in

Wild fotograferen in Nederland – vogeltjes in je tuin


22 april 2020, 09:59

In deze serie geven we je tips en tricks over het fotograferen van wild in Nederland. Van kleine insecten tot grote grazers. We vertellen je wat over de dieren en geven je tips over hoe je ze het beste op de foto zet. Dit keer vertellen we je alles over de kleine vogeltjes in jouw eigen tuin.

Je moet ze haast wel leuk vinden: de kleine vogeltjes die door je tuin huppelen. Ze zien er leuk en grappig uit en ze zijn het perfecte fotografieonderwerp.

Het is onmogelijk om alle soorten vogels die je in je tuin zou kunnen tegenkomen te benoemen, dat zijn er namelijk best veel. Daarom hebben we een lijstje voor je samengesteld van vijf veelvoorkomende vogeltjes die leuk zijn om op de foto te zetten. We vertellen je wat over de soort, geven je tips voor hoe je de tuin vogelvriendelijk kunt maken en leggen je natuurlijk uit hoe je ze het beste op de foto kunt zetten.

Weten welke vogels je nog meer kunt vinden in je tuin en in de rest van Nederland? Bekijk dan de vogelgids van de Vogelbescherming. Verder kun je vinden waar welke vogels zijn gespot op waarneming.nl.


Foto: AnnaToos

De beste tuin voor vogeltjes

Net zoals insecten, waar we het vorige week over hadden, hebben vogeltjes niet zo veel aan een steriele tuin. Vogeltjes vinden het veel fijner als je een tuin vol planten en losliggende takjes hebt. Als je een vogelrijke tuin wilt hebben, is het belangrijk dat je een paar bomen in je tuin hebt staan. Ook een heg of een paar flinke struiken zijn gewenst. Dit zijn plekken waar vogeltjes in kunnen schuilen voor gevaar en soms zelfs kunnen nestelen. Een overzichtelijke, maar lege tuin is niet aantrekkelijk voor vogeltjes.

Als je een mooie beschutte tuin hebt, ben je al een heel eind. Je kunt de komst van vogeltjes in je tuin echter nog wat meer stimuleren door een aantal nestkastjes op te hangen. Let wel op wat voor soort nestkastjes je ophangt. Iedere soort vogel heeft weer andere eisen voor zijn nestplekje. In dit artikel praten we vooral over kleine vogels. Kies daarom voor een nestkastje met een opening die niet groter is dan 3,5 centimeter. Vaak kun je bij tuincentra precies de goede nestkastjes uitzoeken. Welke nestkast je precies nodig hebt, kun je ook vinden op de website van de vogelbescherming. Wat belangrijk is, maar wat vaak wordt vergeten, is dat je het nestkastje ook regelmatig moet schoonmaken. Dit kun je het beste in het najaar doen. Wil je het nestkastje schoonmaken? Volg dan deze stappen:

  1. Haal het huisje naar beneden
  2. Giet er heet water overheen, zo verwijder je eventueel ongedierte en parasieten
  3. Haal het bestaande nestje uit het nestkastje en borstel het kastje goed uit
  4. Giet nogmaals heet water over het nestkastje
  5. Laat het kastje drogen en hang het terug op de plek waar het eerst hing


Foto: hvr2105

Wat nou als je geen tuin hebt?

Wandel, als je geen tuin hebt, eens naar een parkje of loop eens door het bos. Ook daar kun je een hoop leuke kleine vogeltjes tegenkomen. Heb je wel een balkon? Zet dan iedere dag een bakje vogelzaad weg, daar komt gegarandeerd wat op af. Ook potten pindakaas of vetbollen werken goed. Verder kun je ook flink wat planten in potten wegzetten. Hier komen insecten op af en dat is dan weer voedsel voor vogels. Zet een lage waterschaal weg zodat vogeltjes altijd wat kunnen drinken, maar ook zodat ze zich kunnen wassen.

Ook voor in stedelijke gebieden zijn er verschillende nestkastjes te verkrijgen. Deze kun je bijvoorbeeld bij je balkon ophangen. Sommige soorten vogels nestelen graag in daken, voor deze soorten zijn er speciale dakpannen verkrijgbaar, zodat ze daar gemakkelijk hun nestje kunnen bouwen.


Foto: sueno

verschillende soorten vogeltjes

Koolmeesje

Een koolmeesje is goed herkenbaar aan zijn gele lijf en zwarte kop. Het is een enorm bekend vogeltje in de Nederlandse tuinen en je kunt hem het hele jaar vinden. Koolmeesjes eten kleine insecten (vaak zijn ze niet groter dan 1 cm) en zaden. In de zomer, maar ook vooral in de winter maken ze graag gebruik van vetbollen en zakjes met pinda’s of andere zaden en noten. In de winter kunnen de vogeltjes het zwaar krijgen, dus met wat extra voedsel en een nestkastje hier en daar help je ze vaak enorm.

