in

Zeevonk in Nederland gespot – Fotografeer vanavond dit natuurfenomeen!


25 juni 2019, 14:06

Er is weer Zeevonk gespot langs de Nederlandse kust! Door dit bijzondere natuurfenomeen komt er een prachtige blauwe waas in het water door beweging. Dit levert prachtige kansen op voor fotografen om unieke foto’s te maken!

UPDATE 25-06: Er is zeevonk gespot langs de Westlandse kust, waaronder in Hoek van Holland en ‘s-Gravenzande. De omstandigheden zijn momenteel gunstig en er is ook vanavond grote kans om dit fenomeen aan de kust vast te leggen!


Foto: stefanojanssen


Foto: jilinnenkamp

Zeevonk fotograferen

Een paar korte tips om zeevonk te fotograferen:

Gebruik lange sluitertijden De zeevonk is vooral zichtbaar door beweging in het water. Door een lange sluitertijd vang je de verplaatsing van het licht, wat door die beweging ontstaat. Dertig seconde of langer is geen luxe bij het fotograferen van zeevonk.
Fotografeer in raw-formaat: de blauwe kleur is vaak niet heel duidelijk op de foto en moet enigszins versterkt worden in Lightroom. In raw heb je daarvoor veel meer mogelijkheden.
Let op de witbalans: sommige mensen zien de vonk niet direct omdat de camera een verkeerde (auto)witbalans gebruikt.
Probeer er een interessante compositie en uniek standpunt bij te gebruiken. Als je weet waar de zeevonk ontstaat in het water, kun je ermee spelen in de compositie. Gebruik bijvoorbeeld lichten van de haven in de achtergrond om het beeld niet alleen qua kleur balans te geven (blauw en oranje), maar ook wat betreft de compositie.

Heb jij zeevonk gezien? Laat het ons weten in de comments!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 inspirerende onderwerpen voor Macrofotografie

Hasselblad X1D II 50C – Handy middenformaat