in

Tips: Wat moet je juist wel en juist niet doen bij een portretshoot?


25 januari 2017, 10:00

Werken met een model in een fotostudio is vaak persoonlijk. Het vergt veel van het model en ook van de fotograaf. Het zijn de interactie en de uitdaging die een portretshoot altijd weer bijzonder maken. Er zijn zaken waar je als fotograaf gedurende de shoot aan moet denken om een fijne sfeer te creëren en tot de mooiste resultaten te komen. Maar wat moet je nou juist wel en niet doen om dit te bereiken?

Dit moet je als fotograaf wél doen

Interactie

Interactie is de sleutel bij portretfotografie. Voor het model is het de uitdaging om zijn of haar gevoel in een foto te kunnen leggen en voor de fotograaf is het een uitdaging om ook kwetsbaar te zijn en het vertrouwen van het model te winnen.

Je hebt lang niet met iedereen die op je pad komt een klik, maar je hebt nu eenmaal deze afspraak in de studio gemaakt en nu moet je er sowieso iets van maken. Het blijft dus, ondanks dat het misschien niet met iemand klikt, heel belangrijk om te blijven communiceren.

Dit geldt vanaf het moment dat je elkaar de hand schudt, tot zelfs aan het overleg over en uitwisseling van de foto’s naderhand. Dit is niet alleen netjes, maar vooral gedurende de shoot zelf is het belangrijk dat beide partijen weten wat er moet gebeuren zodat die ene foto gemaakt wordt.

Ronaldkoster

Wees duidelijk

Denk goed na over wat je vast wilt leggen en maak van tevoren een plan. Zorg dat ook het model van tevoren weet wat de bedoeling is. Is de fotoshoot met een ontbloot bovenlichaam, maar krijg je alleen de blote schouders niet te zien? Dan moet het model dit ook weten, want misschien heeft hij of zij wel problemen met naakt-zijn. Ga je werken met dieren of bijzondere voorwerpen? Laat ook dit van te voren weten aan het model, zodat hij of zij zich hierop kan voorbereiden.

Heb aandacht voor het model

Ieder model is uniek. Verdiep je in de persoon die voor je camera staat. Maak in het begin een praatje, stel het model op zijn of haar gemak en toon interesse. Jij gaat deze unieke persoon als fotograaf vastleggen en wie weet kun je net dat unieke aan diegene gebruiken voor het perfecte plaatje.

Je hebt het model niet voor niks uitgekozen! Zoek ook van tevoren uit of je model in staat is om te doen wat jij voor ogen hebt. Heeft het model een portfolio of voorbeeldfoto’s? Bekijk deze dan eerst zorgvuldig.

TommyDijkwel

Neem de tijd

Plan de shoot niet in voor een paar uurtjes, maar neem vooral de hele middag de tijd als dit mogelijk is. Het duurt meestal even voordat een model loskomt tijdens een shoot, dus reken die tijd ook mee.

Moedig het model aan en wees niet bang om zelf voorbeelden van poses te geven of te vragen om te begeleiden in zijn of haar bewegingen. Laat ook tussendoor de foto’s zien. Zo ziet het model ook wat de bedoeling is en hoe hij of zij er uitziet.

Misschien krijgt het model zo inspiratie voor verschillende poses! Vraag ook naar feedback; want vindt het model zelf van de foto’s tot nu toe? En heeft diegene zelf misschien ideeën?

Dit moet je vooral niet doen als fotograaf

Meteen beginnen met de shoot

Zoals gezegd, begin niet direct met het richten van je camera om het model bij binnenkomst. Stel jezelf ook voor, wie je bent, wat je dus doet in de fotografie en vooral dat je zin hebt in de dag. Hiermee maak je de sfeer wat informeler en zal de communicatie tijdens de shoot ook makkelijker gaan.

MelvinvL

Het model laten denken dat het niet goed gaat

Het kan misschien zo zijn dat de shoot niet helemaal verloopt zoals je in gedachten had. Toch moet je je niet negatief uiten richting het model.

Zou je wel laten merken dat je niet tevreden bent, dan wordt het model alleen maar erg onzeker en ben je waarschijnlijk nog veel verder verwijderd van het resultaat dat je in je hoofd hebt. Probeer het altijd bij jezelf te houden en geef het model tips, nooit kritiek.

Remkokillaars

Je laten afleiden of bezig zijn op je telefoon

Probeer je telefoon te vermijden gedurende de fotoshoot. Zet het geluid uit, zodat jullie niet worden gestoord door bellers. Het is niet erg als je bijvoorbeeld even checkt hoe laat het is, maar hele mails lezen en berichten beantwoorden is een no-go.

Het is niet respectvol tegenover het model, want je laat zien dat je met hele andere dingen bezig bent dan waarvoor het model is gekomen. Kom je bekenden tegen? Stel het kletsen dan ook even uit, want ook dit laat het model in de kou staan.

Wat moet je wel en niet doen tijdens een portretshoot?

Uiteindelijk gaat het erom dat de shoot een leuke ervaring is voor zowel model als fotograaf. Creëer een veilige omgeving en vergeet vooral niet om plezier te maken; een goede sfeer leidt uiteindelijk tot de mooiste en meest inspirerende resultaten!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony alpha 6500

Review: GoPro HERO5 Black