12 januari 2018, 15:00
Online kan je de term al bijna niet meer omzeilen; Pixel Shift is namelijk een van de meest besproken innovaties in de camerawereld. Wat is het, hoe werkt het en is het voor jou een onmisbare functie in je nieuwe camera?
Hoe werkt Pixel Shift?
De sensor in iedere camera bestaat uit miljoenen pixels. Het aantal megapixels geeft aan hoeveel een specifieke sensor er daadwerkelijk heeft. Hoe meer pixels een camera heeft, des te meer details deze in principe kan vastleggen. Daardoor worden er voor grote prints vaak camera’s gebruikt met grote sensoren en veel megapixels.
Deze afbeelding toont hoe zo’n sensor er close-up uitziet. Het grijze gedeelte zijn de echte pixels en daarvoor zitten kleurenfilters die enkel het licht in een specifieke kleur doorlaten. Het is hierbij heel belangrijk om te onthouden hoe klein de pixels in werkelijkheid zijn en hoe dicht ze naast elkaar zitten. Stel je fotografeert een rode bloem, voor een blauwe achtergrond. Dan vangen op de plek van de rode bloem, de pixels met daarvoor het rode filter veel licht op, terwijl de naastgelegen groene en blauwe filters weinig licht doorlaten. Eromheen, bij de blauwe achtergrond, wordt er juist veel blauw licht doorgelaten.
Hier zie je hoe dat werkt. Met een beetje fantasie kan je misschien ook al raden wat Pixel Shift hier voor invloed op heeft. Als je deze optie in je camera inschakelt, dan maakt de camera kort achter elkaar vier keer een foto, waarbij de sensor iedere keer één pixel opschuift. De sensor verplaatst zowel naar boven, naar onder als naar links en rechts. Deze foto’s worden daadwerkelijk als vier verschillende foto’s opgeslagen en deze zal je zelf met speciale software in de nabewerking moeten combineren.
Bij pixel shift komen de filters die voor de pixels zitten dus opeens voor een andere pixel terecht. Een bundeltje licht dat eerder op een rood filter botste, komt nu dus ook op een blauw filter én op een groen filter terecht. Zo wordt dat licht nóg exacter uitgelezen, waardoor de uiteindelijke kleurgetrouwheid van de foto groter is.
Wat zijn de voor- en nadelen van Pixel Shift?
Een betere kleurgetrouwheid is dus een voordeel van deze functie, maar het zorgt ook voor meer scherpte en details. Je kan het, op minuscuul niveau, vergelijken met onze ogen. Met één oog zien we minder diepte dan wanneer we met twee ogen kijken. Door vier foto’s die met een pixel verschil naast elkaar zijn gemaakt te combineren, krijg je ook meer diepte in die piepkleine details van je foto. Daarnaast helpt de technologie om hinderlijke fouten, zoals moiré, te verminderen.
Betere kleuren, scherpte en details, dat klinkt ideaal! Toch is de techniek niet in alle situaties toepasbaar. De vier foto’s worden namelijk minimaal met één seconde verschil gemaakt. Dat betekent dat je dus geen beweging in je beeld kan gebruiken. Er zijn technieken die de beweging van bijvoorbeeld wind en water kunnen herkennen, maar Pixel Shift zal nooit geschikt zijn voor echte actie. Sport-, natuur- straatfotografie zijn dus niet gebaad bij deze techniek. Bij architectuur, landschappen en stillevens kan het echter een ongekende scherpte geven.
Wil je voorbeelden van Pixel Shift zien én meer lezen over de techniek? Lees dan zeker eens deze blog van Albert Dros!. (Let op: de blog is in het Engels, maar de voorbeelden qua scherpte spreken voor zich)