in

Vuurwerk fotograferen – zo doe je dat!

Morgen is het zover: oudejaarsdag! Luid jouw nieuwe jaar in met een knaller van een foto, door tijdens de jaarwisseling je camera erbij te pakken. Al dat vuurwerk om je heen biedt een mooie kans op de meest prachtige en spectaculaire beelden. Wil je weten hoe je het beste vuurwerk kunt fotograferen? Wij geven je een aantal tips!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

De juiste instellingen

Misschien wel de meest belangrijke tip; welke instellingen gebruik je precies bij het fotograferen van vuurwerk? Bij het fotograferen van vuurwerk is het aan te raden om je camera op de manual stand te zetten. Je camera snapt het fotograferen van vuurwerk namelijk niet als je het op de automatische stand laat staan. Je zal dus zelf alles handmatig in moeten stellen. Om je een handje op weg te helpen, leggen wij je uit welke instellingen je het beste kunt gebruiken.

Een lange sluitertijd is zeker een aanrader bij het fotograferen van vuurwerk. Tijdens het afsteken van het vuurwerk is het vaak donker, waardoor een lange sluitertijd essentieel is voor een goed belichte foto. Een sluitertijd van 1/10 tot 2 à 3 seconden is vaak al genoeg. Hoe langer je de sluitertijd zet, hoe meer slierten van licht je zal zien in je vuurwerkfoto’s. Houd er wel rekening mee dat vuurwerk ook het nodige licht afgeeft als het ontploft. Meer vuurwerk tegelijk zorgt voor meer licht. Je zal dan je sluitertijd korter moeten zetten om niet één grote lichtvlek te krijgen in je beeld. Vind je het toch wat lastig om alles zelf in te stellen? Zet je camera dan op de sluitertijdvoorkeurstand. Op die manier kun je zelf bepalen welke sluitertijd het beste past bij een bepaalde situatie; de camera kiest de verdere instellingen. Ook de Bulb-modus is een prima stand om te gebruiken bij vuurwerkfotografie. De bulb-modus is een stand waarbij je camera een foto maakt net zo lang totdat jij de ontspanknop weer loslaat. Houd je de knop dus voor 3 seconden in, dan is de sluitertijd bij die foto dus 3 seconden. Op deze manier kun je sneller wisselen tussen verschillende sluitertijden.

Kies voor het diafragma niet een té grote opening. Je wil namelijk het liefste dat de achtergrond mooi zwart blijft en dat het vuurwerk in zijn geheel mooi scherp is. Zet je camera bijvoorbeeld op f/8.0 om te beginnen. Bevalt het resultaat je niet of is je foto wat onderbelicht? Dan kun je het diafragma wat meer open zetten, bijvoorbeeld op f/5.6. Probeer in ieder geval bij het fotograferen van vuurwerk een zo laag mogelijke ISO-waarde te gebruiken. Een ISO-waarde van 100 is een aanrader, om zo veel mogelijk ruis in je foto’s te voorkomen.

Ambervank

Vergeet niet je statief

Zoals hierboven al benoemd werd, werk je bij het fotograferen van vuurwerk vooral met lange sluitertijden. Het is dus aan te raden om niet je statief te vergeten wanneer je foto’s van vuurwerk gaat maken. Door je camera op een statief te zetten, voorkom je bewegingsonscherpte in je foto’s als je gebruik maakt van een lange sluitertijd. Hoe meer je camera wordt blootgesteld aan trillingen of bewegingen, hoe meer onscherpte er te zien zal zijn in je foto. Wil je er echt zeker van zijn dat je camera aan zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld? Maak dan gebruik van de zelfontspanner of een afstandsbediening, waarmee je je camera vanaf een afstandje kunt besturen. Op deze manier hoef je je camera niet aan te raken – wat al voor trillingen kan zorgen – op het moment dat de foto wordt gemaakt. Toch liever fotograferen vanuit de hand? Zorg er dan voor dat je jezelf goed schrap zet tegen de muur of een ander voorwerp waardoor je je camera goed stil kunt houden. Ook helpt het om de sluitertijd wat korter te zetten, om onscherpte te voorkomen.

Handmatig scherpstellen

Bij het fotograferen van vuurwerk is het niet verstandig om je camera automatisch scherp te laten stellen. Sterker nog; in veel gevallen zal je camera het niet eens doen, omdat je camera te weinig contrast herkent in het beeld om op scherp te stellen. Als je je camera op de automatische stand laat staan tijdens het fotograferen, dan is de kans groot dat deze gaat ‘zoeken’ naar een punt om op scherp te stellen in plaats van dat er een foto wordt gemaakt. Dit is natuurlijk zonde, aangezien je dan hoogstwaarschijnlijk net het juiste moment gaat missen. Zet je camera daarom op manual focus en stel deze in op (bijna) oneindig. Probeer nu scherp te stellen op een punt in de verte of op het punt waarvan je weet dat het vuurwerk daar ongeveer zal gaan verschijnen.

elsjongeling77

Timing en compositie

Timing is de sleutel tot succes bij het fotograferen van vuurwerk! Je zal precies op het juiste moment een foto moeten maken om het vuurwerk goed op de foto te krijgen. Gelukkig is het bij vuurwerk vaak goed in te schatten wanneer en waar de ontploffing gaat plaatsvinden. Kijk van te voren dus goed om je heen om een inschatting te maken waar en wanneer je het beste de foto kunt nemen. Vind je het lastig om in te schatten waar het vuurwerk precies gaat komen? Maak dan gebruik van een groothoeklens. Met een groothoeklens kun je meer van de omgeving op de foto te zetten – een grotere hoek – waardoor je dus meer kans hebt op een geslaagde foto. Laat dus zeker je zoomlens thuis. Vuurwerk fotograferen betekent heel veel foto’s maken, tot er uiteindelijk die ene perfecte foto uitkomt. Vaak gaat het vuurwerk afschieten snel achter elkaar en is het binnen een korte tijd ook weer afgelopen. Zorg er dus voor dat je blijft fotograferen, zodat je in ieder geval genoeg foto’s kunt maken.

RGJ-fotografie

Wees creatief!

Heb je het vuurwerk fotograferen inmiddels wel onder de knie? Probeer dan eens te experimenteren tijdens het fotograferen. Betrek bijvoorbeeld je omgeving in je foto erbij en laat het vuurwerk niet het hoofdonderwerp in je foto zijn. Ook is het gaaf om te spelen met spiegelingen en symmetrie bij het fotograferen van vuurwerk. Wees creatief en durf te experimenteren! Zorg er wel altijd voor dat je het veilig houdt bij het fotograferen van vuurwerk. Vuurwerk kan erg onvoorspelbaar zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. Bescherm jezelf en je camera dus goed tijdens het foto’s maken.

robvandevries

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste portretten bij natuurlijk licht van 2019

Wat staat er op stapel voor 2020?