in

Vijf tips om huisdieren te fotograferen


10 september 2016, 10:00

Huisdierfotografen maken prachtige foto’s van onze kleine beste vrienden. Het liefst wil je dat natuurlijk zelf ook kunnen, want jij kent je huisdier natuurlijk beter dan wie dan ook. Daarom geven we je vijf tips om je huisdierportretten naar een hoger niveau te tillen.

Tip 1: It’s all in the eyes

In de ogen is het karakter van je huisdier te zien. Denk bijvoorbeeld aan die ondeugende blik die alleen jij als baasje zo duidelijk herkent. Foto’s waarbij de ogen niet scherp zijn, worden vaak veel minder aantrekkelijk gevonden. Ze stralen namelijk iets onpersoonlijks uit, omdat je de persoon of het dier niet echt kan aankijken. Zorg er dus voor dat je de ogen haarscherp vastlegt. Met een groot diafragma, waardoor er een kleine scherptediepte ontstaat, kan je ze zelfs nog meer laten spreken.

vanmegen

Tip 2: Instellingen voor actiefoto’s van je huisdier

Voor actiefoto’s heb je veel licht nodig en de leukste actiefoto’s maak je als je dier de ruimte heeft. Met een fotoshoot in de buitenlucht sla je dus twee vliegen in één klap! Het belangrijkste is om te fotograferen met een korte sluitertijd. Zo bevries je de beweging en voorkom je onscherpe foto’s. Stel daarnaast je autofocuspunt goed in. Met continu focus (Nikon: AF-C / Canon: AI servo) kan je camera je onderwerp blijven volgen en voorkom je dat deze onscherp wordt. Een groot diafragma kan bovendien ook bij deze actiefoto’s weer helpen. Het isoleert namelijk je onderwerp van de achtergrond.

VivianJolie

Tip 3: Houd het totaalplaatje in je achterhoofd

Wees je bewust van de achtergrond waarvoor het dier staat. Een rommelige achtergrond zorgt voor een drukke en rommelige foto. Kies daarom het liefst voor een egale en neutrale setting. Houd ook de compositie in de gaten. Voorkom bijvoorbeeld dat er per ongeluk een poot of staart buiten beeld steekt. Een huisdier fotografeer je het beste vanaf een laag perspectief en de mooiste resultaten krijg je op ooghoogte.

nuelle

Tip 4: Close-ups

Herken jij je kat door dat snoezige vlekje op haar neus? Staat dat oortje van je hond altijd zo grappig scheef? Of heeft je cavia een voorliefde voor komkommer? Dat soort eigenschappen en karaktertrekjes werken heel goed in een close-up!

marloeshi

Tip 5: Heb geduld

Dit is de belangrijkste tip van ze allemaal. Net als jij klaarzit met je camera, vertikt je huisdier natuurlijk om dat pas aangeleerde kunstje te vertonen. Heb in dat geval geduld! Probeer in zo’n bui vooral niet teveel geposeerde foto’s te maken, maar fotografeer het natuurlijke gedrag. Wil je het toch blijven proberen? Een snoepje of koekje doet in dat geval ook vaak wonderen!

moontje37

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Eizo ColorEdge CS2730 en CG2730: serieuze monitoren voor fotografie

Het beste standpunt voor je foto kiezen