in

Werken met Adobe Bridge en Photoshop

Soms is het hebben van een goede voorvertoning van je foto’s handig. Om foto’s te selecteren of om een serie te maken. We leggen je uit hoe je het werken met Photoshop combineert met Adobe Bridge.

Om aan de slag te gaan in Photoshop, moet je eerst een nieuw bestand maken of een bestand openen. De bekendste manier om bestanden te openen, is via het menu Bestand / Openen. Als je daarop klikt, kun je een bestand op je harde schijf opzoeken en klikken op Openen om het in Photoshop te laten zien. De sneltoets om dit Openen-venster op te roepen, is Ctrl+O of Cmd+O.

Verkenner of Finder

Je kunt uiteraard ook de bestanden opzoeken in je Verkenner of Finder. Is dit geen psd-bestand, dan moet je nu eerst erop klikken met de rechtermuisknop, kiezen voor Openen met en vervolgens Photoshop kiezen.

Je kunt ook je foto vanuit Verkenner of Finder gewoon slepen naar Photoshop, en ze loslaten wanneer Photoshop opent. Op de Mac moet je even je muis boven Photoshop laten hangen, omdat het een seconde duurt voordat Photoshop over de Finder heen komt. In Windows gebeurt dit onmiddellijk.

Wanneer je al bestanden open hebt in Photoshop, moet je het te openen bestand loslaten op de balk met tabbladen bovenaan in de interface. Anders plaats je het bestand als nieuwe laag ín het bestand wat je al open hebt staan.

Sleep je foto op de tabbladenbalk om het als apart bestand te openen.

Geen voorbeeldweergave

Deze manieren van openen wijken dus nauwelijks af van het openen van bestanden in andere programma’s. En toch is er een handigere manier.

Want wanneer je een van deze wijzen van openen hanteert, loop je al snel tegen een beperking aan als je veel Photoshop-bestanden hebt. Via het Openen-venster kom je namelijk in een Verkenner/Finder-weergave terecht. En daarin wordt geen voorvertoning van je Photoshop-bestanden gegeven. Je moet een bestand dus daadwerkelijk openen in Photoshop om te zien of je het juiste bestand voor je hebt.

Dit probleem doet zich ook voor wanneer je Photoshop-bestanden gaat openen vanuit je Verkenner/Finder. Je kunt er dan gewoon op dubbelklikken, maar krijgt nooit een voorvertoning van deze bestanden. Het kan dan lastig zijn om het juiste bestand terug te vinden.

Adobe Bridge

De oplossing: Adobe Bridge. Bridge is een zusterprogramma van Photoshop (en InDesign en Illustrator), waarover je automatisch beschikt als je een lidmaatschap van Creative Cloud hebt. Het is een apart programma, wat je via de desktop-app Creative Cloud moet installeren. En in principe is Bridge gewoon een bestandsbrowser. Je hebt toegang tot je schijven (C en D bijvoorbeeld), tot je mappen met favorieten en tot andere locaties die je ook in Finder en Verkenner vindt.

Maar het grote voordeel van Bridge is dat je wel meteen een voorvertoning krijgt van Photoshop-bestanden. Zo zie je in één oogopslag welk bestand je wilt hebben. Daarnaast krijg je in Bridge nog meer informatie over je bestanden te zien, in het paneel Metagegevens. Hier zie je bijvoorbeeld de kleurruimte, de resolutie en zelfs de exif-gegevens van je foto’s. Je kunt ook filteren op basis van deze gegevens. Een goede reden om over te stappen op Bridge om je bestanden te organiseren als je vaker met Photoshop werkt.

Nog een voordeel – voor deze cursus – is dat vanuit Bridge je jpeg- en png-bestanden meteen in Photoshop worden geopend wanneer je er op dubbelklikt.

Bridge is dé verkenner-tool voor het werken met Photoshop-bestanden.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.

Sony FE 24-50mm F2.8 G