De koolmees broedt vanaf eind april en heeft één tot twee legsels per jaar. Het vogeltje kwettert er vaak vrolijk op los en heeft behoorlijk wat verschillende geluiden, die luister je hier.


Foto: MirKramer

Pimpelmeesje

Het pimpelmeesje wordt nogal eens verward met het koolmeesje. Als je goed kijkt kun je echter duidelijk het verschil zien tussen de twee vogeltjes. Een pimpelmees is vaak iets kleiner dan een koolmees. Daarbij heeft een pimpelmees een vaalgele kleur op zijn lijf en is zijn kop blauw met wit en een klein beetje zwart.

Pimpelmeesjes eten nagenoeg hetzelfde als koolmeesjes. De vogeltjes eten ook voornamelijk kleine insecten, met in de winter ook veel zaden. De pimpelmees broedt van eind maart tot begin juli en legt dan één tot twee legsels. De roep van de pimpelmees varieert per regio, je luistert ze hier.


Foto: HermanDeRaaf

Vink

Bij vinken is het afhankelijk van het geslacht hoe ze eruit zien. Vrouwtjes zijn vaak wat neutraler gekleurd, in lichte en donkere bruintinten. Mannetjes hebben, in het broedseizoen een oranjerode borst en een grijs kopje. In de winter blijft het grijze kopje, maar zwakt de oranjerode kleur af naar een bruinige kleur.

Vinkjes eten enkel in het broedseizoen insecten. Deze leveren namelijk meer eiwitten op en die hebben ze nodig om een gezond nestje op de wereld te zetten. Buiten het broedseizoen eten vinkjes zachte plantdelen en zaden. De vink heeft verschillende soorten roepen waar hij aan herkend kan worden, die luister je hier.


Foto: Tam83ara

Roodborstje

Roodborstjes zijn vaak goed van vertrouwen en meestal ook wel nieuwsgierig, dat maakt ze wat gemakkelijker om op de foto te zetten. Een roodborstje is goed te herkennen aan zijn rode borst, de rest van het vogeltje is bruin. Net zoals bovenstaande vogeltjes eet het roodborstje kleine insecten en zaden. De vogel broedt van april tot juli en legt dan twee legsels.

De tikkende roep van het roodborstje is het meest bekend, maar zijn zang en andere roepen worden minder vaak herkend. Je luistert de roep van het roodborstje hier.


Foto: Raypictures

Winterkoninkje

De winterkoning kan eigenlijk helemaal niet tegen echt koude winters, maar hij leeft wel het gehele jaar door in Nederland en gaat in de winter dus niet op zoek naar warmere gebieden. Het winterkoninkje is een enorm klein vogeltje, met een enorm luide roep. Het is een bruin vogeltje met een opstaande staart.

Ook de winterkoning heeft zo’n twee legsels per jaar en broedt van half april tot juli. Het kleine snaveltje van de winterkoning zorgt ervoor dat ze gemakkelijk insecten te pakken kunnen krijgen en dit vormt dan ook de basis van het dieet van de winterkoning. Verder eet het vogeltje ook zaden. De roep van het winterkoninkje is bijzonder luid voor zo’n klein vogeltje, je kunt het hier beluisteren.


Foto: petersmit50

Hoe zet je ze dan op de foto?

Ben je van plan om vogels op de foto te gaan zetten? De truc is om hier heel veel tijd voor te nemen: ga bijvoorbeeld eerst een halve dag rustig in de tuin zitten. Zet wat voer in de buurt en houd je camera in de aanslag. Raak niet gefrustreerd als ze niet meteen op je afkomen.

Vogels zijn gevoelig voor kleur, dus camouflage helpt hierbij. Probeer je camera daarnaast op een zo stil mogelijke stand te zetten: geen piepjes en het liefst ook geen opklappende spiegel. Gebruik, als je camera daarover beschikt, de elektronische sluiter om in volledige stilte te fotograferen.

Apparatuur & camera-instellingen

Écht dichtbij een vogeltje komen wordt wel heel erg moeilijk. Daarom is een lens met een flinke brandpuntsafstand belangrijk. Omgerekend wil je al snel een telebereik van 400-500mm kunnen halen, waarbij het aan te raden is om een statief te gebruiken.

Geen statief? Dan kan een flinke rijstzak, kersenpittenzak of een stevig kussen ook al wonderen doen. Fotografeer je echt uit de hand, houd dan rekening met korte sluitertijden. Het is niet ongebruikelijk om 1/500 sec of zelfs 1/1000 sec te hanteren. Om in licht te compenseren kun je in zo’n geval de ISO-waarde omhoog bijstellen voor een goed belichte foto.

Meer leren over vogelfotografie? Lees dan: Basiscursus Vogelfotografie.


Foto: Corinne

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sterrenhemels fotograferen met de 500-regel uitgelegd

Gewoon binnen: 7 tips voor interieurfotografie