in de zoeker ziet, want wanneer je op de ontspanknop drukt klapt te spiegel weg om de sensor te onthullen. En als je de spiegel aanraakt loop je het risico om hem te beschadigen.

Als je dat echt wilt kun je veilig stof van de spiegel losschudden met een blaasbalg. Houd de camera ondersteboven en spuit, met de lens verwijderd, wat lucht omhoog in de richting van de spiegel.

De sensor reinigen

In tegenstelling tot de spiegel moet de sensor in een spiegelreflexcamera regelmatig worden schoongemaakt. Als je vlekjes op je foto’s ziet en de lens al gereinigd hebt is de kans groot dat er wat vuil op de sensor zit. (Natuurlijk hoef je de sensor niet per se schoon te maken als je geen vlekjes op je foto’s ziet. Je foto’s worden niet beter door preventief onderhoud.)

Je eerste verdedigingslinie is de zelfreinigingsmodus van je camera. Kijk in het menusysteem of de handleiding om te zien hoe je deze modus kunt activeren, waardoor de sensor gaat vibreren om stof los te trillen.

Als je nog steeds stof op de sensor hebt, kun je de camera professioneel laten schoonmaken, of je kunt het zelf proberen. Koop een sensorreinigingskit met sensordoekjes, reinigingsmiddel, een klein stofzuigertje, en een kijker om stof op de sensor te kunnen zien.

Wees voorzichtig met het reinigen van de sensor, maar het is echt niet zo moeilijk. Je moet beginnen met de spiegel vast te zetten zodat je de sensor blootlegt – in de handleiding van je camera kun je zien hoe dit moet – en gebruik vervolgens een blazer om los stof te verwijderen terwijl je de camera ondersteboven houdt. Lees de instructies die bij de sensordoekjes horen, om te zien hoe je achtergebleven stof voorzichtig weg kunt vegen.


Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Dave Johnson (@davejoh). Het artikel wordt door Zoom.nl gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige cursussen, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Haal alles uit je camerafuncties – camera instellen

Creatieve fotografie: zo kun je creativiteit afdwingen