in

Wanneer gebruik je wel en juist niet de beeldstabilisatie


7 augustus 2019, 09:25

Veel moderne camera’s en objectieven hebben tegenwoordig de beschikking over een beeldstabilisatie-systeem. Soms werken deze twee zelfs samen. Wanneer kun je de beeldstabilisatie gebruiken, en wanneer juist niet?

Onscherpte is één van de grootste vijanden van de fotograaf. Je kunt tijdens het fotograferen zelf natuurlijk al veel doen om onscherpte te voorkomen, maar soms loop je tegen fysieke grenzen aan. Een (te) lange sluitertijd is soms nodig, maar uit de hand is dat een groot risico. Gelukkig is er de beeldstabilisatie in je camera, die ervoor zorgt dat je nét wat meer marge hebt als je uit de hand fotografeert. Zo krijg je toch nog scherpe beelden in de schemering, tijdens een duistere voorstelling of als je de sluitertijd eigenlijk wat zou willen verlengen in uitdagende lichtomstandigheden.

Beeldstabilisatie kan ingebouwd zitten in je camera, of in je lens. Bij sommige fabrikanten gebeurt het allebei en werken deze systemen ook nog eens samen om tot het beste effect te komen. Beeldstabilisatie in-camera werkt op basis van sensoren die beweging detecteren. Het systeem beweegt vervolgens de beeldsensor op allerlei manieren om de voorgaande beweging te compenseren. Beeldstabilisatie in je objectief werkt eigenlijk hetzelfde, maar dan wordt een speciaal lenselement bewogen ter compensatie. Daarnaast zijn er ook digitale methoden die ervoor zorgen dat je een langere sluitertijd kunt gebruiken dan fysiek mogelijk lijkt. Soms kun je op deze manier zelfs nog verbazingwekkend lang uit de hand werken.

Waarom zou je het gebruiken?

Beeldstabilisatie is een techniek waar je in de praktijk bijzonder veel plezier van hebt. Het zorgt er namelijk voor dat je foto’s gemakkelijker ‘lukken’. Het gevaar van onscherpte is er natuurlijk nog steeds, maar je krijgt een heleboel ‘marge’ bij, waardoor je in de praktijk veel minder onscherpe beelden maakt. Ook als je graag met tele-objectieven werkt geeft de beeldstabilisatie je veel voordeel, doordat een kleine trilling van de camera een groot negatief effect kan hebben op de scherpte van een telefoto. Daarnaast heeft beeldstabilisatie ook voor video enorme voordelen, waardoor je beelden zelfs uit de hand vloeiend en soepel worden. Natuurlijk kent een beeldstabilisatie-systeem ook beperkingen en een grens tot wanneer het effectief is. Hele grote of bruuske bewegingen kan zelfs een beeldstabilisatie-systeem niet voor je gladstrijken.

Waarom moet je het soms uit zetten?

Een beeldstabilisatie-systeem heeft dus grote voordelen. Let echter op, want er zijn ook situaties te bedenken waarin je het beter uit kunt zetten. Als je op een statief werkt bijvoorbeeld. Feitelijk is een statief natuurlijk ook een beeldstabilisatie-systeem, maar dan net wat anders dan de systemen waar we het in dit artikel over hebben. Als je vanaf een statief werkt is het dus niet nodig om ook nog een beroep te doen op het beeldstabilisatie-systeem van je camera of objectief. Dat systeem kan de scherpte zelfs negatief beïnvloeden, doordat het systeem dankzij de stilstand van de camera de eigen bewegingen detecteert en deze wil gaan compenseren. Op die manier veroorzaakt het systeem zelf beweging en dus eventuele onscherpte.

Bedenk ook dat het beeldstabilisatie-systeem een hoop energie kost en dus een negatief effect heeft op het leven van je accu. Bij sommige camera’s gaat een volgeladen accu toch al geen eeuwigheid mee, daarom kan het schelen het beeldstabilisatie-systeem uit te zetten als je het toch niet nodig hebt. Want er zijn natuurlijk genoeg situaties te bedenken wanneer je het systeem niet nodig hebt, zoals in zonnig weer of bij andere situaties met (ultra)korte sluitertijden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 manieren om een statief te improviseren

Review: Canon RF 85mm F1.2L USM