in

Zes creatieve mogelijkheden om binnenshuis te fotograferen

Eline Sips

Soms laat het weer je in de steek en ben je genoodzaakt om een dagje binnen te blijven. Wat kan je binnenshuis dan nog allemaal fotograferen? Met deze zes creatieve mogelijkheden kan je aan de slag, zonder je huis te verlaten!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Stillevens

Stillevens zijn perfect om eens goed te oefenen met alle basis-instellingen en uitgebreid na te denken over lichtinval en schaduwen. Je onderwerp staat namelijk volledig stil, dus je kan ongelimiteerd verschillende mogelijkheden uitproberen. Wat is het effect van een nieuwe compositie? Welke kleuren wil je benadrukken met het licht? Stillevens dwingen je om na te denken over de kleinste details, zodat het eindresultaat een harmonieus beeld vormt dat een sterke sfeer oproept.

Wil je hier meer leren over leren? In deze blog leer je alles over het maken van een herfst-stilleven.

Stilting

Druppels

Het fotograferen van waterdruppels is een populaire tijdsbesteding voor veel fotografen. De resultaten geven een abstracte weergave van de werkelijkheid, omdat we met het blote oog niet kunnen zien hoe druppels boven het water zweven. Om dit het eenvoudigst vast te leggen, bouw je een simpele set up met een bak water (of melk met kleurstof), een druppelaar, een camera op statief en een flitser met trigger. Bepaal eerst de locatie waar de druppel exact zal vallen en zorg dat er op dat gedeelte genoeg scherpte ligt. Met het flitslicht of een korte sluitertijd kan je de beweging van de druppel volledig bevriezen.

Wil je inspiratie opdoen op het gebied van druppelfotografie? Bekijk dan onze collectie:

Water en olie

Een ander creatief binnenshuis-project is het fotograferen van oliedruppels op een wateroppervlakte. Door het verschil in dichtheid vormt de olie een laag op het water. Wanneer je deze een beetje kapot roert met een stokje, dan vormen zich kleine druppels. Een set-up waarbij het licht van de onderkant komt, werkt hierbij heel erg goed. Kies een glazen bak of plaat en plaats deze boven je lampen. Op het glas giet je vervolgens een klein laagje water en olie. Je fotografeert vervolgens loodrecht op de glasplaat. Door tussen je lamp en de glasplaat een gekleurde afbeelding te plaatsen, kan je de druppels verschillende kleuren laten reflecteren.

lucievanmeteren

Een zelfportret

Een leuke portretfoto van jezelf is in de online wereld van groot belang. De profielfoto is een soort visitekaartje van jezelf. Waarom zou je die niet zelf maken? Door zelf model te staan voor je camera leer je bovendien op een unieke manier nog meer over fotografie. Het belangrijkste aan een zelfportret is dat je persoonlijkheid er vanaf spat. De technische uitvoering verschilt per portretsoort.

We schreven eerder een beginnerscursus waarin je alles leert over het maken van een zelfportret

teisalbers

Interieurfotografie

Binnenshuis kan je natuurlijk ook aan de slag gaan met interieurfotografie. Gaat het om foto’s die uiteindelijk als doel hebben om een huis of meubilair te verkopen? Probeer het interieur dan zo licht mogelijk in beeld te brengen. Werk hiervoor met een statief, lange sluitertijden en lichtsterke lenzen. Probeer af te wisselen tussen sfeervolle detailfoto’s met kleine scherptediepte en overzichtsopnamen waarbij alles scherp is. Ook bij een reportage van een interieur draait het uiteindelijk om de sfeer die je weet neer te zetten.

charlotteheynenfotografie

Abstracte voorwerpen

In ieder huis liggen genoeg voorwerpen die, met een juiste compositie, lichtinval of setting, onderdeel kunnen zijn van een bijzonder en abstract beeld. Een close-up of herhaling van eenzelfde voorwerp kan bijvoorbeeld al snel een leuk resultaat geven. Probeer zo minimalistisch mogelijk te fotograferen, met strakke lijnen en een duidelijke vlakverdeling.

chrisvandolleweerd

Meer lezen over abstracte fotografie? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet!

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Flitsen bij daglicht voor beginners

Zwart-wit met een vleugje kleur in Lightroom