in

Wat is de bulb-stand en wat kun je ermee?


25 augustus 2019, 15:36

Een langere sluitertijd dan 30 sec is meestal niet in te stellen, op een enkele camera na. En toch, misschien wil je nóg wel langere sluitertijden gaan gebruiken. Wil jij de autostrepen op de Markerwaarddijk vastleggen vanaf het uitkijkpunt? Dan is er een sluitertijd nodig van enkele minuten. En ook dat kan! Op de speciale Bulb-stand.

Wat is de Bulb-stand?

Met deze stand kan je de ontspanknop indrukken en blijft de sluiter net zolang openstaan totdat je de knop weer loslaat. Dus druk je in de Bulb-stand drie minuten de ontspanknop in, dan heb je een sluitertijd van drie minuten gerealiseerd. De Bulb-stand is meestal te vinden op het instelwiel van je camera. Hiervoor zie je de aanduiding ‘B’ of ‘Bulb’ vermeld staan. Heb je geen aanduiding op je instelwiel, dan kan het zijn dat de Bulb-stand oproepbaar is in de M-stand. Draai je sluitertijd in dat geval voorbij de 30 sec. en je Bulb-stand zal verschijnen. Met de Bulb-stand stellen we geen sluitertijd meer in, maar bepalen we dus zelf hoelang we de sluiter open zetten. Zelf tellen is dus een must.

NathanR
Met de Bulb-stand bepaal je zelf hoelang je de sluiter openzet. Met bliksem kan je dus op die manier meerdere flitsen vangen.

Ideale situaties voor de Bulb-stand

Als je gaat werken met lange sluitertijden, dan merk je op een gegeven moment dat zelfs 30 seconden, die je met je ‘normale’ instellingen kan halen, niet meer voldoende is qua sluitertijd om je perfecte belichting te krijgen. Je moet dan naar de Bulb-stand. En zo kan je oneindig belichten. In het volstrekte donker kan je vele minuten je sluitergordijn openen, zonder dat er een overbelichte foto optreedt. Je kan zo dus extreme sluitertijden halen en bewegingen vastleggen, waar je zelf niet eens bij stilstaat.

Een mooi voorbeeld hiervan is een startrail-foto. De sterrenhemel beweegt en door minutenlang tot een uur je sluiter open te zetten, kan je de beweging van die draaiende sterren volledig laten spreken. De ideale omstandigheid is hierbij een volstrekt donkere omgeving zonder omgevingslicht.


Ronaldvanderkloet

Een voorbeeld van een extreem lange sluitertijd: een startrail. Is er te veel omgevingslicht? Dan zal de Bulb-stand alsnog je foto kunnen overbelichten. Er zijn dan andere trucs.

Het vastleggen van bliksem is ook een mooie aangelegenheid voor de Bulb-stand. Zoek een veilig onderkomen, zet je camera op statief en kijk hoelang je sluiter open kan blijven zonder dat er problemen optreden. Een minuut? Okido. Zet telkens met je Bulb-stand je sluiter een minuut open. Wedden dat er een moment komt dat je bliksem vangt? Of twee schichten in één beeld?

De Bulb-stand wordt af en toe ook gebruikt voor vuurwerk of lightpainting.

Wesleyheyne

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Unieke functie Photoshop: verleng je foto met inhoud behouden

Review: Sony A7R IV