in

Tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht

Eline Sips

Niet iedereen heeft beschikking tot een complete fotostudio en natuurlijk licht is overal beschikbaar. Dat daglicht is echter wel behoorlijk lastig te sturen, wat het fotograferen niet makkelijker maakt. Waar moet je op letten bij je portretfoto’s? We geven je een aantal handige tips!

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie

Vermijd harde schaduwen

Harde schaduwen in een portretfoto zijn zelden flatteus en daarom ook niet wenselijk. Fotografeer daarom nooit in de felle zon. Je kan beter vroeger of later op de dag fotograferen, wachten op bewolking of in de schaduw fotograferen. Je voorkomt daarmee ook te harde contrasten en dat je model met de ogen gaat knijpen omdat ze tegen de zon in moet kijken. In de schaduw is het licht veel zachter en neutraler. Wil je toch die zonnige invloed in je foto? Fotografeer dan tegen de zon in en gebruik een reflectiescherm. Zo krijg je alsnog een warme gloed in het gezicht.

jacquelineuiterloo

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


De juiste instellingen

Als het gaat om gewone portretfotografie, dus geen actiefoto’s, dan kan je het beste op manueel of met diafragmavoorkeuze fotograferen. Hiermee heb je meer controle over je instellingen. Je sluitertijd moet kort genoeg zijn om je eigen bewegingsonscherpte (als je niet vanaf een statief fotografeert) en de lichte beweging van het model te bevriezen. Daarnaast zorgt een kleine diafragmawaarde voor een mooie onscherpe en zachte achtergrond. De iso-waarde stel je het liefst zo laag mogelijk in om ruis te voorkomen, maar dit is sterk afhankelijk van het tijdstip waarop je fotografeert. Als het begint te schemeren zal je iso-waarde snel oplopen, maar de ruis kan in dat geval prima bijdragen aan het sfeertje van de avond.

Foto: selina – Als je meer van de omgeving wilt laten zien kan je ook prima een hogere diafragmawaarde gebruiken.

Houd je achtergrond in de gaten

Of je er nu voor kiest om je achtergrond onscherp te maken, of juist veel van de omgeving wilt laten zien, je zult je achtergrond altijd goed in de gaten moeten houden! Punten waar namelijk veel licht op valt, veranderen in je foto in felle witte vlekken. Hoe haarscherp en spetterend je model ook op de foto staat, als er in de achtergrond een opvallende witte vlek zit, zal daar altijd als eerste de aandacht naar toe gaan. Zorg er dus voor dat je ook de belichting van je achtergrond heel goed in de gaten houdt!

mariellevlaar

Een twinkeling in de ogen

Bij portretfotografie draait alles om de ogen. Als ze onscherp zijn dan voelt een portret karakterloos aan, waardoor de kijker weinig binding krijgt met het beeld. Scherpte is dus essentieel! De ogen worden daarnaast nóg sprekender als je voor een extra ‘catchlight’ zorgt. De mooiste catchlights krijg je bij een kleinere lichtbron, zoals een raam. Je kan die twinkeling ook heel eenvoudig zelf creëren met een reflectiescherm.

annska8

Gericht daglicht

Daglicht is zoals gezegd erg lastig om te sturen, zeker wanneer je kiest voor een shoot buiten waarbij het licht werkelijk overal is. Je kan daarom ook heel eenvoudig het natuurlijke licht binnenshuis gebruiken. Je hebt dan minder licht om mee te werken, maar kan er wel veel gerichter gebruik van maken. Zeker rond de ramen, op een bewolkte dag, is de lichtinval prachtig. De schaduwen die je dan krijgt zijn niet zo fel als buitenshuis, maar geven wel genoeg aftekening en details aan je portret.

moleneind

De allermooiste portretten bij natuurlijk licht, vind je in deze collectie!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Paddenstoelen fotograferen: composities, standpunt en tijdstip

Chromatische aberratie verwijderen | Lightroom Quick Tip