in

Wild fotograferen in Nederland – Hertachtigen

In deze serie geven we je tips en tricks over het fotograferen van wild in Nederland. Van kleine insecten tot grote grazers. We vertellen je wat over de dieren en geven je tips over hoe je ze het beste op de foto zet. Dit keer vertellen we je alles over de verschillende soorten herten in Nederland.

We hebben inmiddels al een redelijk aantal wilde diersoorten behandeld. Eerder bespraken we ook al de wilde paarden die je in ons land kunt vinden.

Er leven drie soorten herten in Nederland, deze soorten hebben allemaal ongeveer hetzelfde leefgebied. Desondanks zijn ze wel heel verschillend van elkaar en stellen ze ook allemaal net even andere eisen aan hun leefgebied.


Foto: klink-natuurfotografie, een edelhert

De beste tijd om herten te spotten

Voor de meeste kans om een hertachtige te spotten kun je het beste heel vroeg ’s morgens of wat later in de avond op pad gaan. Vlak na zonsopkomst of in de schemering van de avond is de kans groot dat je een van de hertachtige tegenkomt. Om de kansen te optimaliseren zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten.

Zoek bijvoorbeeld een plek waarvan je weet dat daar waarschijnlijk wel wild tevoorschijn zal komen. Vaak zijn dat open- of halfopen velden, met veel begroeiing, voornamelijk gras. De dieren komen, onder de dekking van de nacht, uit het dichte bos om te gaan eten. Je kunt ook aan de lokale boswachter vragen waar je de meeste kans hebt om wild tegen te komen. Vaak staan in bossen ook schuilhutten, die speciaal voor deze doeleinden zijn gemaakt.

Als je een locatie hebt gevonden, moet je letten op hoe de wind staat. Als de wind richting de herten waait, zullen ze je geur ruiken. Hertachtigen kunnen sowieso al goed ruiken, zorg er daarom voor dat je zo neutraal mogelijk ruikt. Geen parfum, geen deodorant en niet vlak voordat je op pad gaat douchen met lekkere zeepjes. Als je dan verder nog voor wat goede camouflage zorgt, heb je een hele goede kans om niet alleen een glimp op te vangen van groot wild, maar om ze ook goed te kunnen fotograferen zonder dat ze doorhebben dat jij er bent.

Op de Veluwe zijn verschillende posten gemaakt waar je groot wild kunt spotten. Zo zijn er verschillende observatiehutten en wildkijkschermen.


Foto: monavg, een stel damherten

Soorten herten

De ree

De ree is de kleinste hertachtige van ons land en weegt gemiddeld zo’n 35 kilo. Het dier heeft een egaal bruine vacht, alleen de jongen van de ree hebben vlekjes. Verder heeft de ree een wit achterwerk met vrijwel geen staart. Enkel de mannetjes dragen een klein geweitje, dus mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk uit elkaar te houden.

De ree kun je in heel veel gebieden tegenkomen. Zo leeft de ree in vrijwel alle bos- en natuurgebieden van Nederland, maar ook in bijvoorbeeld poldergebieden. De bronsttijd van de ree valt iets eerder in het jaar dan bij andere hertachtigen in Nederland, deze loopt van juli tot en met augustus.


Foto: Arnoud78

Het damhert

Het damhert is groter dan de ree, maar kleiner dan het edelhert. De mannetjes worden zo’n 80 kilo, de vrouwtjes zo’n 50 kilo. Het dier heeft een kastanjebruine vacht, met witte vlekken over de rug verdeeld en een lichte onderbuik. Het heeft een halflange staart. Ook bij het damhert draagt alleen het mannetje een gewei, waarvan de bovenste helft een groot plat vlak vormt. Het damhert wisselt ieder jaar van gewei, wat dus betekent dat het ieder jaar zijn oude gewei afwerpt.

Het damhert is ook een veel natuurgebieden van Nederland te vinden. In tegenstelling tot de ree, komt het hert echter niet voor in poldergebieden en dergelijke. De bronsttijd van het damhert begint half oktober.


Foto: TobiasHaccou

Het edelhert

Het edelhert is het grootste wilde zoogdier van Nederland, de mannetjes kunnen op zijn zwaarst wel 250 kilo wegen. Vrouwtjes halen soms wel de 125 kilo. Ook het edelhert is kastanjebruin en heeft een wat lichtere onderbuik en achterwerk. Het edelhert heeft een kort staartje. Ook hier dragen enkel de mannetjes een gewei.

Het edelhert komt op wat minder plakken in ons land voor, voornamelijk in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe. De bronsttijd van het edelhert loopt van ongeveer half september tot begin oktober.


Foto: jaapvandenhelm

Hoe zet je ze dan op de foto?

Bij het fotograferen van herten is het belangrijk dat je een groot bereik hebt. 400 mm is eigenlijk wel een must. Kies voor een zoomlens voor gevarieerder bereik, kies voor een prime lens voor een betere lichtkwaliteit.

Bij een brandpuntsafstand van 400 mm of groter is een statief bijna wel een must. Met zo’n grote brandpuntsafstand is het lastig om je onderwerp stil in beeld te houden, waardoor de kans op bewegingsonscherpte groter wordt. Om die onscherpte te voorkomen kun je je camera dus op een statief zetten. Als je geen statief hebt kun je de camera eventueel ook ergens op laten steunen, zoals op een tak of een houtwal. Leg er dan een rijstzak onder voor wat extra ondersteuning.

Vooral die lichtkwaliteit is iets waar je even de juiste balans in moet vinden. Je zult vaak in wat donkerdere omstandigheden fotograferen. Daarom is een lichtsterke lens belangrijk. Herten kunnen vaak snel bewegen, waardoor je de sluitertijd niet enorm omlaag kunt zetten. Je kunt gebruik maken van de vuistregel die zegt dat als je bijvoorbeeld je brandpuntsafstand op 100 mm hebt staan, je de sluitertijd ook op 1/100 sec zet. Om zeker te weten dat je foto dan echt scherp wordt, kun je de sluitertijd dan verdubbelen. Om dan in licht te compenseren kun je in zo’n geval de ISO waarde wat omhoog schroeven, zet ook je diafragma zo ver mogelijk open.

Om ervoor te zorgen dat de herten niet schrikken als je ze op de foto gaat zetten, is het handig om je camera zo stil mogelijk te zetten: geen piepjes en het liefst ook geen opklappende spiegel. Gebruik, als je camera daarover beschikt, de elektronische sluiter om in volledige stilte te fotograferen.


Foto: inesjonkers, een ree

Meer lezen?

Hier lees je alle artikelen uit de serie ‘Wild fotograferen in Nederland’.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beleef de William Rutten Masterclass | Leer van 33 jaar ervaring en vakkennis

Magische mist: een paar tips om mist te fotograferen