in

Waarschuwing bij verkoop tweedehands (foto)apparatuur


7 oktober 2017, 10:00

Heb jij toevallig apparatuur te koop staan via de welbekende tweedehands verkoopsites? Wees dan heel erg voorzichtig voor deze veelgebruikte vorm van oplichting!

Gebruik van neppe bank-apps

Verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen waarschuwen verkopers van tweedehands apparatuur, voor oplichting via neppe bank-apps. De kwaadwillende kopers bieden aan om persoonlijk de spullen bij jou thuis te bekijken. Ze zijn meestal enorm vriendelijke en tonen overmatige interesse in de apparatuur. Vervolgens maken ze ter plekke via een app op hun telefoon het geld naar je over. Deze apps zien er precies zo uit als de gebruikelijke apps van de Nederlandse banken. Eventueel laten ze je nog een foto maken van de overboeking. Echter verschijnt het geld uiteindelijk niet op je bankrekening. De betreffende app blijkt nep te zijn, maar voordat je daar achter bent is de koper al lang met jouw apparatuur vertrokken.

Oplichting voorkomen

Hoe kan je dit voorkomen? Je kan ervoor kiezen om alleen cash betalingen te accepteren. Om te voorkomen dat je vervolgens met nepgeld wordt opgescheept; kan je met de koper meelopen naar een pinautomaat waar deze het geld voor jouw ogen pint. Of je kan een tankstation of supermarkt binnenlopen en vragen of ze daar het briefgeld door de scanner willen halen. Als een koper dit weigert; kan je al vermoeden dat er wellicht iets niet goed zit. Kies je toch voor een overboeking via de bank? Laat de koper dan via jouw eigen telefoon of laptop betalen en boek eerst zelf een klein bedrag over naar het betreffende rekeningnummer. Zo weet je zeker dat de gegevens juist zijn!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De vijf mooiste soorten omgevingslicht

De leukste en mooiste huisdieren van Zoomers!