in ,

Wild fotograferen in Nederland – wilde zwijnen

In deze serie geven we je tips en tricks over het fotograferen van wild in Nederland. Van kleine insecten tot grote grazers. We vertellen je wat over de dieren en geven je tips over hoe je ze het beste op de foto zet. Dit keer vertellen we je alles over het wilde zwijn in Nederland.

We hebben inmiddels al een redelijk aantal wilde diersoorten behandeld. Eerder bespraken we ook al de wilde paarden en de hertachtigen die je in ons land kunt vinden.

Omdat er maar één soort wild zwijn door ons land loopt, bespreken we vandaag enkel deze soort. Het wilde zwijn heeft een rijke geschiedenis in ons land. Het is een inheems dier, dat helaas in 1826 uitstierf in Nederland, wegens overbejaging. In 1907 werd het wilde zwijn opnieuw uitgezet in Nederland en sinds dien verspreid het dier zich door het hele land. Er zijn slechts een aantal aangewezen natuurgebieden waar het wild zwijn eigenlijk mag leven. Voor alle andere gebieden in Nederland geldt een nulstand, wat betekent dat er eigenlijk geen enkel wild zwijn in deze gebieden mag leven.


Foto: Spoorzoeker

De beste tijd om het wild zwijn te spotten

Je kunt het wild zwijn een klein beetje vergelijken met het hert. Voor de meeste kans om een wild zwijn te spotten kun je het beste heel vroeg ’s morgens of wat later in de avond op pad gaan. Vlak na zonsopkomst of in de schemering van de avond is de kans groot dat je een wild zwijn tegenkomt. Om de kansen te optimaliseren zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten.

Zoek bijvoorbeeld een plek waarvan je weet dat daar waarschijnlijk wel wild tevoorschijn zal komen. Een wild zwijn wroet in de grond om te zoeken naar voedsel. Ga dus overdag op pad en zoek naar plekken waar je al veel omgewoelde aarde ziet, hier kun je dan later op de dag of de volgende ochtend naar terugkeren. Je kunt ook aan de lokale boswachter vragen waar je de meeste kans hebt om wild tegen te komen. Vaak staan in bossen ook schuilhutten, die speciaal voor deze doeleinden zijn gemaakt.

Als je een locatie hebt gevonden, moet je letten op hoe de wind staat. Als de wind richting het zwijn waait, zal hij je geur ruiken. Zorg ervoor dat je zo neutraal mogelijk ruikt. Geen parfum, geen deodorant en niet vlak voordat je op pad gaat douchen met lekkere zeepjes. Als je dan verder nog voor wat goede camouflage zorgt, heb je een hele goede kans om niet alleen een glimp op te vangen van groot wild, maar om ze ook goed te kunnen fotograferen zonder dat ze doorhebben dat jij er bent.

Op de Veluwe zijn verschillende posten gemaakt waar je groot wild kunt spotten. Zo zijn er verschillende observatiehutten en wildkijkschermen.


Foto: monavg

Het wilde zwijn

Het wilde zwijn heeft een bruine vacht met dikke, borstelachtige haren. In de winter is de vacht langer en donkerder dan in de zomer. Het wild zwijn heeft een gedrongen lijf met een langwerpige snuit. De neus van het wild zwijn is lang en stevig gebouwd, het is een sterke neus, waarmee ze goed in de grond kunnen wroeten.

Een mannelijk wild zwijn krijgt slagtanden als het volwassen is. Hoe verder naar boven de hoektanden gebogen zijn, hoe ouder het mannetje is. Mannetjes zijn vaak ook een stuk groter dan vrouwtjes. Een mannetje wordt zo’n 75-115 cm groot, een vrouwtje zo’n 60-105 cm. Daarbij wordt een mannetje zo’n 60-135 kilo en een vrouwtje zo’n 45 – 128 kilo.

De jongen van een wild zwijn zijn lichtbruin met lichte strepen over de lengte van het lijf.

Zoals we hierboven al schreven zijn er een paar locaties in Nederland die ‘aangewezen’ zijn voor het wilde zwijn. Het dier leeft echter in veel meer gebieden dan eigenlijk is toegestaan. Het plant daarbij zo snel voort, dat verspreiding moeilijk te voorkomen is. Locaties waar het dier mag leven zijn onder andere De Veluwe en Nationaal Park De Meinweg.


Foto: FrancescaOostland

Hoe zet je ze dan op de foto?

Bij het fotograferen van wilde zwijnen is het belangrijk dat je een groot bereik hebt. 400 mm is eigenlijk wel een must. Kies voor een zoomlens voor gevarieerder bereik, kies voor een prime lens voor een betere lichtkwaliteit.
Bij een brandpuntsafstand van 400 mm of groter is een statief bijna wel een must. Met zo’n grote brandpuntsafstand is het lastig om je onderwerp stil in beeld te houden, waardoor de kans op bewegingsonscherpte groter wordt. Om die onscherpte te voorkomen kun je je camera dus op een statief zetten. Als je geen statief hebt kun je de camera eventueel ook ergens op laten steunen, zoals op een tak of een houtwal.

Een wild zwijn is wel flink wat lager dan een mens, daarom zul je zelf ook al snel een wat lager standpunt in willen nemen. Een klein statief of een rijstzak is daarom het makkelijkst. Let er wel op dat je niet te dichtbij komt. Zeker wanneer de vrouwtjes jongen hebben, kunnen ze wat agressiever zijn dan normaal. Het zijn wilde dieren en ze zullen in eerste instantie altijd proberen te vluchten, maar als ze het idee krijgen dat ze dat niet kunnen, of dat je een té grote bedreiging bent kunnen ze aanvallen.

Vooral de lichtkwaliteit is iets waar je even de juiste balans in moet vinden. Je zult vaak in wat donkerdere omstandigheden fotograferen. Daarom is een lichtsterke lens belangrijk. Net zoals alle wilde dieren, kunnen wilde zwijnen behoorlijk snel zijn, waardoor je de sluitertijd niet enorm omlaag kunt zetten. Je kunt gebruik maken van de vuistregel die zegt dat als je bijvoorbeeld je brandpuntsafstand op 100 mm hebt staan, je de sluitertijd ook op 1/100 sec zet. Om zeker te weten dat je foto dan echt scherp wordt, kun je de sluitertijd dan verdubbelen. Om dan in licht te compenseren kun je in zo’n geval de ISO waarde wat omhoog schroeven, zet ook je diafragma zo ver mogelijk open.

Om ervoor te zorgen dat de wilde zwijnen niet schrikken als je ze op de foto gaat zetten, is het handig om je camera zo stil mogelijk te zetten: geen piepjes en het liefst ook geen opklappende spiegel. Gebruik, als je camera daarover beschikt, de elektronische sluiter om in volledige stilte te fotograferen.


Foto: GuidodeKleijn

Meer lezen?

Meer artikelen uit deze serie lees je hier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 attributen voor een creatieve portret shoot

Met deze tips verbeter je je wildlife-fotografie!