in

Werken met Photoshop Express: basisbewerkingen op je smartphone


1 februari 2021, 09:27

Omdat smartphonefotografie steeds populairder en ook kwalitatief beter wordt, is er tegenwoordig steeds meer vraag naar apps om foto’s te kunnen bewerken. Adobe biedt met z’n Photoshop-apps zeer geavanceerdere mogelijkheden. We leggen je wat basisbewerkingen uit!

Photoshop Express

Photoshop Express is een handige app om snelle bewerkingen toe te passen. Het grote voordeel van de app is dat je zonder problemen ook raw-bestanden kunt verwerken. De serieuzere fotograaf die in het veld snel de eerste resultaten van zijn fotoshoot wil bewerken, kan met deze app dan ook prima uit de voeten.

Snelle bewerking

Na het selecteren van een foto op je telefoon of tablet kun je in Photoshop Express kiezen om het beeld te bewerken of om een collage­ te maken. Het bewerkingsmenu werkt erg eenvoudig en intuïtief. Onder in beeld zijn diverse opties zichtbaar. Je begint standaard in een menu met filter-achtige mogelijkheden. De verschillende opties zijn zichtbaar als duidelijke tegels. Klik je bijvoorbeeld op White Balance, dan veranderen de tegels in miniatuurweergaven van jouw foto met alle witbalansmogelijkheden.

Boven de tegels verschijnt dan een schuifregelaar, waarmee je kunt bepalen in welke mate je de nieuwe witbalans toepast. Dat werkt erg fijn, zelfs op een kleinere smartphone.


Bij het aanpassen van de witbalans in Photoshop Express krijg je een schuifje om de sterkte van het effect aan te passen.

Zwart-wit

Naast het aanpassen van de witbalans, kun je ook zwart-witomzettingen maken, vignetten toevoegen en de kleurverzadiging wijzigen. Dit werkt allemaal op dezelfde manier, met de duidelijke miniatuurweergaven van de filters en bijbehorende schuifregelaar. Bovenaan in beeld heb je de mogelijkheid om stappen ongedaan te maken of te herhalen. Daarnaast vind je een ’toverstaf’ waarmee je in één klik je beeld ‘Automatisch verbetert’. Dit heeft soms een prima resultaat, soms wat minder.


Een foto omzetten van kleur naar zwart-wit vormt geen enkel probleem.

Bijsnijden

Naast het menu met de filters, vind je onder in beeld nog meer geavanceerde bewerkingsmogelijkheden. Een scheve horizon zet je eenvoudig recht en ook kun je het beeld op diverse manieren bijsnijden. Ook hier worden de diverse verhoudingen en mogelijkheden weer duidelijk weergegeven. Extra handig zijn de kant-en-klare verhoudingen voor social media, zoals Facebook-coverfoto’s, YouTube-thumbnails of LinkedIn-achtergronden.


Bij het bijsnijden in Photoshop Express heb je diverse specifieke mogelijkheden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

11 fotolocaties om de heide te fotograferen

Binnen aan de slag: dit zijn instellingen voor splashfotografie