in

Verander een haarkleur in Adobe Photoshop!


11 augustus 2019, 07:25

Heb je een model gefotografeerd, maar zou je de kleur van het haar toch net iets willen aanpassen? Bijvoorbeeld om een bepaalde look te creeren? Daarvoor hoef je niet met verf in de weer, maar de haarkleur pas je achteraf makkelijk aan in Photoshop!

We gaan je uitleggen hoe je een haarkleur veranderd in Adobe Photoshop. Maar los van een haarkleur kun je deze methode ook gebruiken om andere objecten of delen van kleur te veranderen in je foto!

Met de Quick Selection-tool in Photoshop ga je het haar vrijstaand maken van de rest van de foto. Heb je per ongeluk iets teveel geselecteerd? Als je de ALT-toets ingedrukt houdt, kan je weer stukken deselecteren.

Heb je het haar zo goed als geselecteerd, dan ga je de selectie verfijnen met Refine Edge. Er komt een pop-up schermpje tevoorschijn waarmee je de randen van je selectie gaat verfijnen. Dit is een belangrijke stap, want het selecteren van haar kan nogal lastig zijn met losse plukjes en haartjes. Ga met de muis over de randjes van het haar. Je zult zien dat er meer detail in de randen van je selectie komen.

Klik het pop-up schermpje weg wanneer je klaar bent. Nu is het tijd om de haarkleur te gaan veranderen! Ga naar je laag in Photoshop en kies voor de optie ‘Selective Color’. Selecteer bij Color de kleur ‘Neutrals’, waarmee je de gewenste haarkleur kunt selecteren met de schuifbalkjes eronder.

Je kunt natuurlijk helemaal gek gaan met de kleuren van het haar, maar vaak laten subtiele veranderingen beter een reëler beeld zien en dus een mooiere haarkleur.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Photoshop CC in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen het programma kennen in simpele stappen, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Adobe Camera Raw als basisbewerking voor je foto’s

  • Alles over de talloze verschillende gereedschappen in Photoshop

  • Complexe bewerkingen die je foto nog sterker maken

  • Het gebruik van verschillende plug-ins

Bekijk hier de volledige Cursus Photoshop CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Begin je met een zoomlens of met een lens met een vaste brandpuntsafstand?

Review: HD Pentax-FA 35mm F2