in

Witbalans: de sfeerbepaler van je foto

De witbalans is een belangrijke instelling voor je foto’s: hiermee wordt een gedeelte van de sfeer bepaald. Van heel warm tot heel koud, de witbalans is de ‘kleur’ die meegegeven wordt aan alle witte tinten in de foto.

Bij een ‘correcte’ witbalans zijn de witte tinten ook daadwerkelijk wit, en niet blauwig of oranje. Dit kun je in de camera bepalen onder de WB-knop (witbalans) of in het menu.

De automatische witbalans werkt vooral goed bij zonlicht. In andere situaties kun je hem beter zelf corrigeren, bijvoorbeeld zodra er wolken voor de zon schuiven of als je ergens naar binnen gaat waar kunstlicht brandt. Je kiest dan voor de bijbehorende witbalans-voorinstelling die jouw camera standaard biedt. Die zijn vernoemd naar de situaties waarin ze goed te gebruiken zijn, zoals bewolkt, schaduw, gloeilamp of tl-verlichting.

Kijk voor de zekerheid de eerste paar foto’s even terug via het scherm, zodat je zeker weet dat de kleuren er echt beter van worden. Je kunt ook live view inschakelen en een voor een de voorinstellingen doorlopen. Je ziet dan meteen hoe het beeld (letterlijk) verkleurt. Gebruik je een systeemcamera, dan zie je het ook in de digitale zoeker.


Stel de witbalans op de camera in of kies voor de automatische stand.

Soms zie je ook een getal met K erachter staan, dat is de kleurtemperatuur in Kelvin, waarin de witbalans wordt uitgedrukt. Een hoge waarde voegt meer gele tinten aan je beeld toe (en gebruik je dus juist in de schaduw waar veel blauwtinten aanwezig zijn). Kijk maar eens naar het rijtje op de afbeelding.


Bekijk de verschillende instellingen van de witbalans.

Foto: Nathalie Baars (dollepixelpret.zoom.nl)

Waarom je deze waarde zou gebruiken en niet de naam van zo’n voorinstelling? Omdat de Kelvin-waarde nauwkeuriger is. Er bestaan veel soorten kunstlicht, dus varieert de kleurzweem die je in foto’s kunt krijgen ook sterk. Daarnaast is zelfs zonlicht niet de hele dag door constant van kleur. Neem een zonsondergang als extreem voorbeeld. Het licht is dan geeloranje, terwijl het midden op de dag een stuk blauwer is. Wil je in elke situatie nauwkeurige kleuren hebben, dan kun je beter de kleurtemperatuur aanpassen.

Een waarde van rond de 2800 of 3200 Kelvin stel je bijvoorbeeld in bij gloeilamplicht. Bij zonlicht midden op de dag ga je vaak naar de 5000 of 5500 Kelvin.

Fotografeer je in raw (zie ook het hoofdstuk Nabewerking), dan kun je de witbalans achteraf in de bewerkingssoftware nog aanpassen naar jouw wensen. In een jpg-foto kan dit niet/veel beperkter!

Je mag de kleuren gerust op je gevoel afstellen tot je een mooie sfeer krijgt.

Foto: Kim Vos (kimvosfotografie.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Met deze tips verbeter je je wildlife-fotografie!

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van studiolampen – Deel 2