in

Zo fotografeer je de maan

Het is wat optimistisch op de planeet Pluto te fotograferen zoals NASA dat nu doet, maar waar je wel eenvoudig mooie opnames van kunt maken is de Maan.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Het is tegenwoordig moeilijk te geloven – vooral omdat je gewoon omhoog kunt kijken en onze met kraters bedekte maan met het blote oog kunt zien – maar er was een tijd waarin mensen geen flauw idee hadden hoe het oppervlak van de maan eruitziet. Voor de uitvinding van de telescoop in de Renaissance werd de maan beschouwd als een perfecte, ongeschonden bol. Vandaag de dag kun je, zelfs met een middelmatige telelens, de maan fotograferen en zelf de details van het oppervlak zien.


Wat heb je nodig?

Voor het fotograferen van de maan is de techniek hetzelfde als je een compacte digitale camera hebt of een spiegelreflexmodel – het enige nadeel is dat, welke camera je ook kiest, hij een handmatige belichtingsmodus moet hebben waarin je zelf het diafragma en de sluitertijd apart kunt instellen. Dus hoewel veel compactcamera’s prima werken, zul met een echte point-en-shoot met slechts een aantal scènefuncties waaruit je kunt kiezen weinig succes hebben met het fotograferen van de maan.

Iets anders om in gedachten te houden: Hoe groter je zoom, hoe dramatischer je maanfoto’s zullen worden. Je onderwerp is immers meer dan 400.000 kilometer ver, dus met een groothoeklens zul je flink moeite hebben om het tafereel vast te leggen. Als je geluk hebt en meer dan 400mm hebt, dan is dat geweldig. Dat klinkt misschien als een grote lens, maar bedenk dat veel algemene “megazoom” compactcamera’s tot 1000mm kunnen halen – het lijkt wel alsof je een telescoop op de voorkant van je camera hebt zitten.

Als je camera een dergelijk bereik niet heeft, geen zorgen; je kunt nog altijd een geweldige foto maken, en je kunt de afbeelding later bijsnijden om meer nadruk op de maan te leggen.

Het is ook een goed idee om een statief te gebruiken. Je gaat namelijk een sluitertijd invoeren die lang genoeg is om ervoor te zorgen dat je de camera zonder extra hulp niet stil genoeg kunt houden (vooral wanneer je de lens volledig laat inzoomen).

Als je geen statief hebt, zoek dan iets – een boom, een raam, een muur, het dak van een auto, wat dan ook – waarmee je je camera kunt stabiliseren.

Je krijgt betere foto’s als je de belichting kunt activeren zonder de camera aan te raken. Om dat te doen kun je een foto maken met behulp van de zelfontspanner. Op die manier kun je op de ontspanknop indrukken en de camera een paar seconden later pas de foto laten nemen, zonder trillingen.


Voer je camera-instellingen in

Voor de beste resultaten, stel je camera in op de handmatige belichtingsmodus zodat je het diafragma en de sluitertijd zelf kunt invoeren. Kies een diafragma van f/16 en kies een snelheid van ongeveer 1/100 seconde (of zo dicht mogelijk bij die waarde in de buurt).

Waarom specifiek die waarden? Nou, ervaren fotografen zullen deze instelling misschien herkennen als wat vroeger de “Sunny 16 regel” heette, een leidraad voor een goede belichting bij daglicht voordat camera’s met automatische belichtingsmeters werden uitgevonden. Dit zijn de belichtingsinstellingen die je in de middag zou gebruiken, bijvoorbeeld. Ze werken in deze situatie omdat de maan simpelweg zonlicht reflecteert, en het is de maan die je goed wilt belichten – niet de duisternis van de ruimte eromheen.

Maak de foto met de Sunny 16 instellingen en bekijk de foto op het LCD-scherm van je camera. Experimenteer dan met onder- of overbelichting om het gewenste resultaat te krijgen.

Scènefuncties zijn een mislukking

Wat als je een compactcamera hebt zonder handmatige belichtingsmodus? Je zou verwachten dat één van de vele belichtingsmodi van je camera zou werken, maar helaas zijn ze allemaal ongeschikt. Welke camera of modus je ook gebruikt, automatische en semiautomatische belichtingsinstellingen hebben de neiging om de omstandigheden behoorlijk verkeerd in te schatten wanneer je je camera op de nachtelijke hemel richt en de maan fotografeert. Om dit te bevestigen hebben we de maan gefotografeerd met alle beschikbare instellingen op de Nikon Coolpix L810. Geen van de ongeveer 25 scènefuncties kwamen zelfs maar in de buurt van de juiste belichting voor de maan. De foto kon zelfs met de belichtingscompensatiecontrole om de foto twee stappen onder te belichten niet gered worden. De moraal? Als je van plan bent om ooit met creatieve fotografie aan de gang te gaan, waaronder nachtfoto’s zoals deze, zorg dan dat de volgende camera die je aanschaft een handmatige belichtingsmodus heeft als aanvulling op het gebruikelijke aanbod van automatische modi en scènefuncties.

Kunnen smartphones meedoen?

Stel, je ziet ineens de allermooiste volle maan ooit, en het enige wat je bij je hebt is een iPhone. Dan heb ik slecht nieuws: Er is echt geen praktische manier waarop je een goede foto zult krijgen. In dit geval zijn er een aantal krachten die je tegenwerken. Niet alleen zorgt het gebrek aan controle over de belichting ervoor dat de maan eruit zal zien als een overbelichte witte vlek, de relatief grote hoek van de lens zorgt er ook nog eens voor dat de maan piepklein zal zijn. En de relatief lange sluitertijd betekent dat je de camera helemaal stil moet houden, aan een smartphonestatief moet vastmaken, of ergens tegenaan moet steunen. Dit is echt een situatie waarin een geavanceerde megazoom compact camera goed van pas komt.

Zoomerfoto’s van de maan

foto: cinerella · ISO 100 · F 8.0 · 1/13 SEC
foto: christiaan · ISO 0 · · SEC
foto: marie-antoinette · ISO 100 · F 8.0 · 1/200 SEC

Dit is een vrij vertaald artikel van TechHive.com, geschreven door Dave Johnson (@davejoh). Het artikel wordt door Zoom.nl gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To’s, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lichtmeting in de camera – Welke instellingen kun je het beste gebruiken?

Macrofotografie – Tips voor beginners