in

Werken met modellen


17 mei 2014, 10:00

Als je voor het eerst met menselijke modellen werkt kan het soms een beetje onwennig zijn. Welke poses wil je dat het model aanneemt, welke sfeer wil jij neerzetten, wat is de blik van het model? En nog belangrijker, hoe stuur je het model aan? Marit Hilarius geeft handige tips.

De voorbereiding

Het belangrijkste is dat je goed voorbereid bent. Wat ik altijd doe, is een moodboard maken. Zo heb je een beetje een houvast qua sfeer. Je begint met een idee, en dit idee ga je illustreren. Je kunt op sites als Pinterest en Weheartit veel foto’s vinden voor elk soort sfeer. Van deze foto’s maak je dan een collage die je aan het model kunt laten zien.

Mijn moodboard voor een nymphenfotoshoot

Ga hiermee altijd eerst naar het model, zodat zij kan kijken of ze zich ook op haar gemak voelt bij de beelden die jij wil maken. Zoals mijn moodboard, het is wel essentieel dat je model in het water wil gaan zitten. Overleg dat dus van te voren, zodat je nog dingen kunt aanpassen! Ga in deze fase ook op zoek naar kleding en make-up. Bespreek met het model wat zij in huis heeft, en of jullie nog dingen moeten kopen om aan te trekken.

Poses


Iets wat je kunt doen als beginnende fotograaf is op zoek gaan naar poses. Mijn inspiratie wat poses betreft is na een tijdje vaak op, en dan krijg je een beetje een ongemakkelijk sfeertje; “Eehh, ja. Ik eh.. Weet jij nog iets?”. 
Het model is in vele gevallen ook onervaren, dus jij moet overtuigend de leiding nemen om haar op haar gemak te stellen. Sla wat foto’s op op je mobiel om mee te nemen naar de fotoshoot. Tijdens de fotoshoot kun je af en toe een plaatje laten zien en het model die pose laten na doen. Zo hoef je ook niet moeilijk te doen met aanwijzingen, maar kun je gewoon precies laten zien wat je graag wil. Wil je het model laten zitten tijdens de shoot, zoek dan gewoon wat poses die je model kan uitvoeren. Zo heb je meteen wat variatie in plaats van een standaard kleermakerszit, en weet je model precies wat ze moet doen.

Het is helemaal niet erg om andere foto’s na te doen, door je eigen stijl komt er altijd alsnog een hele andere foto uit.

Tijdens de shoot

Je begint met wat ’test shots’. Dit doe je voor jezelf, om je instellingen te checken, maar ook om het model op haar gemak te stellen. Laat haar gewoon even wennen aan de camera. Als je alles op orde hebt kun je een pose laten zien, en haar ergens neerzetten waar het licht het meest geschikt is.

Sfeer


Zorg voor een ontspannen sfeer. Dit is erg belangrijk voor het model, als zij gespannen of onzeker is zul je niet de poses of uitdrukkingen krijgen die jij wil, omdat ze dat vaak niet durven. Soms wil je dat ze heel boos kijken, en dat kan dan best een beetje eng zijn. Laat ze gewoon proberen, en blijf communiceren. Vertel ze wat ze zouden kunnen veranderen als het nog niet helemaal naar je smaak is, illustreer dat met je foto’s of doe het desnoods zelf even voor. Als je model jou op een gegeven moment echt vertrouwd, zal ze sneller moeilijke of rare poses aannemen, omdat ze weet dat je niet zal lachen of weet dat niemand anders mislukte foto’s te zien zal krijgen.
Wat ook helpt voor een ontspannen sfeer, is muziek! Als je in een studio fotografeert kun je muziek opzetten, buiten is dat natuurlijk lastiger.

Laat tijdens het fotograferen veel foto’s zien, natuurlijk die waar jij tevreden over bent. Zo ziet het model hoe mooi ze op de foto’s staat, en dit geeft echt een boost aan zelfvertrouwen. Hoe meer mooie foto’s jij laat zien, hoe enthousiaster het model wordt.

Na de shoot

Na de shoot kun je vaak al snel wat voorproefjes sturen, al is het maar 1 klein fotootje. Het model is vaak zenuwachtig wat het resultaat betreft, en door al gauw even een goed gelukte foto te sturen stel je ze wat gerust. Zo krijgen ze meteen meer vertrouwen in de rest van de shoot.
Het werken met modellen is soms erg lastig, zeker als modellen wat onervaren zijn. Het is wel ontzettend leuk én gezellig. Je werkt echt samen om een mooie foto te krijgen. Het mooist aan modellen fotograferen vind ik dat je mensen echt kan laten in zien hoe mooi ze zijn. Sommige meiden hebben weinig zelfvertrouwen en durven bijna niet te poseren. Hun ongelovige blik als ze dan een goed gelukte foto bekijken, zo leuk om te zien. Mensen een enorme zelfvertrouwen-boost geven is een van de leukste dingen die je als fotograaf kunt doen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De spanning van naakt – Tips voor naaktfotografie

Fotodokter: Scherpstelafstand