in

Zes tips om de perfecte locatie te vinden voor je fotoshoot


8 maart 2017, 10:00

Een goede setting draagt voor een groot deel bij aan de kracht van je portretfoto. Hoe vind je die perfecte locatie? We geven je 6 tips!

Kies een locatie met betekenis voor de geportretteerde

Fotografeer je vader in de oude werkschuur waar hij urenlang aan zijn auto zit te sleutelen of kies voor een kleurrijke bloementuin om het karakter van je vriendelijke buurvrouw te illustreren. Als de setting iets zegt over de persoon, is er ook geen noodzaak om deze onscherp af te beelden en kan je gerust met een veel kleiner diafragma fotograferen.

Online research

Als je een karakteristieke indoor locatie zoekt, kom je al aardig ver door eerst online te researchen. Van veel gebouwen kan je namelijk online al flink wat foto’s vinden die je een goed beeld geven van de binnenkant van de locatie. Ook op Google Maps worden steeds vaker foto’s toegevoegd van de binnenkant van gebouwen. Daarnaast is de streetview functie ook altijd handig om mooie landschappen te scouten.

haraldk

Kijk uit voor hard zonlicht

Als je buiten fotografeert op een zonnige dag, wees dan voorzichtig met hard zonlicht! Zoek liever een plekje in de schaduw op. Niet alleen voorkom je op deze manier harde schaduwen, maar de blik wordt ook veel minder geforceerd omdat men niet met de ogen hoeft te knijpen om tegen de zon in te kijken.

Kies een rustige locatie

Soms geeft het een leuk effect als je op de achtergrond andere mensen onverstoord hun ding ziet doen. Echter merkt men vaak dat ze (indirect) gefotografeerd worden en zullen ze zich anders gaan gedragen. Wees als fotograaf voorbereid op ‘photobombers’ die plotseling achter je model opduiken. Wil je ongestoord kunnen fotograferen? Kies dan dus voor een locatie met weinig publiek.

Ga op locatie-jacht op hetzelfde tijdstip als je shoot

Als je gaat werken met daglicht, dan is deze tip enorm belangrijk. Het licht om ons heen verandert continu. Of je nu een binnen- of buitenshoot hebt, een uur tijdsverschil kan een enorm groot contrast opleveren als het om het licht gaat. Zorg dat je weet hoe het licht op jouw shootlocatie gedurende de dag gaat verandert en houd ook goed de weersvoorspelling in de gaten.

Maaiway

Laat de locatie je niet afleiden

Bij een portretfoto draait het om de persoon op de foto, hoe mooi de locatie ook is. Voorkom dat de achtergrond te druk wordt en teveel aandacht wegneemt van de geportretteerde. Vermijd dus grote storende objecten en felle lichtvlekken. Zorg dat het model juist licht ‘uitstraalt’ Gebruik eventueel een groter diafragma om je achtergrond nog verder te verzachten.

stark

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D5600

Rijdende rechter beslist over auteursrecht fotograaf