in

Tips – Werken met Adobe Lightroom

Lightroom is een populair fotobewerkingsprogramma van Adobe. Lightroom biedt vele mogelijkheden voor het bewerken van foto’s. Wij geven je handige beginners tips die je helpen met het werken in Adobe Lightroom!

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze Online cursus: Basiscursus Lightroom Classic!

Gebruik de Bibliotheek om je foto’s te organiseren

Wanneer je Lightroom opent kom je als eerste de Bibliotheek tegen. Hier kun je foto’s importeren. De afbeeldingen kun je sterrenklassificaties, kleurentags en trefwoorden geven. Ook kun je hier nog extra informatie aan de afbeeldingen toevoegen. Dit is een gemakkelijke manier om je afbeeldingen te organiseren en snel terug te vinden!

Beheer je foto’s aan de hand van de catalogus

Bij het importeren van je foto’s in Lightroom kun je deze foto’s opslaan in de catalogus. Zo kun je snel je foto’s weer terug vinden. Wanneer je aanpassingen maakt aan je RAW-bestand wordt dit in deze Catalogus opgeslagen.

christophe0410

Maak je foto’s overzichtelijk door een map aan te maken

Als je foto’s in Lightroom importeert dan registreert Lightroom de bestandslocatie van je foto’s. Om duidelijk te maken welke foto’s je in Lightroom importeert, kun je het beste een map ‘Lightroom foto’s’ aanmaken. Dit maak het inzichtelijk voor jezelf.

Beslis zelf welke foto’s je aan de catalogus toevoegt

Wanneer je een bronmap hebt geselecteerd en wat trefwoorden hebt ingevoerd kun je gaan importeren. Links onderaan het venster is een grote driehoek te zien waarmee je bij het geavanceerde importeervenster komt. In dit venster zie je previews van je foto’s. Hier kun je heel handig de foto’s selecteren die je aan de catalogus wilt toevoegen.

rickkierik

Bespaar tijd met presets voor importeren

Tijdens het importeren van je foto’s kun je presets aanmaken. Deze preset gebruik je bijvoorbeeld bij architectuurfoto’s. Je kunt bijvoorbeeld ‘gebouw’ en de naam van je URL bij de trefwoorden invoeren. Maak eventueel ook nog een bepaalde map aan op je harde schijf waarin je alle architectuurfoto’s opslaat en selecteer deze bij de bronbestemming. Kies nu bij Preset voor Save Current Settings as New Preset en geef je preset een naam. Klik op Create.

Als je volgende keer architectuurfoto’s importeert hoef je enkel de juiste preset te selecteren.

Navigeer je foto’s in de catalogus

Je kunt je foto’s op verschillende manieren bekijken. De balk onderaan met miniatuurweergaven is gemakkelijk om snel een foto uit te zoeken. Met behulp van de pijltjestoetsen kun je doorheen de miniaturen navigeren. Helemaal links bovenaan in beeld zie je de Navigator, hiermee kun je zoomen. Met de presets Fit, Fill, 1:1 en 1:4 kun je je afbeeldingen op volledige schermgrootte, in origineel formaat of in een gekozen verhouding bekijken. Met de sneltoets G roep je het grid op, met L (Loupe) zoom je in en met toets C (Compare) kun je twee foto’s vergelijken.

dinkie

Groepeer je foto’s aan de hand van collecties

Je kunt collecties maken in de Library. Hier ga je naar New Collection. Nu kun je de collectie een naam geven. Daarna sleep je de foto uit je filmstrip naar de collectie links in beeld. Je beste foto’s van verschillende opnames kun je gemakkelijk opslaan in een collectie.

Pas je instellingen nog wat aan aan de hand van je voorkeur

Je kun de instellingen nog aanpassen door op Edit te klikken, ga dan naar Preferences. Hier heb je verschillende keuzemogelijkheden. Bij General kun je bijvoorbeeld kiezen dat Lightroom opent bij het invoeren van een geheugenkaart.

Maak af en toe een back-up van je catalogus

Om je catalogus te backuppen ga je naar: Bewerken – Catalogus – Instellingen.

Je kunt bij Algemeen instellen hoe vaak je wilt dat er een back-up gemaakt wordt.

Zoom Academy

Wil je nog veel meer leren over het programma Lightroom? In de Online cursus: Basiscursus Lightroom Classic leren we je alles wat te maken heeft met de functies in het fotobewerkingsprogramma van Adobe. 

Zo leer je onder andere:

  • Alle beginselen van fotobewerking
  • Uitleg over elk paneel
  • Het werken met presets
  • Op de juiste manier je foto’s exporteren

Bekijk hier de hele cursus en leer!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Uitgelegd – Wat is beeldstabilisatie?

De beste tips voor het maken van een lenteportret