in

Zo ga je het beste om met je camera accessoires


10 februari 2021, 07:46

Je camera-apparatuur is vaak kostbaar en kwetsbaar. Er goed voor zorgen is dus geen overbodige luxe. Dat geldt voor je camera en je objectieven, maar ook voor alle andere onderdelen van je foto-uitrusting. Hoe zorg je ervoor dat alle onderdelen veilig en heel blijven?

Accu(‘s)

Je camera-accu is een essentieel onderdeel van je uitrusting. Zit je zonder, dan kun je niets meer. Het is dus zaak zorgvuldig om te springen met je accu(‘s). Gelukkig is er een veilige plek om accu’s op te bergen: in je camera. Toch zul je misschien ook een tweede accu hebben, of je accu af en toe los moeten vervoeren. Zorg er dan altijd voor dat je de accu zacht opbergt en de contacten niet in aanraking brengt met harde of ruwe materialen. Verder is het natuurlijk niet de bedoeling dat een accu in aanraking komt met hitte of nattigheid. Ten overvloede: haal de accu alleen uit je camera als de camera is uitgeschakeld.

Geheugenkaartjes

Geheugenkaartjes zijn klein en kwetsbaar en dus een gemakkelijke prooi voor schade of verlies. Berg ze dus altijd op in de bijbehorende doorzichtige doosjes of in een speciaal daarvoor bedoeld tasje of vakje in je cameratas. Zorg dat de contacten niet beschadigd raken en voorkom zo veel mogelijk losse kaartjes in jaszakken, broekzakken, auto’s en portemonnees. Dat voorkomt schade, maar zorgt er ook voor dat je kaartjes goed geordend opbergt en dat je geen dierbare foto’s kwijtraakt of verliest doordat je onverhoopt de verkeerde kaart formatteert. Het is een goed idee om na elke shoot je beelden op je computer te zetten en veilig te stellen door middel van één of meerdere back-ups. Dat is zeker het geval als je foto’s maakt in opdracht van anderen. Die ander heeft vertrouwen in jou als fotograaf en dat vertrouwen wil je natuurlijk niet schaden.

Statief

Een statief is vaak groot en soms ook een tikje lomp en daardoor niet heel handig op te bergen en mee te nemen. Aan sommige (grote) cameratassen kun je een statief vastmaken en andere tassen hebben weer een klein zakje aan de zijkant waarin je een (klein) statief kunt steken. Opbergen in huis of garage is weer een ander punt. Een statief staat in huis al snel in de weg en daarom zal het statief al snel in de schuur of garage terechtkomen. Zorg ervoor dat je het beschermt tegen vocht en stof door het in een (bijgeleverde) tas te bewaren of maak ruimte vrij in een kast. Je statief altijd in de auto lagen liggen is misschien een goede manier om te voorkomen dat je op pad gaat zonder je statief, maar is om een aantal andere redenen niet aan te bevelen. Tenzij je een speciaal geprepareerd zacht en veilig plekje voor het statief hebt gemaakt in je kofferbak is de kans namelijk groot dat een statief op en neer gaat rollen en daarbij andere voorwerpen raakt en op die manier beschadigd raakt. Daarnaast zijn losse zaken in de auto altijd gevaarlijk in het geval je een ongeluk krijgt. Schijnbaar onschuldige voorwerpen – zoals een statief – kunnen in dat geval gevaarlijke projectielen worden. Klem een statief daarom altijd goed vast tussen andere voorwerpen of zorg voor een bagegenet waar je het statief veilig onder kunt leggen.

Nu we het toch over je statief hebben: vergeet nooit om je bevestigingsplaatje (de snelkoppeling tussen je camera en statiefkop) mee te nemen en goed op te bergen. Bij voorkeur zit dat altijd of op je camera, of op je statiefkop.

Veel van deze tips spreken wellicht voor zich en geven we dan ook ten overvloede. Toch gebeurt het vaak dat materiaal beschadigd raakt of kwijtraakt door onzorgvuldig gebruik en opslag. Zorg er dus voor dat je niet alleen je camera en objectief met aandacht behandelt, maar behandel alle andere (rand)zaken die bij je foto-uitrusting horen met dezelfde voorzichtigheid.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatieve objectieven: zo ga je aan de slag met een fisheye

Natuurlijk licht en architectuur fotograferen: hier moet je rekening mee houden