in

Vijf tips voor mooie onscherpe achtergronden


4 september 2016, 10:00

Het kunnen fotograferen met een kleine scherptediepte is voor veel fotografen de reden geweest om te kiezen voor een spiegelreflexcamera. Maar hoe haal je daar nu het meeste uit? We geven je vijf tips voor de mooiste onscherpe achtergronden.

Tip 1: Gebruik een groot diafragma en gebruik wat meer mm’s

Door te fotograferen met een groot diafragma, dus een laag diafragmagetal, wordt je scherptediepte kleiner. Slechts een klein gedeelte van je foto is in dat geval in focus en de rest verandert in een waas. Het effect wordt steeds zichtbaarder naar mate je brandpuntsafstand meer richting het tele-bereik gaat. Bij een groothoekobjectief zal het dus niet zo duidelijk zichtbaar zijn.


djtepas

Tip 2: Kies een lens die bekend staat om de bokeh

Het vraagt soms om een iets grotere investering, maar er zijn een flink aantal objectieven op de markt die bekend staan om de kwaliteit van hun onscherpte. Deze eigenschap noemt men de bokeh en het bepaalt hoe romig en zacht de onscherpte van een lens is. Deze onscherpte wordt onder andere bepaald door het aantal diafragmalamellen in het objectief en de plek waar het diafragma zich precies bevindt. Een serie lenzen met prachtige onscherpte is bijvoorbeeld de Sigma Art serie.

Tip 3: Neem afstand van je achtergrond

Des te verder je onderwerp zich van de achtergrond vandaan bevindt, des te onscherper de achtergrond wordt. Als je dus een model moet fotograferen op een lelijke locatie, dan kan je dus het beste proberen een open plek op te zoeken en de afstand tussen fotograaf en model zo klein mogelijk te houden.

maaiway

Tip 4: Creƫer een duidelijk onderscheid in kleur of licht

Probeer een groot contrast te vinden tussen je onderwerp en je achtergrond. Denk hierbij aan een licht onderwerp op een donkere achtergrond of een felle kleur op een wit vlak. Je onderwerp spat op deze manier nog meer van je foto!

Tip 5: Probeer fotogenieke lichtbronnen op te zoeken

Het meest bekende voorbeeld hiervan is kerstverlichting. Met een groot diafragma veranderen de kleine lampjes in ‘lichtgevende bollen’. Dat effect werkt natuurlijk ook bij andere lichtbronnen die je het hele jaar door kan aantreffen. Denk aan avondfotografie op straat, met straatlantaarns, verkeerslichten en autolampen. Ook overdag kan je hetzelfde resultaat bereiken. Een schittering van het licht op het water of een lichtstraal die door het bladerdak valt zijn een extra element in je onscherpe achtergrond.


roy10

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips voor straatfotografie

Smartphonecamera test – Zeven telefooncamera’s getest